Naturligt fett och hälsosamma oljor är en viktig del av powermaten – som ger livskraft och god hälsa. Vi människor är med vårt sofistikerade nervsystem en av världens mest fettberoende arter! Vi behöver fett och mer än vi tror – av det goda fettet. 

Vi människor består av en hel del fett – cirka 10–15 kg hos en normalviktig person på 70 kg. Många ser på fett som reservenergi och bränsle, men inget kan vara mer fel. Vi behöver fett, det är livsviktigt eftersom fett är en aktiv del i många av kroppens viktiga regleringssystem, som hormonerna och anti-inflammation.

Människan är en av de mest fettberoende arterna på jorden. Vi har en avancerad hjärna och ett känsligt nervsystem som behöver rätt fett för att fungera. Hela 60 procent av hjärnans torrvikt består av fett – och det är inte rapsolja eller margarin. Det är mest mättat fett och cirka en femtedel är essentiella omega-3-fettsyror som måste tillföras via kosten.

Eskimåer som traditionellt åt mycket fet fisk hade obefintligt med hjärt-kärlsjukdom och astma.

Det har länge varit känt att hjärnan och ögat innehåller de högsta halterna av essentiella fettsyror, omega-3- och omega-6-fettsyror, vilka vi måste få via kosten. Den hälsosamma betydelsen av essentiella fetter påvisades redan på 1970-talet då en dansk forskargrupp observerade att eskimåer, vars traditionella kost består av en hög andel fet fisk, har mycket låg förekomst av hjärt-kärlsjukdomar och astma.

Vid två års ålder utgörs mer än en femtedel av hjärnan av essentiella fettsyror, därför behöver barn får fiskskolja för att få korrekt utveckling av nervsystemet.

Fett behövs för de flesta av kroppens viktiga regleringssystem, som exempelvis hormonproduktion, fertilitet och för att motverka inflammation och allergier. Det smörjer leder och främjar skönhet, eftersom det är fettet som ger huden lyster och bindväven dess smidighet och elasticitet.

Men fettet är viktigt även för hjärtat då det så kallade epikardiella fettet täcker 80 procent av hjärtats yta och utgör 20 procent av den totala vikten. Dessutom har man funnit att denna fettvävnad lokalt utsöndrar ett antal cytokiner, adipokiner, vilka har djupgående effekter på hjärtats ämnesomsättning och funktion.

Tyvärr är propagandan sedan 1970-talet mot fett och kolesterolbluffen på 1990-talet är en stor orsak till fetmaepidemin och all ökad ohälsa. Men du kan äta gott och nyttigt naturligt fett och oljor med gott samvete!

.

Fat for life!

Summering – Fritt fram för fett – men rätt sorts fett: 

• Använd endast de matoljor som är märkta ”kallpressade” och ”icke raffinerade” och helst ekologiskt eller biodynamiskt odlade

Kallpressad olivolja, gärna flera matskedar per dag. Upphetta inte för näringsämnen förstörs.

• Kallpressad fiskolja, en tesked per dag, förvaras svalt i kylskåp.

• Kallpressad kokosolja är väldigt nyttigt och läkande med sin rika halt av mellankedjuga fettsyror.

• Animaliskt fett (det vill säga från djurvärlden: smör eller hellre ghee, ägg och det fett vi får naturligt via maten).

• Kallpressad sesamolja – är bra smaksättare och ger de essentiella omega 6-fettsyror som vi också behöver.

• Därutöver finns det fler nyttiga nötoljor som avokadoolja, mandelolja, hasselnötsolja etcetera. Botanisera och se vad du gillar!

 

Fler tips:

  • Stekning: Använd ett stabilt, mättat fett som smör eller kokosolja vid stekning av kött eller fisk. Lite vatten i pannan, att sautera, förhindrar för hög temperatur. Att fritera är olämpligt eftersom all längre upphettning av olja skapar giftiga och cancerbildande ämnen.
  • Gör ditt eget “bregott”: Låta smör bli rumstempererat och blanda 2/3 smör med 1/3 ekologisk olivolja. Om du istället gör ghee kan du låta det stå framme i en glasburk med lock, och då är det alltid bredbart.

 

Undvik:

  • alla transfetter och industrihärdade fetter (vegetabiliska oljor från majs, sojabönor, sesam, jordnöt med flera, som även finns i margarin, majonnäs, färdiga salladsdressingar, chips, chokladgodis).
  • allt kemiskt industriprocessat fett som margarin och alla flytande oljor – som inte är kallpressade vegetariska. Typ låt bli Arlas “Smörolja”, “Klarnat smör” etc. Se efter vilken typ av fett som ingår i varorna innan du köper dem. Är du osäker på huruvida maten innehåller giftiga fettsyror eller inte – ät den inte. Det är en billig investering i bättre hälsa.
  • Fettsnål mat: för den ger kort energi, det vill säga dålig uthållighet, trötthet, huvudvärk, PMS, psykisk instabilitet (nervig), splittrade tankar (stissig), över- eller undervikt, sämre sömn, ökad risk för cancer och metabolt syndrom med mera.

.

Frågor om Omega 3-fettsyror

För mycket Omega 3-fettsyror?
Jag är utbildad till Kostrådgivare och hade i förra veckan en föreläsning kring kost och hälsa! Fick då frågan om man kan överdosera Omega-3? Denna kvinna äter fisk och skaldjur varje dag samt tar tillskott varje dag? Är detta farligt? Vad händer med överskottet i kroppen? 

Svar: Nej det kan man inte. Eskimåer äter i snitt 20-30 g per dag enligt någon undersökning och det är inga problem. Man får dock vara observant på att blodet blir mer lättflytande, tar längre tid att koagulera. Så ingen omega 3 strax före operation, samt att omega 3 ger samma blodförtunnande effekt som läkemedel, visar forskning. Redan vikingarna kände till denna effekt för eskimåerna förblödde snabbt efter ett svärdshugg!

Omega 3 till barn?
Hej och tack för en bra hemsida. Jag har en dotter på ett år och fem månader. Kan jag ge henne tillskott av Omega-3 och i sådant fall vad och hur mycket. /Lena

Svar: Du kan och bör ge henne det! Rör då ner lite fiskolja i kall mat och ge henne, 1 tsk per dag blir bra. Det är av största vikt för hennes hjärnas och övriga nervsystems utveckling samt immunsystemet. Bra även att hon får äta smör och kallpressad olivolja el rapsolja samt laga gärna mat med kallpressad kokosolja (finns i hälsokosten) för de innehåller nyttiga fettsyror som kroppen behöver. Dessutom får hon i sig de nyttiga A- och D-vitaminerna för dessa behöver intas tillsammans. Du behöver inte vara rädd för fett om det är bra sorter, tvärtom behöver vi det i högre grad än vi trott. Undvik fleromättande fettsyror eftersom de ökar fria radikalangrepp i cellerna och kan härskna i kroppen.

.

Ät dig friskEnkla hälsorådFett & OljaFett & OljaFettdebattenI matbutikenKost & hälsaMat och Hälsa