Flera funktioner i kroppen saktas ner i takt med att vi blir äldre. En av dessa är den gradvisa minnesförlusten, något som många känner till och som många gillar att skämta om. Men att minnet blir sämre med tiden är inte speciellt roligt och kan vara påfrestande dels för personen som drabbas, men också av personer i omgivningen.

Lyckligtvis finns det goda nyheter för den som vill minska risken för minnesförlust. Naturen är nämligen rik på värdefulla resurser som kan hjälpa till att bromsa uppkomsten av sådana typer av problem. Det som nu fångat vetenskapens uppmärksamhet är växtextraktet Ginkgo Biloba.

Läs också: Forskning visar: Selen och Q10 kan bromsa åldrandeprocessen 

Hjärnan behöver mycket syre

Visste du att hjärnan står för mellan 20 och 25 procent av vår totala syreförbrukning? Av denna anledning är det av största vikt att blodflödet till huvudet fungerar optimalt. 

Ginkgo Biloba är ett extrakt från ett av världens äldsta träd som funnits på jorden i över 200 miljoner år. Trädet kallas även för kinesiskt tempelträd och är en viktig del av den kinesiska medicinkonsten. Ginkgo Biloba-extrakt är numera känt av forskare världen, framför allt på grund av dess unika förmåga att kunna vidga blodkärl och på så sätt hjälpa mer blod att nå avlägsna vävnader, exempelvis hjärnan. 

Forskare har också kunnat se hur ginkgo biloba ökar den elektriska aktiviteten i hjärnan hos äldre människor och sänker blodets viskositet. Växtextraktet har också visat sig kunna minska trombocytaggregationen, en process som gör att blodplättarna blir mindre klibbiga och då inte lika lätt kan bilda en propp.

Läs också: Solskensvitaminet verkar skydda mot demens

Ginkgo Biloba kan förbättra den kognitiva förmågan

En klinisk studie visar att ett dagligt tillskott av högkvalitativt Ginkgo Biloba avsevärt kunde förbättra den kognitiva försämringen hos åldrande kvinnor och män. 

Studien inkluderade 500 patienter med en mild kognitiv funktionsnedsättning (MCI) som behandlades med 120 mg per dag av standardiserat Ginkgo Biloba-extrakt. Att extraktet är standardiserat innebär att det alltid innehåller exakt samma mängd aktiv substans, vilket är avgörande för resultatet i studier som dessa.

Forskarna utvärderade därefter patienterna med hjälp av olika skalor för bedömning av kognition, minne, vardagliga aktiviteter och depression. De fann att ginkgo biloba fungerade som förväntat. Efter 24 månaders behandling och med regelbunden uppföljning hade mer än 80 procent av deltagarna visat en viss förbättring. 

Förutom Ginkgo Bilobas förmåga att vidga blodkärl är de huvudsakliga aktiva ingredienserna i extraktet kraftfulla antioxidanter som skyddar hjärncellerna. Dessa antioxidanter kallas för ginkgoflavonoidglykosider och terpenlaktoner.

Av Elsa Larsson

antioxidanterBlodpropparginkominne