Jag får mycket frågor om hur huden och kroppen samspelar och vad man kan göra vid olika hudproblem. Jag tänkte förklara lite närmare samspelet och delar även med mig av ett tips som ger dig yngre hud, men först…..

I september startar jag en ny omgång av utbildning för hudterapeuter Advanced Skin Therapist.

Jag lär ut hur du som hudterapeut kan jobba med huden inifrån genom stärka upp den inifrån med hjälp av rätt kost och rätt näringsämnen i kombination med det yttre! Utbildningen har blivit jätte populär och så roligt att få lära ut allt jag kan om näring, hälsa och hudens samband med hur kroppens olika system och organ fungerar tillsammans.

Du har väl inte missat min nya Youtube kanal “Johanna Bjurström TV” Nytt avsnitt varje måndag och prenumerera gärna!

Varför är det så viktigt att sköta huden även inifrån?
Vi har fyra utsöndringsorgan (utsöndrar sådant som kroppen vill göra sig av med, ex slaggämnen). Dessa är lever, njurar, lungor och vår hud (det största). Är det obalans mellan dessa organ så tar ett annat utsöndringsorgan över det svaga. Huden är ofta det utsöndringsorgan som får ta det tyngsta lasset. Det som exempelvis inte din lever eller dina njurar klarar av och det kommer att visa sig på huden förr eller senare. När det uppstår kvisslor, eksem, pigmentering osv är det kroppens sätt att prata med dig, vad det är som inte står rätt till.

Vi har tyvärr inte lärt oss att prata kroppens språk. Det vanligaste vi gör är att trycka ner det ytterligare genom att smörja på kortison eller andra krämer som täpper till, vilket förvärrar problemet på sikt då vi inte jobbar med grundorsaken.

Huden påverkas mycket av stress och den förlorar sin fasthet snabbare. Idag ser jag att även yngre får slapp hud allt tidigare, men även att de får olika hudproblem.

Viktiga komponenter som är viktiga att bejaka är vad du stoppar i dig och hur du väljer att leva ditt liv. Det har stor betydelse för hur din hud mår. Socker, processad mat och stress gör din hud slappare, att du får akne, eksem eller gör den gråare och att den saknar lyster.

Hudföryngring är det många som frågar mig om och jag har massor med naturliga och effektiva tips! Jag tar upp en av dem här!

Hur gör jag för att få en yngre hud?
Det har varit ett stort intresse på senare tid att tillsätta kollagen för att främja hälsan och få ett mer ungdomligt utseende. Många rekommenderar att konsumera kollagenpulver eller benbuljong från djur. Jag vet ett sätt där du kan stärka din hud från insidan som är billigt, säkert och består inte av animaliska proteiner. Mer om det nedan.

Vad är då kollagen?
Kollagen är ett protein som stärker upp dina vävnader som hud, ligament, brosk, ben och tänder. Kollagen fungerar också som ett slags intracellulärt “lim” som ger stöd till bl.a. blodkärl, hjärta, njurar, lever och ben. Kollagenfibrerna håller benet och blodkärlen starka, som exempelvis att tänderna sitter stadigt. Ett blödande tandkött eller en tandlossning kan exemplevis vara brist på C-vitamin och för lite kollagen. Tyvärr minskas produktionen av kollagen eller slutar helt att produceras vid ca 24 år ålder (rynkor uppstår då lättare). Efter det behöver du få stimulans utifrån, som massage, rörelse eller tillsätta rätt näring för att det skall bildas.

För att stärka upp kollagenet i din hud krävs det C-vitamin och två aminosyror, lysin och prolin. Prolin kan tillverkas i din kropp från andra aminosyror, så de viktiga näringsämnena är C-vitamin och lysin. Om du har tillräckligt av dessa näringsämnena, kan kroppen producera stora mängder prokollagen som sedan omvandlas till olika typer av kollagen för att förbättra, stärka och göra din hud mer vital. Forskning tyder också på att C-vitamin skyddar huden mot skador från solstrålning. Man vet även idag att skador på artärer kan bero på en C-vitamin brist (kan även vara andra orsaker).

Så här gör du!
Se till att du får i dig tillräckligt med lysin och C-vitamin varje dag. Lysin hittar du i ärter, linser och mandlar och är de bästa vegetariska källorna. Vad du bör tänka på är att inte enbart äta lysin som enskild aminosyra för länge, utan blanda med ett komplex, så det inte blir brist på andra aminosyror på grund av dess samspel med varandra.

Vitamin C hittar du bl.a i röd paprika, hallon, tranbär, blåbär, grapefrukt, lime och citroner. Det viktiga är att du tillsätter C-vitamin i små portioner fördelat under hela dagen, då du kissar ut överskottet som kroppen inte kan ta upp just för tillfället. Därför ser man ett bättre upptag med små intag som fördelas under dagen.

Byt ut till mer grönsaker och undvik socker, vete och mjölk om du har problem med din hud. Glöm inte att tugga maten bättre, då detta underlättar till en bättre matsmältning och som underlättar att du tar upp näringsämnena bättre.

Gör på massage och använd dig av så rena hudprodukter du kan och ge kroppen den bästa näringen från både utsidan och insidan! Stor del av det du sätter på huden skall din lever ta hand om.

Du kan även tillsätta näringsämnen i form av kosttillskott, men då rekommenderar jag att du bokar upp en tid hos någon som har kunskapen som kan hjälpa dig. Behöver du hjälp så kontakta mig så rekommenderar jag en bra hudterapeut nära dig som gått min utbildning.

Let the skin shine! 🙂

Kram
Johanna – Din hälsohero

 

Din hälsoheroJohanna BjurströmSkönhet