I våras lade jag märke till hur lätt det var att dagarna gick åt till att hinna ifatt. Att ta sig igenom mejlskörden, svara på andras krav, förväntningar och frågor. Det har ju sin plats, men var blir ens egen prioritet i detta?

Så jag bestämde mig för att ta minst en timme om dagen till framtiden. Det innebär att skriva ner tankar, planera, ta kontakter etc som är viktiga för min framtid – för vad jag vill göra och ta vägen. Jag kallar det för framtimmen.

Oj, vilken energi det ger att avsätta tid på det som känns roligt och meningsfyllt för mig! När det andra – fixa, administrera, hinna ifatt etc. – efter ett tag blir dränerande, så hämtar jag massor av kraft och energi i framtimmen. Jag sparar nya hemsidor under rubriken “Framtiden”, har en egen mapp för det på datorn och textfiler med samma namn.

Ofta är det bra att starta dagen med framtimmen för då har du störst chans att vara fokuserad i din egen energi. När samtalen och mejlen droppar in ökar chansen för distraktion som ger förlorat fokus, och kanske lägre energi.

Ta vara på din kraft och öka den med Framtimmen!

Spontanskriv

Ett annat bra råd är att börja dagen, direkt du stiger ur sängen med att skriva ner dina spontana tankar och känslor i din dagbok. För jag rekommenderar alla att skriva dagbok, det är som en dialog till ens inre. Det händer massor när man skriver ner sina tankar, det klarnar och blir precist när det formuleras i ord. Vi tänker ju en massa hela tiden, ladda ner lite av det på papper (eller på datorn).

Om du ska skriva på en uppgift som känns oerhört omotiverande – väcker starkt motstånd – sätt då igång med att skriva ett brev till dig själv. Då kommer du igång med skrivprocessen och det är lättare att flytta över den energinivån till din måste-uppgift än att starta från noll eller minus.

Jag gjorde det när jag skrev min första roman 1993 (den som nästan blev utgiven men passar bäst i min egen bokhylla). Började varje dag med ett lite hej- och hallåbrev till mig själv, en sorts tankedagbok förstås. Men det fungerar för energin höjs och den blir lättare att ta sig an uppgiften.

Allt handlar om energinivån, och vi presterar bättre ju högre energinivå vi har.

Det innebär att glädje, skratt, rörelse och musik är sådant som kan få fart på vårt system. En promenad eller cykeltur till arbetet är inte så dumt med andra ord.

Vi har vår kreativa puckel var 4.e timme, och därför får man bara sätta igång även om det känns oinspirerat. För du vill ju inte missa kreativitetståget när det väl passerar!

Fram för framtiden!

(Blogg från sept 2008, men lika aktuell idag! Idag använder jag BeFocused-Appen så jobbar 25 min, pausar 5 min, jobb 25 min osv. För det ger max fokus.)

Blogg Arkiv 2008Dr Sanna Ehdins blogg