Att detoxa (avgifta) kroppen är numera vanligt och populärt. Syftet är att på kort tid effektivt rensa kroppen från skräp och återfå det naturliga energiflödet, så att du kan må och fungera bättre.

I alla tider har människor gjort olika reningskurer för hälsans skull. Det kan vara en veckas grönsaksfasta med fruktjuicer, vattenfasta, att lägga om kosten, bada bastu regelbundet, låta bli alkohol, skölja tarmen, göra en leverrening som tar bort gallstenar, amalgamsanera tänderna med mera.

Att detoxa innebär just att man aktivt stimulerar kroppens avgiftnings- och utrensningsorgan med olika örter och medel som stärker, rensar, dumpar och hjälper till att bygga nytt. Det är oerhört vitaliserande för kroppen och helt essentiellt för en fungerande självläkning.

Detox behövs i dag mer än någonsin på grund av den moderna livsstilen. Många mår dåligt för att deras system är överbelastade, vilket ytterligare försämrar kroppens naturliga utrensnings- och läkningsförmåga. Det blir som att släpa runt på en massa bråte. Allting känns trögt och jobbigt, och det blir svårt att tänka klart. Det ökar även risken för att du ska bli förkyld och sjuk.

När din energi länge gått på sparlåga minskar även livslusten och glädjen.

Tecken på att det är dags att detoxa är att huden är väldigt torr och rödbrusig, plufsig eller svullen. Det kan också visa sig mentalt, som att man oftaa är trött och seg, har koncentrationsproblem eller är glömsk. Andra tecken är om man svettas lätt och ymnigt, har huvudvärk, matsmältningsproblem, gaser, magont eller svullen buk.

Hudens tillstånd speglar också resten av kroppens tillstånd – ända ner på cellnivå. Hur man mår syns i ansiktet, för när kroppen är överbelastad sväller den extracellulära vävnaden upp, varvid huden kan bli plufsigare (lätt svullen) och mindre spänstig. Med tiden tar tyngdlagen ut sin rätt och huden ”saggar” – det vi kallar att åldras.

Detoxa regelbundet

På grund av nuvarande livsstilen och kost så är det lämpligt att detoxa 1-2 gånger per år, gärna vår och höst. Ibland räcker det faktiskt med att äta mindre för att vi ska må bättre, eftersom kroppen får respit att rensa ut och kan läka om vi inte hela tiden trycker i oss mat. Det är grundtanken i den oerhört populära 5:2-dieten.

Vi är inte gjorda för den gödningsmat som serveras överallt, utan mer än någonsin behöver vi hålla igen och rensa ut regelbundet. Speciellt med tanke på alla syntetiska tillsatser, bekämpningsmedel och annat som den moderna maten innehåller. Redan på 1960-talet kände ryska forskare till att svält (fasta) emellanåt förlänger livet.

Detox har flera välgörande effekter

• Svullnader går ner eller försvinner.
• Du blir piggare, får klarare tankar och minns bättre.
• Det minskar eller tar bort förkylning och allergi.
• Humöret blir jämnare.
• Huden blir mjukare, mindre torr och smidig.
• Det ger starkare hår och naglar.
• Det minimerar eller eliminerar problem med gaser, magont och svullen buk.
• Det minskar smärta och ledvärk eftersom inflammationen minskar.

Här kan du läsa mer om:

.

DetoxDr Sanna Ehdins bloggEnkla hälsoråd