1551366_571x381_scale_90
Jag äter inte denna olja av både hälsoskäl och för att värna om vår jord. Jag skulle inte rekommendera att äta palmolja alls. Detta på grund av punkterna nedan.
1. Den mest använda oljan idag.

Palmolja är den mest konsumerade vegetabilisk olja på vår jord, och har varit länge. Idag kan du tyvärr hitta den i nästan hälften av alla förpackade produkter.

2. Marknadsförs som ett hälsosammare alternativ.

Livsmedelsindustrin räkningar palmolja som ett hälsosammare alternativ till skadliga transfetter. Tyvärr är det inte riktigt så. Studier visar att det faktiskt höjer LDL-kolesterol.

3. Palmolja används i många livsmedel och skönhetsprodukter.

Palmolja är en billig olja och finns i förpackade kakor, kex, glass och andra godsaker men även i ex margarin. Palmolja kan också användas för att ta bort smuts från hår och hud, vilket gör det till en populär ingrediens i många skönhetsprodukter. Men palmolja behöver inte anges på etiketten som Palmolja – glycerin och stearinsyra är andra namn.

4. Förstör vår natur

Cirka 86% av Palmoljan kommer från Indonesien och Malaysia. Dessa länder är helt beroende av export, så att de har rensat miljontals hektar skog för att i stället odla palmolja. Dessa släpper ut höga halter av koldioxid och förstör miljön för Sydostasiens djurliv. En tredjedel av Indonesiens däggdjursarter anses vara hotad då de kala områdena gör att djuren inte har mat och de människor som bor där tvingas från sina hem.

 

5. Vad kan jag göra för att undvika att äta palmolja?

Köp GMO-fria ekologiska produkter. Då undviker du en hel del.

Köp inte processad färdig mat, utan gör din mat från grunden och ät mer grönsaker.

Viktigt är det också att du gör ett val i din lokala mataffär. Varje köp är en röst, och genom att investera i bättre alternativ och om fler gör detta ökar efterfrågan på dessa istället. Vilket leder till att vi kan få en förändring i samhället, då efterfrågan styr.

Kram
Johanna

 

Kost