Hej 

Hoppas att allt är bra med dig! 

Jag har märkt att många har kommit igång med sin träning efter nyår, då gymmet är fullt kl 06.00 på morgonen 🙂 Många vill träna för att gå ner de där extra kilona, men vad kan göra att vissa har svårare att gå ner i vikt?

– Nu har man sett hur viktigt det är med goda bakterier, och mer om det nedan hur det kan gynna dig till en viktnedgång. 

Men innan vi går in på veckans ämne så vill jag berätta att jag, Karin Haglund och Erica Palmcrantz Aziz skall föreläsa tillsammans om kost, hälsa och skönhet i Borås den 18:e januari och det finns fortfarande några plaster kvar, så först till kvarn! 

Vill du boka dig eller läsa mer om eventet kan du gör det här! 

Goda bakterier kan få dig att gå ner i vikt!

Varje dag matas vi i sociala medier och på löpsedlar med olika tips om vad som är den bästa metoden för att gå ner i vikt med olika träningsövningar och dieter som avlöser varandra. 

Idag är en stor del av Sveriges befolkning överviktiga och många har svårt att gå ner i vikt, oavsett vad de gör. Stress är en stor orsak till detta, då stresshormoner avstannar förbränningen och nu har man även sett att ditt mikrobiom, de 100 biljoner mikroberna som lever i din tarm, spelar en avgörande roll om du är överviktig eller inte.

Tyvärr är den västerländska kosten ett överflöd av kalorier och innehåller lite eller inga prebiotiska fibrer. Äter du en kost med prebiotiska fibrer, gynnar du de goda bakterierna, det är mat för dem. Prebiotika är komplexa kolhydrater som inte bryts ned av kroppens matsmältningsenzymer och når på så sätt tjocktarmen. Dina tarmbakterier bildar kortkedjiga fettsyror när de matas med prebiotisk mat. Prebiotisk mat hittar du bland annat i miso, vitlök, lök och jordärtskocka och äter du dessa ökar det tarmens rörlighet, vilket minskar risken att du lägger på dig. 

Tarmbakterier producerar alltså kemikalier som består av kortkedjiga fettsyror, och när dessa aktiveras bildas en signalväg som avgör hur mycket du kommer att lägga på dig. Vi har två system som arbetar tillsammans, hormonsystemt och mikrobiomet (dina goda bakterier). Dessa hormoner varnar tarmen hur mycket mat som är på väg ner. Tarmbakterierna spelar en stor roll när informationen skickas vidare till matsmältningssystemet och hur den agerar på maten.

Blir det störningar kan signalen utebli, vilket kan göra att du inte känner dig mätt och du äter mer. Det påverkar även hastigheten på tarmen (hur snabbt maten tar sig igenom), vilket är avgörnade hur mycket du lägger på dig. Uteblir dessa kortkedjiga fettsyror, får du en sämre fettförbränning helt enkelt. Man har även sett att näringsupptaget blir sämre. 

Var hittar du bra tarmbakterier?
Tyvärr har många av de probiotiska tillskott som säljs på marknaden ingen effekt. Det är oerhört viktigt med kvalité och de flesta förstörs redan av den sura magsyran. Den bästa jag vet är de från Innate Respons och deras Flora serie, den fungerar jättebra! Du kan även gynna din hälsa genom att äta probiotika i form av kimchi och syrade grönsaker, så får du ett bredspekta av olika stammar.

Idag räknas våra tarmbakterier som ett eget organ och det är lika viktigt att ta hand om det som vilket organ som helst, om inte viktigare!

Så här gynnar du till viktnedgång: 

1. Ät prebiotisk och probiotisk mat och lägg till dessa på din tallrik varje dag. 

2. Motionera minst 30 minuter om dagen, med någon pulshöjande aktivitet. 

3. Ät omega 3 och andra bra fetter som att gynnar dina hormoner och dina goda bakterier. 

4. Ta bort alla snabba kolhydrater, socker och framför allt var observant på det dolda sockret. Majssirap hämmar hormonet leptin som bestämmer när du är mätt, vilket gör att du överäter. 

5. Utför mindfulness och djupandas in och ut genom näsan och långt ner i buken, minst 15 minuter om dagen. Det gör att din kropp kommer ner i lugn och ro och du utsöndrar mindre stresshormoner som annars skulle hindra fettnedbrytningen. 

Visste du att de goda bakterierna har även en avgörande och positiv effekt på huden? Är du hudterapeut och vill veta mer om hur du kan få ännu bättre resultat på dina kunder, då skulle jag rekommendera dig att vidareutbilda dig till Advanced Skin Therapist. Vill du veta mer om utbildningen, gå in på www.holistichealthacademy.se

Ladda nu med goda bakterier!  

Ha en fortsatt fin dag!

Kram
Johanna – Din hälsohero! 

FöreläsningHolistic Health AcademyJohanna BjurströmKostReceptUtbildning