Vår biologi inte huggen i sten vid födelsen, utan den påverkas – hela tiden – av hur vi lever, vår livsstil.  Och livsstilen är fullt möjlig att påverka, med rätt kunskaper och en portion motivation. Här ges inspirerande exempel. 

Enligt den stora hälsostudien Nurses Health Study vid Harvard School of Public Health uppskattar man att 65 procent av dödsfallen i cancer beror på människors livsstil – mat, övervikt, rökning och ett stillasittande liv. Endast vardera 5 procent beror på miljöfaktorer, arvet (generna) respektive biologiska orsaker (som virus). Eftersom varannan människan idag får diagnosen cancer, är det essentiellt att se över sin livsstil.

Så ha gott hopp även om du har en dysfunktion eller obalans (s.k. sjukdom), för kroppen har starka reparations- och läkningsmekanismer. De senaste tio–femton åren har alltmer forskning visat att man både kan förebygga och reparera skadorna av hjärt-kärlsjukdom, cancer, reumatism och diabetes typ 2 genom att ändra sin livsstil.

”Genvägen” till en god hälsa och ett långt liv är att äta och leva på ett sunt sätt – för en hälsosam livsstil stimulerar självläkningen.

Daglig motion är exempelvis nödvändigt för att hela systemet ska fungera, och försök få till minst trettio minuters måttlig fysisk aktivitet varje dag. Regelbunden träning ger bättre andning, vilket ger bättre ämnesomsättning och energiproduktion.

Det absolut snabbaste sättet att påverka hälsan i positiv riktning är att börja röra på sig. Forskning visar att för varje procent du ökar muskelmassan kan du lägga på ett par år på livslängden. Tre timmars motion per vecka gör en biologiskt sett tio år yngre i kroppen än om man inte tränar. Detta är exempel på epigenetisk påverkan, dvs att miljön och livstilen påverkar genernas uttryck och även livslängd.

Måttlig och regelbunden motion är oslagbart för att återskapa biobalans och bygga fysisk och mental hälsa.

Tar du dessutom med sunda koständringar och kosttillskott sker det magiska saker! Den biologiska åldern minskade med i snitt 30 år efter endast två månaders multikosttillskott, visade en pilotstudie på 125 personer utförd av professor emeritus Per-Arne Öckerman.

När du prioriterar matens kvalitet och näringsinnehåll samt tar kosttillskott, så stärks din hälsa och risken att få sjukdomar minskar drastiskt. Så se på din tallrik − vilken information matar du dina gener med? Den självläkande kosten, eller powermaten (IFD-maten), är ett oerhört centralt redskap för att skapa en god hälsa.

Allergiska och autoimmuna reaktioner

Allergiernas spridning i världen sammanfaller med förekomsten av autoimmuna sjukdomar och inflammatoriska tarmsjukdomar. Dessa är mindre förekommande i exempelvis Grekland (som har ett mycket högt intag av starkt antiinflammatoriska olivoljan), medan typ 1-diabetes och ms (multipel skleros) är vanligare bland folkslag som dricker och äter komjölksprodukter. Skandinavien har en ganska hög andel autoimmuna sjukdomar.

​Forskning visade i början av 2000-talet att mjölk, spannmål och bönor eventuellt kan starta autoimmuna reaktioner genom att deras proteiner liknar våra kroppsegna proteiner. Många patienter med reumatism har antikroppar mot vete- och/eller komjölksproteiner. Till exempel känner jag flera kvinnor som blivit helt besvärsfria från olika ”obotbara” autoimmuna sjukdomar  bland annat genom att sluta med mjölk, vetemjöl och margarin.

Forskning har även visat att gluten är involverat både vid inflammatoriska tarmsjukdomar och reumatism. Erfarenhet visar att reumatism och artros kan bromsas och många skador läker när man tar bort vetemjöl ur kosten, och lägger till fiskolja (med hög andel omega-3-fettsyror) samt äter en IFD-kost (som är antiinflammatorisk).

Vid en föreläsning kom en äldre kvinna gåendes mot mig strålande lycklig och sa: ”Ser du att jag kan gå!” Vilket inte såg så märkvärdigt ut, men det visade sig att hon året innan suttit i rullstol på grund av svår reumatism. Men inspirerad av min bok Den självläkande människan hade hon tagit bort gluten och lagt till flera positiva saker – som kosttillskott, naturliga fetter och mer grönsaker – och nu rörde hon sig obehindrat. 

Vi skyller förkylningar på otur eller dåligt väder och stela leder och värk på åldern, när vi istället borde ta en titt på vilken mat vi äter.

Livsstilen bygger hälsan

• En tioårig studie av kostvanorna hos 500 000 européer visade tydligt att fisk, frukt, kyckling och grönsaker kan skydda mot olika typer av cancer.

• Män som ofta äter fisk har en lägre sannolikhet att utveckla prostatacancer, vilket är den vanligaste cancerformen hos män.

• Kost rik på antioxidanter, såsom vitamin E, vitamin A och betakaroten, minskar avsevärt risken för hjärt-kärlsjukdom visar en tjugo år lång studie från Harvard Nurses’ Health Study.

• Dagligt tillskott av omega-3-fettsyror minskar dödligheten i hjärt-kärl-sjukdom enligt en stor italiensk forskningsstudie.

• Kvinnor som äter så lite som 250 gram fisk i veckan halverar risken för hjärtinfarkt.

• En stor svensk studie vid Karolinska Institutet visade att de omättade fetterna i raps- och olivolja minskade risken för bröstcancer med 45 procent. Det räckte med att byta ut en matsked (10 gram) av fettet (margarin) mot oliv- eller rapsolja.

• En kombination av koständring, motion och stödjande samtalsgrupper resulterade i att 80 procent av en stor grupp hjärt-kärlpatienter läkte så att de slapp gå igenom kärlvidgande ingrepp eller bypassoperation. Det var resultatet från professor Dean Ornishs hjärtprogram vid ett stort antal sjukhus i USA.

• Om man äter ordentlig frukost varje dag minskar det risken både för övervikt och förstadiet till åldersdiabetes (typ 2) med 35–40 procent.

• När man äter mer frukt, grönsaker och fibrer ändras cellernas känslighet för insulin inom två veckor, vilket minskar risken för typ 2-diabetes nästan omedelbart.

• Regelbunden meditation hjälper tonåringar att sänka eller hålla ett bra blodtryck.

• Personer som åker Vasaloppet lever längre. Dödligheten halveras jämfört med samma ålderskategori, och bland dem som åkt minst sex Vasalopp lever två av tre personer längre.

Hoppfullt! Vår biologi är således inte huggen i sten vid födelsen, utan den påverkas hela tiden av vår livsstil. Det är dags för hela skolmedicinen att tänka om, och inrikta sig mer på Livsstilsmedicin. Integrera den kunskapen med sin fantastiska akutmedicin till en Integrerad medicin.

• Läs mer om mekanismer och fakta för hur gluten och mjölk är en källa till moderna sjukdomar i nya boken Hälsoproblem & sjukdomar orsakade av vad vi äter – (beställs via mejl)

.

FriskfaktorerHåll dig friskIFD-matenMat och HälsaMaten är vår bästa medicinSjälvläkningStärk självläkningen