(17/9 2008) Jag vill dela med mig av min fantastiska upplevelse härom veckan av det underjordiska templet i Damanhur i bergen i nordvästra Italien. Stället ligger en knapp timme norr om Torino och 1,5 timme från Milano. Damanhur är en community från 1970-talet med knappt tusen medlemmar som har skapat som ett eget samhälle med skolor, konsthantverk, gemensamma lokaler, egen valuta etc. De vill leva mer medvetet och andligt, och bor i kollektiv utspridda i det vanliga samhället. Man kan se på deras hemsida vad det innebär och själv bilda sig en egen uppfattning.

Men det som är absolut värt att uppleva är det tempel som de under 30 års tid grävt ut i berget och målat och dekorerat på de mest fantastiska vis. Det är verkligen en hyllning till det mänskliga skapandet, och gå gärna in på länken nedan för att se hur templet ser ut.

Jag kan varmt rekommendera ett besök med guidad rundtur i templet – det måste upplevas! Med alla målningar på väggar och tak, mosaiker i golv och gigantiska dekorativa tiffanyglas kupoler i taken är den skapelse av mycket annorlunda slag. Beundransvärd dedikation att de har byggt detta med sina händer. Templet i Damanhur har fått en hel del internationell uppmärksamhet och speciellt är japanerna förtjusta i det. Jag brukar vara tidig med saker, och detta tempel kommer att låta tala om sig än mer!

Se templet i Damanhur

Mer uppdatering: jag har ännu inte berättat om härliga Mundekulla musikfestival som jag var på helgen 8–10 september. Mundekulla kursgård ligger utanför Emmaboda i Småland, och när man kör genom grönskade skog och vild natur öppnar sig plötsligt ett område med flera små och stora trähus, vackert och genuint. Den årliga musikfestivalen bjöd på ett omväxlande och kvalitativt musik- och föreläsningsprogram och hundratals människor kom för att lyssna och delta i aktiviteter som dans, sång, rörelse, yoga, målning och träffa nya människor. Festivalen ordnas av grundarna till kursgården Mundekulla Peter och Anne Elmberg med alla sina medhjälpare.

Jag deltog i panelsamtal om “Klimatet och freden” med KG Hammar, fd ärkebiskop, och Pär Holmberg, meterologen från SvT, och vi diskuterade problemen utifrån möjliga lösningar. Det är fantastiskt positivt att det gått så fort: från att klimatfrågan var ointressant för de flesta till att vara högst upp på agendan. Speciellt roligt att se alla de företag som anstränger sig för att skapa bra miljöpolicys.

Sedan gav jag workshopen ”Den visa kvinnan – celebrate the feminine soul” för första gången och det var lyckat. Många deltagare kom fram och uttryckte hur väl de behövde höra det jag sa, och att det är på tiden att dessa saker kommer fram ordentligt. Nedan finns en PDF-fil med info om den kommande workshopen som ges i Stockholm den 9 nov (obs nytt datum pga novembelov).

I morgon är det bokrelease för nya boken ”Sannas matbok för den självläkande människan” och det är ju spännande! Jag hoppas att du och andra ska finna glädje och inspiration i den.

Det var mycket att rapportera om! Hoppas du har det bra och tar en lugn paus i en någon fin oas som finns omkring dig.
Sanna

Kolla fina Mundekulla

Blogg Arkiv 2008Dr Sanna Ehdins blogg