Har du lätt för att bränna dig så kan ett intag av betakaroten vara ett komplement till din solskyddsfaktor. Men behöver du bara en låg solskyddsfaktor så kan du till och med klara dig genom att bara ta ett kosttillskott med betakaroten som solskydd. Det beror förstås på hur länge du är ute i solen.

Den skandinaviska huden kan vara så pass känslig att trots att man använder 50 i solskyddsfaktor kan eksem uppstå och man bränner sig lätt. Vissa kan till och med behöva ha tunna lätta kläder när solen står som högst på himlen.

Läs också: Betakaroten skyddar huden och ger en solkysst hudton

Betakaroten som solskydd inifrån

Om du tycker om morötter och kanske druckit en hel del morotsjuice kan du ha fått en svagt gul-orange hudton. Då har underhudsfettet färgats av betakaroten som lagrats in där och har du druckit mycket morotsjuice under en längre tid så kan till och med dina handflator färgas lite mjukt gula. 

Ämnet betakaroten, som finns i morötter, är det som gör dem orangea. Men betakaroten är inte bara ett färgämne, det stärker huden inifrån och det kan hjälpa personer med solkänslig hud. Betakaroten kan på så vis liknas vid naturens egen solskyddsfaktor.

Hjälper huden att producera melatonin

Betakaroten är en antioxidant och ett förstadium till A-vitamin. Det skyddar cellerna mot fria radikaler och solskador. Eftersom vitaminet lagras i hudens fettlager kan den hjälpa till med att både skydda och stärka huden inifrån. En av effekterna av betakaroten är att det bidrar till att hudens celler producerar melanin, ett ämne som färgar huden svagt brun.

Förbered dig inför solen genom att regelbundet tillsätta betakaroten i din kost. Genom att göra det kan du uppnå snabbare solbränna och skydda dig mot skador från överexponering. Betakaroten kan också minska risken för pigmentförändringar och förbättra slemhinnornas hälsa när du solar. Därför är betakaroten ett bra solskydd inifrån.

Hur får jag i mig betakaroten genom kosten?

Det kan vara svårt att få i sig tillräckliga doser av betakaroten för att det ska ge skydd i solen. Därför är ett kosttillskott den bästa lösningen. Men vill du hellre äta mat med betakaroten så finns det i bland annat grönkål, mango, pumpa, spenat, sötpotatis och förstås morötter.

Om du röker ska du se upp med betakaroten eftersom oxidativ stress verkar öka hos den som röker och samtidigt tar ett kosttillskott med betakaroten. 

När du tar A-vitamin som ett tillskott eller får det genom betakaroten i din kost, behöver du inte oroa dig för överdosering. Kroppen reglerar omvandlingen av A-vitamin själv och slutar producera det om det inte behövs. Däremot kan ett tillskott med A-vitamin resultera i att du får i dig för mycket eftersom vitamin A lagras i kroppens fettceller. Det är därför viktigt att vara medveten om doseringen när du tar A-vitamin som ett tillskott för att undvika eventuella negativa effekter.

Läs också: C-vitamin och kollagenbildning – en viktig kombo

Hur mycket betakaroten behöver jag ta för solskydd?

Den rekommenderade dosen betakaroten är 30 milligram per dag. En del tycker dock att de behöver 50 milligram. För att huden ska kunna bygga upp sig inför sommarens vistelse i solen så kan du ta ett tillskott två-tre månader innan din semester

Om du hellre vill dricka morotsjuice så går det åt närmare ett halvt kilo morötter per dag för att du ska få önskad effekt. 

Men glöm inte att betakaroten inte ersätter solskyddskräm utan är ett komplement. Det är skadligt att bränna sig även om det inte är farligt att vistas i solen. 

Skydda ansiktet med hög solskyddsfaktor och sätt på dig en hatt. Det finns också riktigt bra brun utan solprodukter om man vill ha en solkysst hudton, innan sommaren eller om du inte hinner vara ute och solbada.

Av Inger Palm

Redaktionens tips på betakaroten

Pureness Glow Getter är ett kosttillskott med naturliga karotenoider, biotin och vitamin E för hudens lyster och hälsa. Vitamin A bibehåller normal hud och slemhinnor medan vitamin E är en antioxidant som skyddar mot oxidativ stress. Perfekt för året runt användning.

betakarotensolskydd