PFAS (per- och polyfluorerade alkylämnen), eller högfluorerade ämnen, är en grupp av omkring 10 000 konstgjorda kemiska ämnen som är extremt svårnedbrytbara. Dessa ämnen används på grund av deras vattenavvisande och smutsavvisande egenskaper i olika produkter som brandskum, skidvalla, och stekpannor. PFAS finns även i allt från allvädersjackor och möbeltyg till matförpackningar och stekpannor. Tyvärr återfinns PFAS också i smink eller hudkräm, samt i många andra produkter som används direkt på huden. 

Studier har visat att PFAS kan kopplas till immunsystemets påverkan, leversjukdomar, njursjukdomar, sköldkörtelrubbningar, effekter på fortplantningsförmågan och cancer.

Många PFAS-ämnen är dock fortfarande otestade och det är oklart hur de påverkar oss. Vad vi vet är att PFAS inte bryts ner i naturen, vilket innebär att de når vattenmiljön när produkter används eller kastas.

Läs också: Hälsoeffekterna av att utsättas för PFAS

PFAS – hormonstörande och allergiframkallande ämnen i hudvårdsprodukter

En studie från Stockholms universitet avslöjade närvaron av kända PFAS-ämnen i 16 av 31 testade hudvårdsprodukter. I vissa produkter var halten av det farliga PFAS-ämnet PFOA så hög att daglig användning kunde utgöra en hälsorisk. Studien visade också att det fanns okända PFAS-ämnen i produkterna som inte stod listade på innehållsförteckningen.

I produkter som tvålar, deodoranter och hårprodukter är det vanligt att hitta hormonstörande och allergiframkallande ämnen. Dessutom återfinns PFAS i vissa rakkrämer, smink och hudkrämer. PFAS kan orsaka leverskador, påverka djurs reproduktionsförmåga och bryts inte ner naturligt. De finns i ansiktskrämer, ansiktsmasker, eyeliners, foundations, hårolja, läppennor, raklödder, mascaror, primers, puder, serum, tandpetare, ögonpennor och ögonskuggor hos flera välkända märken på den svenska marknaden.

Välj miljömärkt smink och hudkräm för hälsa och miljö

För att undvika dessa risker har miljömärkningar som Bra Miljöval och Svanen blivit viktiga verktyg för konsumenter. Dessa certifieringar har regler som syftar till att minimera påverkan på hälsa och miljö. Kraven och kontrollen sköts av oberoende organisationer och produkterna blir successivt mer miljö- och hälsosmarta.

Cosmos Organic, Natrue och Ecocert är några av de välkända certifieringarna för ekologiska och naturliga kosmetikaprodukter. Dessa certifieringar garanterar att produkterna uppfyller strikta standarder för ekologiskt och naturligt ursprung och de inkluderar ofta krav på hållbarhet och etiska produktionsmetoder. För att säkerställa att ditt smink och din hudkräm är fri från skadliga ämnen som PFAS är det en god idé att leta efter dessa certifieringar när du gör dina val.

Företag använder ibland “greenwashing” för att framstå som mer miljövänliga än de egentligen är. Märkningar som “naturlig” eller “ekologisk” kan vara vilseledande. Många företag skapar även egna miljömärkningar, vilka ibland saknar relevans eller grund. Så se upp för “greenwashing” och egna miljömärkningar. Att göra miljömedvetna val kan påverka hela utbudet på marknaden när konsumenterna väljer hållbara alternativ.

Läs också: 3 anledningar till varför du bör välja ekologiskt smink

Hur hittar du PFAS i ditt smink?

Kolla noga i innehållsförteckningen efter termer som PTFE, polytef, eller andra ord som innehåller “perfluoro” eller “polyfluoro”. Produkter med dessa ämnen bör undvikas. Även ämnen som Decafluoropentane och C9-15 (eller C8-18) fluoroalcohol är PFAS.

Miljömärkta produkter visar vägen mot mindre PFAS

Den europeiska kemikaliemyndigheten föreslog nyligen ett omfattande förbud mot PFAS som grupp. Flera företag har redan börjat fasa ut PFAS ur sina produkter, men konsumenter behöver enkla sätt att identifiera PFAS-fria produkter. Tredjepartscertifieringar som Bra Miljöval spelar här en viktig roll genom att ställa krav på PFAS i olika märkningsområden.

Av Ninnie Wikström

Ekologiskt sminkhälsamiljöPFASskönhet