I den här artikeln delar vi med oss av fem strategier som hjälper dig att bli redo för våren och som förbereder dig inför de kommande sommaraktiviteterna! 

1. Starta dagen med en balanserad och god frukost

Om du inte redan äter frukost på morgonen är det hög tid att börja göra det nu. En frukost som är rik på protein, nyttigt fett och långsamma kolhydrater håller dig mätt längre och ger dig långvarig energi för dagens aktiviteter. 

Ät efter din inre klocka och starta dagen med något du njuter av. Havregrynsgröt, frukt, ägg, yoghurt och fullkornsbröd är några exempel på nyttiga saker du kan äta till frukost.

2. Börja prioritera din sömn

När du sover låter du både hjärnan och kroppen återhämta sig. När vi sover aktiveras kroppens immunförsvar och viktiga hormoner bildas, vilket bland annat kan minska risken att drabbas av exempelvis förkylningar, depression och utmattning. 

Hur många timmar sömn som behövs per natt är individuellt eftersom kvaliteten på sömnen också spelar en viktig roll. En bra riktlinje är att få mellan 6 till 9 timmars sömn per dygn. Försök att lägga dig och gå upp vid samma tid varje dag för att skapa en rutin – det kommer din kropp att uppskatta. Kosttillskott som till exempel magnesium kan hjälpa kroppen att slappna av inför sömnen.

Läs också: Sömnens påverkan på din hälsa

3. Uppdatera träningsgarderoben

Med uppdaterade träningskläder kommer ofta motivationen på köpet. Investera i sköna och snygga kläder i dina favoritfärger som gör det roligare att ta sig ut på promenaden, till gymmet, på löpturen eller till yogasalen. Även ett par ordentliga träningsskor eller ett par hörlurar kan vara en bra investering för att kicka igång träningsmotivationen.

4. Gör det roligt

Att leva hälsosamt ska kännas lätt och roligt, inte som ett måste. Det ökar chanserna att du faktiskt håller fast vid dina nya rutiner. Testa olika saker för att hitta en träningsform eller hobby som du faktiskt tycker om. Det kan vara allt ifrån yoga, styrketräning, löpning och cykling till klättring, simning eller ridning. 

Ta hjälp av vänner och familj, det kanske är fler i din närhet som vill komma igång och bli hälsosammare. Tillsammans kan ni sätta upp gemensamma mål och planer för att ge varandra en extra push när det känns jobbigt, exempelvis att genomföra ett lopp eller liknande. Eller varför inte åka på en träningsresa ihop?

Läs också: Så här kommer du igång med din träning!

5. Gör smarta och lätta val

Det finns många enkla saker du kan göra i vardagen för att leva lite sundare. En sak är till exempel att välja vatten före annan dryck, som exempelvis läsk med socker och sötningsmedel. Ett annat relativt enkelt val som kan göra stor skillnad för hälsan är att byta ut vitt bröd, ris och pasta mot fullkornsvarianter. För att minska risken för småätande kan du också förbereda nyttiga mellanmål, exempelvis nötter, frukt, yoghurt eller grönsaksstavar.

5. Få in rörelse varje dag

Våra kroppar är byggda för att röra på sig. Regelbunden träning har positiva effekter på både kropp och psyke – det gör oss piggare, gladare och inte minst starkare. Träning och rörelse förebygger även benskörhet och gör att våra celler kan ta upp mer syre. Det minskar dessutom frisättningen av stresshormon och ökar istället utsöndringen av må bra-hormoner.

Långt ifrån alla har möjlighet att träna varje dag, men de flesta kan göra aktiva val för att få in mer vardagsmotion. Det kan vara så enkelt som att ta en promenad på lunchen, ta trapporna istället för hissen eller att gå av en station tidigare när du åker till jobbet. För dig som arbetar vid ett skrivbord kan en walkingpad vara en bra investering för att få in rörelse.

Av Elsa Larsson

balansHälsosammaresömn och hälsaträning