Hej härliga du!

Hoppas att din hud skiner och att du mår bra! 

Huden påverkas mycket när vi stressar, och jag vill lyfta vad som kan hända med huden när det är för mycket runtomkring oss. 

Jag pratar om tre slags stress:

1. Den fysiska 
2. Den emotionella 
3. Den som sitter i organen

När vi stressat länge både fysiskt och emotionellt sätter sig stressen och påverkar våra inre organ negativt. De tar energi av varandra och de kan inte utföra sitt arbete på ett bra sätt. Det är då vi får olika krämpor och smärta kommer på köpet.

Innan vi går in på dagens ämne, vill jag berätta att förra torsdagen hade vi examen för våra elever och alla klarade sig! Jag är så stolt och glad att fått vara med på deras hälsoresa, men också all den kunskap de nu kan sprida vidare ut i världen! 

Vill du veta mer om utbildningarna och hur du kan förändra din hud och hälsa? Du kan läsa mer om utbildningarna och om Holistic Health Academy, här!

3 Saker som händer med huden när du stressar!

1. Huden kan både bli torr och fet
Om huden blir mer torr kommer den också åldras fortare. När vi  stressar kickar vårt flykt- och kamprespons in och det är just då utsöndringen av hormonerna adrenalin och kortisol sätts igång. En ökning av adrenalin gör att du svettas mer, då det aktiverar svettkörtlarna. Kroppen löser det själv genom att kyla ner sig vid stress.

Stress kan även göra att huden blir oljigare vilket kan leda till en akne. En förändring i hormonnivåerna, i synnerhet kortisol och adrenalin, kan trigga talgkörtlarnas aktivitet, vilket leder till högre nivåer av fett som kan täppa till porerna och akne blir ett faktum. 

Det bästa är att du fyller på med vatten, så du inte torkar ut och ligger på sparlåga. Utför mindfulness och djupandning dagligen och glöm inte att ta återhämtande pauser under dagen för att minska på stressen.

2. Stress triggar till mer inflammation

Stress kan orsaka till mer inflammationer i huden. Framförallt behöver vi titta till kopplingen mellan huden, mentala hälsan och magen. När du utsätter dig för stress saktas matsmältningen ner och det påverkar matsmältningen negativt och framförallt påverkas magbakterierna. 

När du får ett sämre försvar och en minskad rörlighet i tarmarna kan det lättare bli en överväxt av ohälsosamma bakterier som gör att den naturliga tarmfloran blir störd och leder till dysbios (obalans i tarmens ekosystem). Tarmens insida blir också mer känslig och triggar till mer inflammation. Tarmen och hudens mikrobiom är sammankopplat och viktigt att ha en god bakterieflora överallt. 

Vid en brist på goda bakterier kan det skapa problem och symptom som psoriasis eller eksem. 

Stress kan också förvärra pågående symtom i huden. När adrenalin och kortisol utsöndras skickas kemiska meddelanden till hjärnan som triggar igång olika processer i kroppen. Ökade adrenalinnivåer ökar pulsen och höjer blodtrycket, och kortisol höjer halterna av socker i blodet. När kroppen producerar för mycket kortisol försvagas immunförsvaret, vilket kan orsaka att vissa hudtillstånd som redan man har, kan bli värre.

Se till att inte tvätta dig med för uttorkande tvålar och tillsätt mat som gynnar tillväxt för dina goda bakterier som exempelvis grönsaker av dess olika slag.

3. Huden blir grå och tappar sin lyster
Huden är den som får näring sist, så se till att inta mat som består av alla möjliga härliga färger.

När du stressar stryps cirkulationen, vilket också minskar ytterligare på näringen till huden. Vilket kommer att göra att huden tappar sin lyster och att den åldras snabbare. 

Se till att du rör på dig minst 30 minuter om dagen och återigen ta pauser i vardagen som får dig att stanna upp och slappna av.

Kram
Johanna – Din Hälsohero

Din hälsoheroJohanna Bjurström