När kroppen har sagt ifrån och tydligt uttalat att den här delen av kroppen har inte kapacitet att lyfta så måste vi fråga varför!

Varför vill inte kroppen lyfta armen?

När kunder kommer till mig med den här typen av besvär så tittar vi på orsakerna. Ett av kroppens främsta verktyg vad gäller rörelse är faktiskt Bindväven, och när vi känner till hur Bindväven fungerar och vilket ansvar den har så klarnar bilden lite grand.

Frozen Shoulder kan vara en logisk åtgärd enligt kroppens integrerade sätt att röra sig!

Kroppens Bindväv behöver mobilisera sina krafter för att ta emot tryck

Ett tryck som används vid varje steg, hopp och rörelse. Det är i Fascian som motkraften skapas. Du har väl varit med om att trampa snett någon gång? När kroppen överraskas så kan du känna strömningar långt upp i rygg och axlar. Tänk att vi är en helhet, en enhet där varje rörelse och relevant tryck mobiliseras av hela kroppen.

Hur ser kroppen ut över lag? Var spänner det? Vilken del av kroppen har tidigare fått ta emot ett oplanerat tryck? Vart tog det trycket vägen?

Den allmänna sanningen är att Frozen Shoulder, begränsar din rörlighet och gör ont det första året, men lättar över tid, och kommer att släppa inom 3 år. Jo, det stämmer ju, men då har vi ju inte provat med att släppa på de spänningar som kroppen inte har kunnat hantera…

Frozen Shoulder är enligt mig rester av de spänningar som uppstod efter ett tryck, men som kroppens bindväv inte hann mobilisera kraft för att ta emot.

Kroppen jobbar integrerat

Kroppen har gjort bedömningen att armen inte har tillräckligt med kapacitet i sig själv att lyfta armen. Ingen rörelse är en separat rörelse när kroppen får bestämma. Hela kroppen rör sig som en enhet, där både rygg och bröstkorg är med. Det är en annan fråga som jag ska ta upp en annan gång, på gym så tränar vi separata muskler, men kroppen jobbar mer integrerat.

Förslagsvis så kom trycket i ett fall, handen, armbågen och axeln tog emot så mycket tryck den hade kapacitet till och spred det vidare i Fascialinjerna, Bindvävsstråken som jag kallar dem. Många av de låsningar som ett liknande tryck har skapat sitter under armen, utefter ryggrad, upp i nacken, över till motsatta armen, runt revbenen, ner mot midja och in i ländryggen. You name it!

Alla är olika, alla kroppar hade sin kapacitet vid den första smällen och spred trycket efter bästa förmåga, till så stort område som möjligt för att åsamka minsta skada. Var kroppen tight inledningsvis och inte hade så stor spridning så är det såklart att skadan blir större.

Varför kan bebisar falla bättre än vi vuxna?

Jo, för att deras vätskenivå är så mycket högre, de har inte hunnit skaffa några sammanklibbningar av fascia, trycket kan sprida sig runt “hela bollen”. Om och om igen. Det är också en allmän sanning, att de är så mjuka i kroppen och skadar sig inte vid fall. Och visst, det är ju sant, men deras vätskenivå har också betydelse för tryckutjämningen.

Kroppens åtgärd: Jag fryser dig tills vidare. Här jobbar vi integrerat, det är inte bara några muskler som ska göra jobbet.

Axeln är uttjänt! Om det finns tryck kvar som hindrar övriga kroppen att hjälpa till så får ju inte axeln någon hjälp. Hjärnan gör bedömningen att nu räcker det. Du ska inte behöva göra det här jobbet själv. Jag fryser dig tills resten av kroppen är med.

Därför behandlar vi Frozen Shoulder

Frozen Shoulder går oftast att befria. Det handlar om att ta reda på vad kroppen efterlyser, vilken del, vilka muskler har inte hjälpt till det senaste? De spänningar som skapades när kroppen inte hann med att mobilisera för tryck behöver befrias.

BehandlingarFriskvårdHåll dig frisk