Susanna

Susanna Hartmann-Petersen

Läkare, hudspecialist

Susanna är 43 år och kommer från Finland. När hon var utbytesstuderande i Australien träffade hon en dansk kille, som hon senare gifte mig med. Av en slump hamnade de i södra Sverige i Trelleborg, där de nu har bott i 16 år. Tillsammans har de två härliga tjejer på 14 och 11 år, som är aktiva gymnaster i grenen aerobic gymnastics. De har också två Maine Coon-katter.

Susanna är utbildad läkare sedan 2003, specialist i dermatologi sedan 2012, och har även disputerat om hudens fysiologi, speciellt i förhållande till hyaluronsyra och hur olika växtfaktorer påverkar det. På dagarna jobbar hon som överläkare på Hudmottagning Trelleborg, men hon tar även digitala patienter på CapioGo. Susanna har ett stort intresse för naturlig hudvård.

På fritiden älskar Susanna att motionera, både i form av löparrundor och promenader, men även olika gruppträningar med cirkelträning, aerobics och funktionell träning så att man får arbeta igenom hela kroppen. Hon älskar även att pyssla runt i sin lilla trädgård med potatis- och grönsaksland, några fruktträd och bärbuskar, samt blommor.

Även om Susanna är hudläkare, intresserar hon sig mycket för helhetshälsa, då huden ofta signalerar hela kroppens mående. Hon ger gärna mina patienter råd om en hälsosam livsstil med bra kost och motion.

Vad är hälsa/hållbarhet för dig?
Hälsa för mig är att må bra, känna mig väl tillpass när jag vaknar på morgonen och att ha energi till dagen. Hållbarhet för mig är att fokusera på kvalitet istället för kvantitet, inte köpa för mycket prylar som man inte gillar i längden, utan kvalitetsvaror som även håller till nästa generation.

Vad är ditt bästa hälsotips?
Motionera dagligen. Om inte annat så en promenad, kroppen behöver rörelse för att förbli frisk. Man kan även göra övningar hemma som stärker hela kroppen, och glöm inte att stretcha! Tänk på hur du bäst kan få in motionen i din vardag och att göra det roligt!

När mår du som bäst?
På morgonen efter en god natts sömn och frisk motion. På lördagar brukar min man och jag vara med på cirkelträning på morgonen (som nu i Covid-tider är utbytt mot funktionell träning utomhus), vilket jag tycker är bästa sättet att börja helgen på. Vi värmer upp bastun så att den är klar efter träningen och varvar sedan bastu och kalla duschar, som är ett härligt sätt att varva ner efter träningen. Efter det har vi mycket energi till resten av dagen och helgen.

Hur räddar du världen lite varje dag?
Jag handlar ekologiskt allt vad jag kan, köper lokalproducerat och odlar grönsaker hemma. Jag köper inte mycket kläder, handlar ofta basplagg som kan kombineras och som håller i många år.

Ditt bästa pepp-tips?
Tänk positivt! När du vaknar på morgonen, tänk på saker som du ser fram emot på dagen. Fokusera inte på problemen, utan hur man hittar lösningar till dem. Att tänka positivt gör livet mer roligt.