Hej

Hoppas att allt är bra med dig! Du kanske har semester sitter i trädgården och njuter 🙂 

Jag får många frågor om hur hormoner kan påverka huden och vad man kan göra. Men först vill jag dela där jag skriver i Ekoappen, om hur du håller huden ung och fräsch längre! 

Så påverkar hormonerna huden!

Kostnadsfri bild av acne, avslappning, bad, badrock
När vi åldras påverkar hormoner huden på olika sätt. Hormoner är biokemiska budbärare och obalanser här kan skapa obalanser i huden, som akne, förtidigt åldrande, torr hud, eksem, vitiligo, pigmenteringar, rosacea m.m.

När du åldras ändras produktion av vissa hormoner, såsom östrogen och progesteron, vilket påverkar huden. Därför är det väldigt viktigt vilken livsstil du lever och vad du stoppar i dig för kost. Stress är en annan stor bov till obalanser mellan hormonerna. 

Vilka hormoner har störst inverkan på huden?
Det finns fem hormoner som har störst påverkan på huden och framförallt åldrandet. Dessa är östrogen, progesteron, testosteron, sköldkörtelhormonerna och kortisol.

När vi åldras sjunker östrogennivåerna, vilket skapar betydande förändringar i hur huden ser ut och känns. När östrogennivåerna sjunker är det också vanligt att progesteron nivåerna också faller och oftast ännu mer. När detta sker tappar huden sin lyster och den blir mindre elastisk, torr och mer känslig. Därför är en balans mellan alla dessa hormoner viktigt.

Hur får du balans?
Det gäller att ta hand om sig och här får du 3 tips hur du kan balansera och stärka upp kroppen mot obalanser mellan de olika hormonerna.

1. Avslappning 
Förekommer det en hel del stress, är det viktigt att hitta verktyg till mer lugn och ro. Tankar och oro kring familjen och nära och kära tar mycket på kroppen. Mitt tips är att utföra meditation minst 20 minuter per dag. Hitta en lugn och skön plats där bara du kan blunda och tänka på en plats som ger dig harmoni. Djupandas in och ut genom näsan och långt ner i magen under hela meditationen. Jag mediterar varje morgon och det är den bästa starten på dagen. Viken tid på dagen passar dig bäst? 

2. Ta bort inflammationsbildande kost
Ta bort det vita i kosten, mjöl, mjölk, socker och bordssalt. Detta skapar mer inflammation. Vilket kan påverka dina hormoner, då binjurarna får producera mer kortisol när det uppstår inflammation, vilket skapar en mer obalans. Mer kortisolutsöndring påverkar huden och den blir mer känslig, eksem kan vara ett faktum, men också akne.  Jag brukar alltid säga, att så fort du tar bort något, behöver du tillsätta något annat. Hitta alternativ som inte innehåller vete eller mjölk. Och se upp för det dolda sockret som finns överallt. Salta hellre med ört – eller bergsalt. 
Gurkmeja är mycket bra och jag kan varmt rekommendera att tillsätta två  tabletter om dagen av Mega Foods gurkmeja, som är den bästa jag provat! Öka också upp med det gröna på tallriken så du fyller den med massa olika färger. 

3. Använd ekologiska och syntetfria hudvårdsprodukter
Att ta bort syntetiska hudvårdsprodukter är ett måste, använd ekologiska och naturliga produkter. Vi vill inte belasta kroppen ytterligare genom kemikalier. En av de vanligaste orsakerna till rubbningar i det endokrina systemet (ditt hormon och körtelsystem) är belastning av olika kemikalier. Jag satt och arbetade med syntetiska hudvårdsprodukter som hudterapeut under många år och jag fick mycket problem, med uteliven mens, eller kraftiga blödningar och svullna lymfkörtlar osv. Det är så viktigt att det  du sätter på huden skall du i stort sätt också kunna äta. 

Just nu har vi ett sommarerbjudande hos Holistic Health Academy! Är du hudterapeut så har vi ett fantastiskt erbjudande på Advanced Skin Therapist utbildningen (20 platser) och du kan se på denna filmen vad som ingår i utbildningen. 

Om du inte är hudterapeut så kan du studera till Hälso och livsstilsterapeut, just nu har vi ett erbjudande på denna också. Dessutom får du en uppsättning hudvårdsprodukter från Dr Sannas när du börjar! Boka upp dig på ett upptäckarsamtal som är helt kostnadsfritt för att se om utbildningen passar dig!

Kram
Johanna – Din Hälsohero

Holistic Health AcademyJohanna BjurströmSkönhetUtbildning