Tillhör du de som tittar på telefonen det sista du gör innan du går och lägger dig och det första du gör när du vaknar? Det kan vara dåligt för din sömn.

Du behöver antagligen ingen föreläsning om hur viktig sömnen är för dig och hur det är där mycket reparation och återhämtning sker. Nej, tänkte väl det.

Kanske har också en aning om hur dålig mobilen är för din sömn? Om inte får du här några argument till att pausa skärmen före, under och efter sömn.

Minskar total sömntid

Du kommer på en sak du måste kolla på mobilen. Och sen en till, därefter en till. Plötsligt har en timme gått då du egentligen skulle sovit. Hade du inte haft den i närheten hade du säkerligen vilat då istället.

Ljuset förhindrar djupsömn 

Melatonin – motsvarigheten till stress- och vakenhetshormonet kortisol – utsöndras på kvällen när inte lika mycket ljus kommer in i ögat. Det är bara det att med en mobil vars blåa  ljus flödar in i ögat kommer inte den där signalen.


Det kan leda till svårt att somna in eller att du inte kommer ner i lika djup sömn. Båda gör att du vaknar och inte känner dig utvilad på morgonen.

Aviseringar väcker dig

Telefoner vill ha din uppmärksamhet och signaler från aviseringar kan plinga till mitt i natten och väcka dig. Kanske är det då svårt att somna om vilket betyder att du lika gärna kan plocka upp mobilen en stund…

Strålningen telefonen avger

En del anger också som argument att hoppa över telefonen i sovrummet att den avger elektromagnetisk strålning. De är bekymrade över att strålningen kan påverka hälsan. Det finns få studier på området men det är sant att smartphones avger en liten dos elektromagnetisk strålning. En större studie visade ett samband mellan stort användande av mobilen och cancer i hjärnan. Det krävs dock fler studier för att bekräfta eller avfärda risken.

Läs också: Mobilstrålning skadar

Stegen till en god, mobilfri, sömn

Placera den i ett annat rum

Lägg telefonen i ett annat rum när du sover. Det kan kännas drastiskt men prova, det kanske är det bästa du gjort på länge. Behöver du den för att varva ner, inför en ny lugnande vana. En andningsövning, läs en bok (lagom spännande så att du inte fastnar i den) eller meditera en stund.

Skaffa en väckarklocka

Många använder mobilen som väckarklocka och det blir ett argument till att ta med den in i sovrummet. Men leta fram din gamla väckarklocka eller skaffa en ny.

Undvik det blåa ljuset

Experter rekommenderar att lägga undan mobilen cirka två timmar innan läggdags. Det ger hjärnan inte bara tid att uppfatta att det är mörkt men du minskar även stimulansen som mobilen ger. Det är okej att ha lite tråkigt innan läggdags. Därför är appar eller glasögon som blockerar det blå ljuset inget bra alternativ eftersom stimulansen från telefonen kvarstår. 

Gör sovrummet heligt

Skapa ett så mysigt och välkomnande sovrum som möjligt. Och håll det teknikfritt, bär ut TV:n när du ändå är i farten. Gör det inbjudande att gå och lägga dig och lyssna på kroppens signaler om när den vill sova.

Blockera strålningen

Hos Happiears kan du hitta produkter som gör att du kan fortsätta att använda den trådlösa tekniken, men på ett smartare och säkrare sätt. Ett smartare sätt att surfa helt enkelt. 

Av Katarina Fornander

hälsasömnstrålning