Det som händer i huden rent mikroskopiskt när huden åldras är att mängden av kollagen, elastan och hyaluronsyra minskar. Detta beror delvis på att strukturerna går sönder, men också på att kroppen producerar mindre av dem.

Kollagen är ett av de vanligaste proteinerna i kroppen. I huden är upp till 70 procent av hudens vikt, bortsett från vatten, kollagen. Kollagenet finns i mellanrummet mellan hudcellerna, där det ger huden styrka, motståndskraft och flexibilitet. Med åldern börjar kroppen att producera mindre kollagen. Detta, tillsammans med ökad nedbrytning, är orsaken till hudens ändrade utseende med grova rynkor, torrhet och tunnare, mindre elastisk hud. Därför har det varit av stort intresse för hudvårdsbranschen att hitta ett sätt att förhindra eller reparera denna process och för att behålla ett yngre utseende. 

Läs mer: Betakaroten skyddarhuden inifrån

Stimulera med kosttillskott

Det finns olika sätt man kan påverka hudens kollagennivå. I hudvårdsbranschen utförs behandlingar bland annat med laser eller dermaroller/dermapen som har till syfte att aktivera kollagensyntesen och på så sättet ge slätare hud med jämnare pigmentering. Särskilt vissa typer av laser är väldigt effektiva för det, dock med en del biverkningar i läkningsprocessen och ofta till en hög kostnad.

Ett annat sätt att stimulera hudens kollagenivå är via kosttillskott. Det finns många olika produkter som antingen innehåller kollagenpeptider (animaliskt, marint) och/eller vitaminer och mineraler som stimulerar den egna kollagenproduktionen. Effekten av dessa är undersökt i en mängd vetenskapliga studier både hos friska testpersoner, men även äldre personer under behandling. Dessa studier har visat klar effekt av att kollagentillskott ger tjockare, slätare och mindre torr hud, utan biverkningar. Detta beror på att kollagenpeptiderna i kosttillskott aktiverar hudens fibroblastceller till att producera hyaluronsyra, som binder fukt i huden så huden blir tjockare och mindre torr. De flesta kosttillskotten innehåller även C-vitamin, zink och andra ämnen som stimulerar huden att producera mer kollagen.

Läs mer: Så fixar du sommarfötterna

Skydda huden är bäst

Hur skyddar man då huden bäst från att åldras? Som med allt annat är det allra bästa att förebygga skadorna. Solen är den största boven när det kommer till hudens åldrande. Speciellt UVA-strålarna, som med sina långa vågor når djupare ner i huden och orsakar skada på kollagen och elastinfibrerna. Skydda huden med solkräm, helst med fysisk solskyddsfaktor som bäst stoppar UVA-strålarna, samt välj skuggan mitt på dagen och solhatt.

Ät varierat så att du får i dig tillräckligt med vitaminer och mineraler från kosten. Prioritera tillräckligt med sömn och reducera stressen. Om skadan redan har skett, eller som extra förebyggande, kan man få extra hjälp från kosttillskott med kollagen och vitaminer, samt kosmetiska behandlingar med laser eller dermaroller/dermapen.

Av Susanna Hartmann-Petersen, överläkare specialiserad på dermatologi

Källa: Assessment of Laser Effects on Skin Rejuvenation.,Multiple microneedling sessions for minimally invasive facial rejuvenation: an objective assessment.,Effect of an Oral Nutrition Supplement Containing Collagen Peptides on Stratum Corneum Hydration and Skin Elasticity in Hospitalized Older Adults: A Multicenter Open-label Randomized Controlled Study.,Oral Intake of Low-Molecular-Weight Collagen Peptide Improves Hydration, Elasticity, and Wrinkling in Human Skin: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Study.
hudkollagenSusanna Hartmann-Petersen