Visste du att vanliga kosttillskott kan motverka genetiska felaktigheter? Forskning under de senaste decennierna har visat att extra stora intag av vitaminer och mineraler som vitamin B6, B12, folsyra, zink och C-vitamin kan kompensera för felaktiga genetiska signaler som gör att människor annars lättare eller tidigare utvecklar sjukdomar.

Regelbundet intag av kosttillskott minskar också risken att våra barn drabbas av vanliga sjukdomar som fetma, typ 2-diabetes och cancer.

Professor Mikael Björnstedt

Men Livsmedelsverket rekommenderar mycket låga nivåer av alla tillskott, och till exempel endast 50 mikrogram selen till kvinnor och 60 mikrogram till män. Professor Mikael Björnstedt, vid Karolinska Institutet, tycker det är för lite och menar att vi ligger farligt nära gränserna för selenbrist i Sverige. Selen är en mycket viktig antioxidant.

Han har över 25 års erfarenhet från forskningen kring selen och Q10 och han säger:
– Idag räcker det inte med maten vi äter, för det är mycket svårt för oss att få i oss alla nödvändiga ämnen, på grund av urlakade jordar och processad mat.

Professor Mikael Björnstedt berättar att vår moderna diet är fattig på viktiga ämnen som magnesium, kalium och kalcium och han är övertygad om att detta leder till negativa hälsoeffekter.

Maten ger inte längre tillräcklig näring

P-piller, gifter och utarmade jordar. Vi får inte i oss den näring vi behöver via maten utan att komplettera vår mat med bra kosttillskott, menar näringsmedicinaren Peter Wilhelmsson som listar fem av de tyngsta argumenten för varför vi behöver kosttillskott.

“Stress gör att vi inte tillgodogör oss näringen i maten lika bra. Stress gör också att vi förbrukar och tappar mer näring, det vill säga mineraler, vitaminer och antioxidanter, ” säger Bertil Wosk som är en av Sveriges främsta hälsoinspiratör och näringsterapeut. På frågan om varför folk äter kosttillskott svarar han att det är i huvudsak av tre anledningar:

  1. För att förebygga problem och sjukdomar.
  2. För att komma till rätta med symtom eller sjukdomar.
  3. För att leva ett långt liv utan att degenerera kroppsligt eller mentalt.

Immunförsvaret behöver mycket näring

Vid brist på magnesium eller vitamin B6 hjälper inte probiotika! Man behöver även en bra tarmflora:
Ny forskning visar att tarmen och dess innehåll av bakterier är viktigare än vi tidigare trott. Förutom en positiv livshållning och bra mat är tarmfloran viktigast för att hålla oss friska. Det har alternativmedicinen sagt i flera decennier men idag finns det dessutom väldigt många vetenskapliga studier, berättar Bertil Wosk. Läs mer nedan i länkarna.

.

FriskfaktorerKost & hälsaKosttillskott