Hej härliga du!

God fortsättning och hoppas att du haft det fint under veckan! 

Jag ser ofta ett samband mellan huden och hur man mår psykiskt. Huden påverkas oerhört mycket av stress och negativa tankar. När man stressar stryper man näringstillförseln till huden, då blodkärlen drar ihop sig. Nervsystemet är på ständig vakt, vilket gör huden mer känslig. 

Idag tänkte jag ge dig tips på hur du själv kan skapa din egna lycka. För det är bara du som kan göra det och ingen annan. 

Men först vill jag dela med mig av min nya Boon TV kanal, där jag tar upp allt om hud, hälsa, mindset och hur det håller samman.

Hur blir jag mer lycklig?

Jag vill lyfta en sådan viktig fråga som lycka. Vi alla strävar hela tiden efter att må bra och känna oss lyckliga.

Under många år förstod jag inte att jag själv skapar min egna lycka, utan förväntade mig att andra skulle göra det åt mig. Min lycka, vad jag vill ha i livet och framförallt hur jag vill leva mitt liv.

Idag vet jag bättre och jag har skapat min dröm, att vara lycklig och göra de saker som gör mig lycklig. Men det krävs träning! Nedan ger jag dig tips som fungerat för mig, och hoppas att jag kan inspirera dig till din egna lycka också!

Varje dag har vi mellan 80 000 – 120 000 tankar (beroende på hur mycket det snurrar där uppe). 90 % av alla dessa tankar tänkte vi igår, och dessutom är 80 % av alla dessa tankar negativa. Vår hjärna är utformad att oroa sig, för att skydda dig och den är väldigt bra på det.

Förutom alla tankar, så behöver vi också ta olika beslut varje dag, vilket brukar ligga mellan 2 500-10 000 stycken. Hjärnan kräver ca 25 % av all din totala energi. Inte konstigt att vi är trötta och inte har någon energi. Vi behöver lyssna mer till hjärtat. Men hur gör man det?

Oftast oroar vi oss för framtiden. Man fantiserar ihop något som inte finns ännu. Vi lever alldeles för lite i nuet, och tyvärr mer i dåtid eller i framtid. Sedan baserar och skapar vi vårt liv utifrån de grunderna. Det är ju inte klokt när man tänker efter, eller hur?!

Kan du inte sluta oroa dig, eller du går omkring med ångest, eller du har kanske svårt att luta dig tillbaks och njuta av livet?

Det är inte något fel på dig. Det är bara en förståelse för den mänskliga hjärnan och att du själv kan påverka din egen lycka, för den finns hos alla. 

Som jag nämnde ovan så vill hjärnan skydda oss. Vi är tyvärr inte byggda för att vara ”glada” på naturlig väg. Vi fokuserar på hur vi kan skapa vad vi vill från vad som finns. Vi borde fokusera mer på vad kan jag njuta av, vad gör mig lycklig och vad kan jag skapa utifrån det? Då blir hinder till möjligheter och livet blir en härlig resa! 

Det är också väldigt viktigt att ha en bra miljö för vårt mikrobiom i tarmen, då den också påverkar hjärnan. Vi bildar till 95 % av vårt serotonin (vårt må bra hormon), i tarmen och endast 5 % i hjärnan, därför är det oerhört viktigt att vi har goda bakterier som hjälper tarmen och kroppen att må bra.

Vad är det för misstag som vi oftast gör?

Vi tror att tiden rinner ut…..vi lever bara en gång, tick tack….. Detta är oftast den mentala grunden för vårt tänkande. Vi skapar en illusion, något som inte finns. Därför kan vi inte fånga den. Det är som att jaga något som inte finns och det kommer bara att komma längre i från oss, desto snabbare vi kör på. Det gäller att förstå vad varje ögonblick verkligen är.

Du är inte i tiden, tiden är i dig. Närvaro är inte att fånga tag i en liten del av något som dessutom kör i från oss. Närvaro är att låta oss uppleva det. Att vara närvarande och uppskattande, både i det lilla och i det stora.

Hjärnan kan antingen vara i fokus läge eller i avslappnat läge. Den kan inte vara i båda samtidigt, vilket gör att vi faktiskt kan välja i vilket läge vi vill att den skall vara i. 

När hjärnan är i fokus är den mer begränsad och det läget kan behövas mer när vi vet vad vi vill och fokuserar på en sak.

I avslappnat läge befinner sig nervcellerna i hjärnan härs och tvärs, vilket gör att hjärnan kan ta in mycket på en gång. Här utvecklas kreativitet och det är först när fokus är bortkopplat, som vi hittar lösningar. Det är i detta läget vi befinner oss när vi mediterar, är ute i skogen eller står i duschen och alla ideér kommer till oss och vi blir kreativa. 

Genom att vara nyfiken och ställa frågor kommer du att aktivera den avslappnade delen mer. Meditera, utgå från kärlek och ta inte livet för på stort allvar, så kommer hjärnan också slappna av och du mår bättre. Du kan själv träna upp vilken du vill ha mer av. Det är när du hittar hållbar lycka du har lyckats, genom att träna och skapa dig till det. 

Vi föreställer att allt kommer bli bättre om jag gör si eller så. Men sanningen är den att det finns ingen bättre stund att vara lycklig på än just nu. Så börja direkt och sluta tänk och fundera så mycket på framtiden, om jag bara träffar den rätta, bara jag skaffar barn, eller när sommaren kommer, då blir det bättre. Börja förändringen på en gång! Vårt liv kommer alltid vara fullt av nya utmaningar och besluta dig därför att vara lycklig fullt ut här och nu! 

Den tanke man matar överlever och det du fokuserar på växer. Du har säkert varit med om att du har hört två olika personer berätta helt olika hur de upplevt en och samma sak. Det kan ha att göra med att den ena fokuserade på det vackra, roliga och det som var bra med vistelsen, och den andra mer på problem och det som inte var så bra. 

Börja med att titta ner i din ficka och gräv efter den stinkande fisken som kan ligga där. Det som du inte vill prata om och som ligger där och trycker och oroar dig. Så länge den oron får ligga kvar, kommer det också vara svårt att läka eller bli lycklig. Det är när du sätter ett namn på känslan, vad det är och hur det känns som du kan börja förstå den. Ta upp den på tal, våga att lyfta det du är orolig för till andra. Du kommer att märka att det är fler än du som oroar dig för samma sak, när du delar med andra. Genom att skriva eller prata om oron kan du se och göra något åt den. 

Lägg den stinkande fisken på bordet och ställ dig följande frågor:

  1. På vilket sätt är denna trosföreställande tanke sann?
  2. Hur lärde jag mig detta? Vem var det som lärde mig denna tanke?
  3. Vad kommer det att kosta mig om jag inte ger upp denna tanke nu? När det gäller min hälsa, min familj, min ekonomi och min relation m.m
  4. Hur kommer mitt liv förändras genom att jag ger upp tanken? Försök att leva dig in i tanken och hur det känns när du har gett upp tanken, hur mår du då?
  5. Till vem kan jag dela mina tankar till?
  6. Vad är det första jag skall agera på, när det gäller min tanke som oroar mig? 

Mycket av dessa saker får man arbeta med i utbildningarna hos Holistic Health Academy. För hälsa är så mycket mer än att bara träna och äta bra. Här kan du läsa mer om utbildningen till Hälso och livsstilsterapeut.

Kram

Johanna – din hälsohero

Din hälsoheroHälsaSkönhet