Nitrater

Det man funnit är att nitraterna som finns i rödbeta påverkar mitokondrierna (cellernas kraftcentral) till att arbeta mer effektivt, orka mer samt förbättra syreupptagningsförmågan. Det som händer är att nitrat omvandlas till kväveoxid i kroppen som vidgar blodkärlen, vilket i sin tur sänker blodtrycket och kan föra ut mer syre till musklerna – något som verkligen behövs när man tränar. Men nitratet hjälper även cellerna att använda syret mer effektivt, så det går inte åt mer syre än nödvändigt.

En studie visade att uthålligheten när man tränade förbättrades hela 16% hos de som hade druckit rödbetsjuice.

Läs också: Elimineringsdiet – ta reda på vad du inte tål

Betain

Rödbetor innehåller förutom nitrater ett annat spännande ämne som kallas för betain. Det är det ämnet som ger rödbetan dess vackra röda färg. Men förutom det har man även i studier funnit att atleter fick förbättrad uthållighet och att deras muskler återhämtade snabbare än de som inte fick dricka betain.

Antioxidanter

Vid intensiv träning blir våra kroppar mer utsatta för fria radikaler som kan ha en negativ inverkan på våra muskler och skynda på deras nedbrytning. Men rödbetan innehåller förutom nitrat och betain även den starka antioxidanten c-vitamin som hjälper oss att ta ner belastningen av de här fria radikalerna.

Läs också: Victoria Carinci med podden Hälsosnack: “Så hittar du kosten som är rätt för dig”

Mineraler

Som om det inte var bra nog med allt detta så innehåller rödbetan även en rad viktiga mineraler som kalium, magnesium, fosfor, mangan och järn, som alla är bra för dig som vill förbättra dina träningsresultat.

För låga nivåer av kalium minskar ens energi och uthållighet. Magnesium har visats kunna förbättra träningseffekten, inte bara hos atleter men även hos äldre, då det även hjälper till med muskeluppbyggnad och bidrar till att musklerna kan slappna av. Mangan kan minimera utmattning efter träning. Både fosfor och järn hjälper även de till att föra syre till musklerna.

Med andra ord finns det gott om orsaker till att dricka rödbetsjuice innan träning. Tänk på att rå rödbeta innehåller mer av alla dessa näringsämnen, då mycket av näringen förstörs vid upphettning.

Men för att få in nya vanor kan det vara bra att göra det lite enkelt för sig. Många tar gärna rödbetsjuicepulver och blandar ut i vatten för att få effekten av rå rödbeta men på ett smidigare och enklare sätt.

Detta är en sammanfattning av en längre artikel.
Läs hela artikeln här: Rödbeta för bättre uthållighet

Av Amanda M

koströdbetarödbetsjuiceUthållighet