Hej!

Nu är snart julen här och som vegan så blir det alltid lite tuffare. Jag har länge varit vegan och visst kan jag bli sugen på lussebullar, sill och lax på julen. Men jag mår inte bra av det och det överväger det goda då det inte är värt att äta på grund av det. 

Jag saknar inte det traditionella julbordet längre och jag har hittat bättre alternativ som är veganska. Dock krävs det lite mer planering om du skall ha ett julbord på veganskt vis.

Bilden nedan var några veganska alternativ till den traditionella julmaten som jag köpte förra året.

Du hittar de flesta på bilden hos Goodstore och Paradiset (finns endast i Stockholm) vilket är super om du inte har tid att göra julmaten själv. För att det är veganskt behöver det inte betyda att det är nyttigt. Tyvärr finns det även en hel del E-nummer och tillsatser i många färdiga produkter inom den veganska maten. Jag förespårkar inte heller soja eller vete och då blir utbudet mindre så klart. Traditioner skall hållas och jag gör det på mitt sätt och med vegansk mat som inte gör mig tung i kroppen eller att jag överäter. 

Det bästa är att göra sin egen julmat. I stället för att jag lägger ut massa recept så tänkte jag dela med mig av olika bra recept som jag har hittat på nätet, för det finns massor! Jag har valt dem jag tycker har de bästa råvarorna och tänk på att öka upp näringen ytterliagre genom att välja ekologiskt.

Några av recept nedan innehåller sojagrädde och byt hellre ut till kokosgrädde och ströbröd mot sesamfrön som du finhackar osv. Jag hoppas att jag kan inspirera dig att göra din egna veganska julmiddag! 

Detta kan du byta ut mot: 

Sill – Vegan sill gjord på aubergine – Du finner ett recept här!

Senapsill – Vegan sill gjord på augergine – Du finner ett recept här!

Lax – Morötter som du gör gravad lax av – Du finner ett receptet här!

Rödbetsallad – Veganska rödbetsallad. – Du finner ett recept här!

Köttbullar – Veganska köttbullar. – Du finner ett recept här!

Korv – Vegan korv – Du finner ett recept här!

Sillsallad – Vegansk sillsalld – Du finner ett recept här!

Jansson – Vegans Jansson – Du finner ett recept här!

Julskinka – Vegansk skinka – Du finner ett recept här!

Saffranspankaka – Vegansk saffranspankaka – Du finner ett recept här!

Saffransbullar – Veganska Saffransbullar – Du finner ett recept här!

Risgrynsgröt – Vegansk Risgrynsgröt – Du finner ett recept här!


Blanda till en härlig sallad gjord på grönkål, grabatäpplen och äppleskivor och olivolja och örtsalt så har du den bästa basen på ditt julbord!

För mer inspiration, prenumerera gärna på mitt nyhetsbrev som kommer på mailen varje Torsdag! Anmäl dig på min hemsida www.johannabjurstrom.se .  (Rutan kommer upp efter några sekunder!)

 

Kram

Johanna- Din hälsohero

Din hälsoheroHälsaKostRecept