(23/11-08) I eftermiddags var jag på ett givande möte med komplementär- och alternativmedicinarna (KAM) i Sverige och träffade då bland andra den legendariske läkaren Karl-Otty Aly. Han är en förgrundsgestalt inom hälsorörelsen, drev Tallmogården under många år och idag skulle det kallas för detox-ställe. För det var fokus på fasta och drogfri vegetarisk kost, och folk åkte dit på en eller flera veckor och avgiftade sina kroppar utan kaffe, alkohol eller vanliga maten. Nu är Dr Aly 79 år men såg så fin och vital ut och det var en glädje att träffa honom!
Intresset för KAM ökar
Blev påmind om intressanta undersökningar gällande allmänhetens och läkarnas inställning till KAM (komplementär och alternativmedicin). I Stockholmsstudien 2000 frågade landstinget 1001 personer (63% avarade) och 77 % angav att de ville ha ett ökat samarbete mellan KAM och sjukvården, och hela 73 % menade att flera av KAM-behandlingarna skulle bekostas av skattemedel.
2004 gjordes en undersökning av allmänläkarnas inställning i Stockholms läns landsting (det största i Sverige och servar 1,9 milj människor). Av de tillfrågade läkarna svarade 51% (varav 56% kvinnor) och 43 % var allmänt positiva till KAM, 20 % rent negariva och 37 % tyckte varken det ena eller det andra. Men det intressanta var att 41% av allmänläkarna ville att samarbetet med KAM-terapeuter skulle öka (dvs 140 st läkare). Det visar både på att brukarna – allmänheten – vill öka användningen och skattesubventioneringen av KAM-terapier och att läkarna är öppna för samarbete.
Det har ju gått några år sedan dessa undersökningar och inställningen, användningen och kunskapen har sannolikt ökat. Det är dags att politikerna lyssnar på detta och agerar för att öppna upp för terapiinriktade behandlingar och inte bara produktinriktade behandlingar (typ läkemedel).
En läkare i publiken påpekade det intressanta faktum att bara 2 % av de diagnoser som läkarna ställer är relaterade till sjukdomar. Hela 98 % av diagnoserna har att göra med dysfunktioner i frisk vävnad – något som givetvis bör åtgärdas genom att återställa funktionen (inte genom symptomdämpande piller). Funktionsmedicinen är ju inriktad på just detta. Läs mer om den här.
Från detta till dagens tidning: Expressen Söndax hade idag en bra artikel på fyra sidor om Sannas Matbok med recept. Tidningen finns att köpa imorgon också för den som är intresserad.
Denna tid är perfekt för att laga en god och lättlagad IFD-soppa och i kväll gjorde jag en riktigt läcker soppa! Det fina är att IFD-soppan kan varieras oändligt beroende på vad man lägger i den.
Recept IFD-soppa
Jag skalade och tärnade sötpotatis, persiljerot och palsternacka och kokte det 8 min i vegetabilisk buljong (Friggs) med 1 msk kokosolja, havssalt, 2 tsk gurkmeja och 1 tsk vitlökspulver. Lade i morotsslantar och broccolibuketter och kokte 4 min till. Lade sen i tärnat lamm från en ugnsbakad lammstek som jag hade över i frysen (tinad först förstås). Innan servering tog jag i lite infrysta basilikablad.
Det var verkligen gott och mättande – och så vackert med den gula färgen. Super IFD-kryddan gurkmeja (mkt anti-inflammatorisk) färgar palsternackan och persiljeroten gul så hela soppan lyser upp i gul-orange nyanser.