Mungbönor är så himla goda och super enkla att grodda! Perfekta att börja grodda med om du är nybörjare.

Mungbönor är rika på protein, fibrer, mineraler och vitaminer. De är milda och har en god smak som de flesta gillar. Riktigt goda att äta som dom är men dom passar också bra i sallad, soppor, grytor och wokade maträtter.

Groddar är väldigt näringsrika och lättsmälta för magen, när man groddar frön eller baljväxter så bryts antinutrienterna ner, näringsämnena aktiveras och blir då mer tillgängliga för upptag i kroppen. Näringsvärdet ökar avsevärt i genomsnitt med 300 procent!! Även proteinvärdet ökar och kolhydraterna minskar. Vitamin och mineral mängden höjs och det kan bli flera 100 procent mer när de har groddats. Så dom blir ännu mer nyttiga och hälsosamma!

Groddar är också väldigt rika på enzymer, enzymer hjälper magen att bryta ner det vi äter så att näringen kan tas upp. Vanligt att vi har brist på enzymer så det är perfekt att äta groddar som tillbehör till vår mat. Då tar vi upp mer näring från hela måltiden. Bra också om man har matsmältningsproblem eller problem med sin tarm som IBS eller liknande. Testa att äta lite groddar till maten och se om det blir någon skillnad. Köp mungbönor i en vanlig mataffär (gärna Kungmarkatta som är ekologiska och obehandlade)

GRODDA MUNGBÖNOR

1-2dl mungbönor, blötlägg bönorna över natten i en stor burk (4ggr mer vatten än bönor)

Häll bort vattnet och skölj mungbönorna några gånger.

Lägg dom i burken igen (det finns groddburkar men jag kör med en vanlig glasburk)

Ställ burken i rumstemperatur med tex ett kaffefilter över så att det kommer in luft.

Skölj några gånger om dagen.

Redan när bönorna har fått en liten spricka så kan du äta dom, vill du grodda dom så väntar du lite till.

Efter 1-2 dagar är dom klara groddar och har fått en lång svans.

Förvara dom i en stängd burk i kylskåpet, de håller sig färska ca 4 dagar. Går även att frysa in och sedan ta fram om du vill ha till maten eller för att hälla ner dom frysta i smoothien.

Följ gärna mig på Instagram för mer hälsosamma tips

Kram Jenny Länk till Instagram

Ät dig friskEkologisktJenny ÖhmanKost & hälsaMat och HälsaReceptTarmens hälsa