En av de egenskaper som gör att forskarna sätter stort hopp till curcumin är att det tillskillnad mot syntetetiska antiinflammatoriska läkemedel kan understödja kroppen från flera olika håll. Till exempel visar forskning att curcumin aktivt arbetar med både kroppens antiinflammatoriska och immunologiska-försvar samtidigt som det skyddar mot de skadliga effekterna av oxidativ stress. Fördelarna är många, det ger inte bara en bredare effekt, det gör också att risken för biverkningar minimeras. Faktiskt visar studier att risken för biverkningar med högkvalitativ, lättupptagligt curcumin (BCM95), är lägre än med placebo. 

Dosen är viktig

Oavsett mängd är gurkmeja alltid nyttigt – även i små doser. Men om målet är att vända ett negativt tillstånd i kroppen, eller att få mjukare och rörligare leder. Då behövs höga doser, mellan 1–2 rågade matskedar per dag vilket ger 450–900 mg curcumin. Samma mängd som man får i sig med 2 kapslar renframställt curcumin. 

Läs också: Gurkmeja lindrar IBS enligt studie

Tillsatser kan ge biverkningar

Men det finns ett problem. Medan gurkmeja är lättupptagligt, är renframställt curcumin svårt för kroppen att ta upp eftersom det upplevs som ”nytt och okänt” av kroppen.  Resultatet blir att curcumin spjälkas av levern till overksamma metaboliter som sköljs ut med urinen. För att komma runt detta tillsätts ofta högkoncentrerat svartpeppar extrakt (piperin) eller olika former av emulgeringsmedel, tex Polysorbat 80. Upptaget blir bättre, men det finns en baksida. Risken för interaktioner med läkemedel ökar liksom risken för biverkningarvisat sig i de biverkningsrapporter som finns. 

Högt naturligt upptag

I slutet av 90-talet började en grupp lipidforskare i Indien och USA att intressera sig för problemet. Målet var att hitta ett naturligt sätt att få samma upptag på renframställt curcumin som på gurkmeja – men utan piperinets eller polysorbatets risker. De experimenterade med ett stort antal fettsyror som omega 3 och fosfolipider. Upptaget ökade men inte tillräckligt – förrän de tillsatte Turmeroner – de naturligt förekommande fettsyrorna i gurkmeja. 

Läs också: Superfoods: Finns de verkligen?

Världens mest studerade 

När en speciell typ av Turmeroner tillsattes (AR-Turmeroner) blev upptaget lika bra som på gurkmeja – men med 30 gånger högre halt curcumin. Förklaringen är att, AR-Turmeronerna gör att levern känner igen extraktet som ”kroppsvänligt” och släpper in det i blodbanan där det omedelbart kan börja göra nytta. Det extraktet (BCM95) är idag världens mest välstuderade, lättupptagliga gurkmeja extrakt med drygt 80 publicerade, produktspecifika studier och skyddat av 30 patent.

Utsedd till årets ledprodukt 2023

BCM95 lanserades i USA 2012 under namnet curaMIN och kom till Sverige 2019. Idag är curaMIN USA:s med belönade kosttillskott och har de fyra senaste åren, i konkurrens med 100-tals ledprodukter, utsetts till bästa ledprodukt av Whole Food Magazines.

artrosgurkmejagurkmeja och hälsaHjärthälsaleder