Är kokos-/kokosnötolja är samma sak? Andrew Weil skriver i sin bok “Ät Rätt, Ät Gott och Må Bra” från år 2000, att kokosolja är helt förkastlig ur fettsynpunkt, men läste i dagarna ett utdrag ur en tidning, Naturmedicin tror jag den heter, att kokosnötolja är jättenyttig… Har du något bra svar på detta?
Karin

Svar: Kokosnötolja och kokosoljan är samma sak och den du ska köpa är den kallpressade och ekologiska som finns alla livsmedelsaffärer numera. Kokosoljan har felaktigt fått ett dåligt namn pga av den som testats tidigare har varit härdad. Den innehåller mättat fett, men detta fett har omvärderats de senaste åren och det är hälsosamt för oss att äta.

Dessutom är kokosoljans mättade fett av kortare kedjor (oljan är flytande vid rumstemperatur) och har en rad goda egenskaper.

Kokosoljan är nyttig av flera skäl:

  • innehåller laurinsyra (45-60%) som omvandlas i tarmen till monolaurin som skyddar mot virus- och bakterieangrepp.
  • har kaprylsyra som gynnar tillväxten av goda tarmbakterier, spec mjölksyrabakterier (laktobaciller).
  • de mellankedjiga fettsyrorna är lätta för kroppens celler att absorbera och smälta utan enzymer, varför de tillför snabb och bra energi till cellerna.
  • kokosoljan förbättrar upptaget av fettlösliga vitaminer, mineraler och aminosyror vilket t ex minskar behöver av Vitamin E
  • kokosoljans fetter cirkulerar inte i blodet utan kan tas upp av levern direkt och omvandlas till energi. Dessutom lagras dessa fettsyror inte som kroppsfett.
  • ger snabbt energi vilket är bra för kroppens energiomsättning.

Kokosolja är utmärkt för upphettning eftersom det nästan uteslutande innehåller mättat fett (92 %)

Kokosoljan kan för en del vara till hjälp för viktminskning pga de medellånga fettkedjorna.

Läs även: Kokosolja – farligt eller hälsosamt?

Ät dig friskDet nyttiga fettetEnkla hälsorådFett & OljaFett & OljaFettdebattenKost & hälsaLCHFMaten är vår bästa medicinMedvetna köpVanliga frågor