Gurkmeja med den härliga gula färgen är en av de viktiga IFD-kryddorna i den nya inflammationsdämpande IFD-maten. Nu får den får allt större intresse för sina hälsobringande effekter. Gurkmejan är kraftigt anti-inflammatoriskt.

Det finns 14 500 vetenskapliga studier publicerade på den aktiva ingrediensen curcumin. Farmakologiska studier har visat att curcumin har lika stark inflammationshämmande effekt som kortison och fenylbutazon. Kryddan gurkmeja tillhör ingefärsväxterna och den har länge använts inom folkmedicinen för att bota inflammatoriska åkommor. De verksamma beståndsdelarna är 3-5% curcuminoider samt 2-7% eterolja.

Gemensamt för de vanligaste kroniska sjukdomarna är att de är inflammatoriska, och därför är en anti-inflammatorsik livsstil viktigt.

Gurkmeja är billig och ofarlig för människan även i stora mängder. Gurkmeja är en krydda som ger curry den gula färgen. Den finns rikligt i det indiska köket, och en genomsnittlig indier äter 80–200 milligram om dagen.

Professor emeritus Stig Bengmark publicerade 2006 en genomgång av en lång rad studier som gjorts om gurkmeja (ref nedan). Resultat från djurförsök har visat att gurkmejans antiinflammatoriska verkan skyddar mot en rad sjukdomstillstånd. Laboratorieförsök med gurkmeja har visat hejda okontrollerad celltillväxt.

Inflammation har visat sig vara involverat i en rad tillstånd i kroppen, som cancer, alzheimer, artrit, ledgångsreumatism. Därför är det viktigt att äta en anti-inflammtoriska kost, och undvika det som ger inflammation. Läs om Mat som ger inflammation här.

Gurkmeja stärker och förbättrar matsmältningen och ger mättnad. Det stödjer hälsosam leverfunktion. Gurkmeja kan hjälpa magbesvär, uppblåsthet och gas (sura uppstötningar).

10 ggr starkare än vitaminer

Gurkmejan har flera nyttiga egenskaper och är en mycket kraftig antioxidant, tio gånger starkare än vitaminer. Antioxidanter ger skydd mot fria radikaler, de instabila syremolekyler som kan skada celler och viktiga molekyler i kroppen.

Gurkmejan består till fem procent av färgämnet curcumin, som motverkar inflammation genom att hämma cellernas utsöndring av en signalmolekyl som är central vid inflammatoriska processer. Curcumin hämmar också så kallade cox-2-gener och förhindrar på det sättet att inflammationsproteinet cox-2 bildas (cyclooxygenase-2). Det hämmar inflammatoriska mediatorer som NFkappaB, lipooxygenase (LOX), and inducerbar kväveoxid syntas (iNOS). Aktiva delen är curcuminoider och bisabolane-type sesquiterpenes. Senare forskning har kunnat visa på de molekylära mekanismerna för dess biologiska funktion (se artikeln nedan).

Den rekommenderade dosen per dag (enligt forskningslitteraturen) är en rågad matsked per dag, men en tesked räcker för att ge god antiinflammatorisk effekt på kroppen.

  • OBS Gurkmeja ska intas med lite svartpeppar för att dess aktiva ämne piperine ökar biotillgängligheten hos curcumin med 2000 procent.

.

Gurkmeja är en tropisk ört

Gurkmeja ingår i familjen ingefärsväxter och heter Curcuma longa på latin.
Det är en flerårig ört med kraftig jordstam, som innehåller färgämnet curcumin. Den torkade jordstammen används både för att färga växter och bakverk. Den är också en viktig beståndsdel i curry.

Gurkmeja härstammar från tropiska delar av Asien, finns fler än 30 Curcumin varianter (Ziniberaceae) och den odlas bland annat i Indien, i Kina och på Java. Inom folkmedicinen har den bland annat använts för att bota inflammatoriska åkommor.

  • Jag lever själv en anti-inflammatoriska livsstil sedan början av 2000-talet, där gurkmeja är en viktig del. 2008 kom min matbok om IFD-maten, som dämpar inflammationen och den blev en bästsäljare – som nu heter Mat som läker.

Referenser

  • Hideji Itokawa et al., Recent advances in the investigation of curcuminoids, Chinese Medicine 2008, 3:11.
  • Bengmark, S., Curcumin, an atoxic antioxidant and natural NFkappaB, cyclooxygenase-2, lipooxygenase, and inducible nitric oxide synthase inhibitor: a shield against acute and chronic diseases. J Parenter Enteral Nutr, 30(1):45-51, 2006.,
  • A review on antibacterial, antiviral, and antifungal activity of curcumin.  Biomed Res Int. 2014.
  • Curcumin: A Review of Its’ Effects on Human Health. Foods. 2017
  • Current status and future prospective of Curcumin as a potential therapeutic agent in the treatment of colorectal cancer. J Cell Physiol. 2017
  • Super Spice Secrets: Can Miracle Spice Stop Cancer (Gurkmeja magic)

.

IFD-matenKost & hälsaKost & hälsaMat och HälsaMaten