Ewa Meurk

Ewa brinner för att hjälpa människor att förstå biokemin bakom övervikt och fetma och vilka biokemiska konsekvenser det kan ge i form av typ 2 diabetes, cancer och hjärt-och kärlsjukdomar. Hon brukar benämna sig själv som en hälsoingenjör vilket innebär att hon kombinerar sin tekniska bakgrund som civilingenjör från KTH med en gedigen utbildning inom näringslära, funktionsmedicin och beroendeproblematik.

Under många år trodde Ewa att hälsa handlade om att äta mindre och springa mer. Resultatet efter ett antal bantningskurer var nedslående. En tunnare plånbok och mer övervikt i slutändan. Det var först när hon förstod hur de hormonella systemen för hunger, mättnad, fettinlagring och fettförbränning hörde ihop som hon kunde bli metabolt frisk. Ewa gick ned över 30 kilo, blev starkare, friskare och piggare och har inte bantat en enda dag sedan dess.

Övervikt handlar inte om karaktär eller viljestyrka. Övervikt handlar i de allra flesta fall om en hormonell obalans där insulin- och blodsockernivåer spelar en avgörande roll. Många människor har dessutom en biokemisk känslighet för socker vilket resulterar i att de har svårt att hantera både socker och vitt mjöl. Tyvärr är okunskapen stor inom detta område och många människor lider i onödan och får inte den hjälp de behöver. Genom utbildningsföretaget Elitista erbjuder hon föreläsningar, webinar och utbildningar till alla som vill förstå VARFÖR de går upp i vikt och de biokemiska konsekvenser ett högt sockerintag och HUR du kan återställa dessa obalanser genom olika livsstilsförändringar.

 

Q&A

Vad är hälsa/hållbarhet för dig?
Hälsa för mig är inte frånvaro av sjukdom utan ett tillstånd, precis som WHO definierar det, av fysisk och psykisk balans. I dagens samhälle är det inte så lätt att säga huruvida man är sjuk eller frisk. Gränsen är flytande och därför är det viktigt att hela tiden arbeta holistiskt med hälsa. Sömn, avslappning, kost, motion och nära relationer är alla viktiga aspekter. Att vakna pigg, glad utan värk varje morgon, redo att ta itu med vad dagen kommer erbjuda. Det är hälsa för mig.

Vad är ditt bästa hälsotips?
Att säkerställa att min metabolism fungerar som den ska. Alla celler i vår kropp behöver energi, varje sekund, livet ut. Om vår förmåga att producera energi går sönder blir vi trötta, energilösa och nedstämda. Därför är mitt mål att alltid prioritera att min energiförsörjning fungerar. Det gör jag genom att äta mat som inte höjer mina blodsocker och insulinnivåer, frisk luft varje dag och sova åtta timmar per natt. Det kan tyckas som enkla råd men det är inte så lätt att följa dem som det låter.

Ett litet extra tips som jag började med för några år sedan är faktiskt att tejpa munnen när jag sover och säkerställa att jag inte munandas. Jag tycker min sömn blivit djupare och jag känner mig mer utvilad.

När mår du som bäst?
När jag får arbeta med det som jag brinner för – att hjälpa människor att förstå att man inte är lat och karaktärslös för att man är överviktig utan det är en hormonell obalans. Det finns en stor okunskap i samhället vad gäller fetma och övervikt vilket får till följd att många människor far illa. Okunskap föder fördomar. Det gäller alla delar i ett samhälle.

Hur räddar du världen lite varje dag?
Eftersom jag arbetar med att coacha människor till livsstilsförändringar känner jag att varje gång jag får ett tackmail från en person som läst min bok eller som jag har hjälpt på något annat sätt, någon som verkligen har lyckats förändra sitt liv till det bättre, så blir jag oerhört glad och tacksam. Då känner jag att jag har räddat en liten del av världen och att mitt arbete gör skillnad.

Ditt bästa pepp-tips?
När jag känner mig trött och nere brukar jag i ensamhet köra ett dansträningspass i vardagsrummet. Jag har märkt att röra sig till musik är otroligt energigivande och det är svårt att inte bli glad när man dansar discodans till tonerna av Saturday night fever.

Fokus näringslära, funktionsmedicin och beroendeproblematik