Hej 

Hoppas att allt är bra med dig!

Denna veckan står vi på Holistic Health Academy och ställer ut hos STHLM Beauty Week! Följ gärna deras Instagram konto, för där kommer jag göra live intervjuer med utställare på mässan.

Denna vecka (gäller t.o.m den 27:e) får du 50% rabatt om du uppger koden “STHLM Beauty Week” på båda våra utbildningar Hälso och livsstilsterpaeut och Advanced Skin Therapist. Så passa på! 🙂 

Innan vi går över på dagens ämne, så vill jag dela med mig av de bästa oljorna för hud och hår i Ekoappen

Därför skall du bara använda naturliga och ekologiska hudvårdsprodukter!

Huden är ditt största utsöndringsorgan och har du nedsättningar i övriga utsöndringsorgan (lever, njurar, lungor samt tarm), kan det på sikt ge utslag på huden och den blir också mer känslig. 

Huden får ta en stor del av belastningen som inte dina andra utsöndringsorgan orkar med. Därför är det oerhört viktigt att inte belasta huden onödigt genom att använda syntetiska ämnen som exempelvis olika PFAS-ämnen. Dessa ämnen bör du undvika helt, då de kan skapa klåda och eksem på huden. Dessutom kan de störa ditt endokrina system och rubba din menstruation m.m. 

PFAS-ämnen kan vara några av dessa på innehållsdeklarationen: Polyperfluoroethoxymethoxy difluoroethyl PEG phosphate, Polytefum, Polyperfluoromethylisopropyl ether, C9-15 Fluoroalcohol phosphate, PTFE, Ammonium C6-16 Perfluoroalkylethyl Phosphate, Polytef och Perfluorononyl dimethicone. 

Även Bismuth Oxychloride är en av de vanliga “fyllmedel” som används i exempelvis mineralpuder. Det är billigt och syntetiskt framställt av vismut (är en metall), tillsammans med syre och klor, vilket ger en silkeslen känsla. Det är väldigt vanligt att man reagerar på detta ämne, genom att huden blir irriterad och akne kan uppstå.

När huden blir utsatt för syntetiska ämnen som tyvärr finns i många vanliga hudvårdsprodukter, störs hudens viktiga skyddsbarriär. Dessa ämnen når djupare ner i hudlagret och riskerar att irritera hudcellerna och/eller ökar risken till allergi och eksem. Det kan ta ett tag innan man reagerar och därför kan det i bland vara svårt att veta exakt vilket ämne det är som man reagerar mot. Därför tycker jag att det är viktigt att utesluta alla syntetiska ämnen som kan störa mikrobiomet i huden och gå över till naturliga ämnen från växtriket. 

Det du sätter på huden bör du också kunna äta brukar jag säga. Det du sätter på huden får även dina utsöndringorgan till viss del ta hand om. 

Men för att det är naturligt behöver det inte betyda att du inte kommer att reagera på det. Eteriska oljor kan man vara överkänslig mot. Är man känslig, använd så lite som möjligt till en början stärka upp huden med avokadoolja eller kokosolja för att sedan gå över till andra alternativ när huden är mer stärkt. Men det är även viktigt att äta en bra kost som består mestadels av grönt och ta bort inflammationsbildande kost (allt det vita), som kan förvärra allergi och eksem m.m.

Använd certifierade ekologiska produkter som inte får ha dessa ämnen i sig. Många satsar på en bra ekologisk och naturlig hudvård, men sedan använder man billigt smink med syntetiska ämnen i, vilket påverkar huden negativt. Jag skulle varmt rekommendera att även ta bort alla slags kemikalier i din omgivning för övrigt, då systemet lätt blir överbelastat om man får i sig för mycket av dessa. Det gör kroppen och där med huden mer känslig med tiden. 

Några produkter som jag tycker är mycket bra och varmt kan rekommendera är Mette Picaut, Esse, Dr Sannas, Rosenserien, Tre60Kosmetik, Bruns och Inika för att nämna några. Många av de Advanced Skin Therapist som jag utbildat arbetar med dessa produker. 

Ha en fortsatt fin vecka!

Kram 

Johanna – Din Hälsohero

Din hälsoheroHälsaHolistic Health AcademySkönhet