Nu har det visat sig att glutation också kan vara effektivt vid andningsbesvär orsakade av coronaviruset. Detta enligt en rapport publicerad i tidsskriften Respiratory Medicine Case Reports. I den här artikeln får du lära dig mer om glutation och dess nyligen upptäckta effekter i samband med coronaviruset.

Vad är glutation?

Glutation är som tidigare nämnt en av kroppens starkaste antioxidanter och består till största delen består av tre olika aminosyror: glutamin, glycin och cystein. 

Denna antioxidant finns i varje cell och skyddar bland annat kroppen från inflammation och virusinfektioner. Den hjälper också till att rena kroppen på skadliga gifter och tungmetaller, så som kvicksilver, bly och arsenik.

Bortsett från detta kan glutation även: 

Minskade glutationnivåer kan försämra immunförsvaret

Det finns flera orsaker till varför nivåerna av glutation i kroppen kan minska. Det kan till exempel bero på dålig kost, miljögifter, stress och åldrande. Men låga glutationsnivåer är något du vill undvika, då det kan försämra kroppens immunförsvar och göra oss mer utsatta för sjukdomar.

Glutation finns naturligt i nästan alla frukter och grönsaker. Några livsmedel med extra hög koncentration är spenat, broccoli, sparris och avokado. Även vassleproteintillskott är rikt på glutation. 

Det går dessutom att ta speciella tillskott för att hålla nivåerna stabila, ofta i liposomal form. Och det var just glutationtillskott som läkaren Richard Horowitz beslutade sig för att testa på två coronapatienter med andningsbesvär.

Läs också: Covid 2021 och framåt — Utmaningar för friskspridning Del 1

Glutation kan lindra andningsbesvär vid corona

En ny rapport publicerad i Respiratory Medicine Case Reports visar att glutation kan ha en god effekt vid andningssvårigheter i samband med corona. 

Läkaren Richard Horowitz bestämde sig för att ge tillskott med glutation till två coronapatienter med feber, torrhosta och andningsbesvär. Inga andra läkemedel eller behandlingar hade visat resultat, men glutationtillskottet visade sig vara mycket effektivt. 

Gav effekt inom en timme

En av patienterna hade så allvarliga andningsbesvär att hon inte kunde stå upp. Men bara efter en dos med liposomalt glutation kunde hon andas djupt och gå omkring efter bara en timme. Den andra patientens andningssvårigheter förbättrades avsevärt, bara inom en halvtimme. 

Läs också: Covid 2021 och framåt—Utmaningar för friskspridning Del 2

En effektiv och ofarlig behandling

Enligt Horowitz orsakar coronaviruset en så massiv inflammation att de normala nivåerna av glutation som skyddar lungorna inte blir tillräckliga. 

Även den ryska forskaren och professorn Alexey Polonikov menar att låga glutationsnivåer kan bidra till att symtomen vid en coronainfektion går från milda till allvarliga. Hans hypotes har dock ännu inte granskats av experter. 

Värt att poängtera är att behandling med glutationstillskott inte är något nytt och att det dessutom är helt ofarligt. Det finns tecken som tyder på att det kan vara en enkel och effektiv lösning på svårare influensasymtom, även om det fortfarande krävs mer forskning på området. 

Hur du boostar glutationen med kost och motion

Låt oss avsluta med tre snabba tips på hur du kan öka glutationsnivåerna med kost och motion. 

  • Ät svavelrika livsmedel. Svavel innehåller nämligen glutation och kan därmed hjälpa dig att få dig mer av denna hälsosamma antioxidant. Broccoli, grönkål, sparris och avokado är bra livsmedel, likaså olika typer av lök. 
  • Komplettera med vassleproteintillskott. Vasslaprotein innehåller nämligen de aminosyror som utgör byggstenarna i glutation. 
  • Motionera regelbundet. Fysisk aktivitet kan också öka glutationsnivåerna i kroppen. Försök att röra dig minst en halvtimme varje dag.

Glutation på naturligt sätt

Thorne Glutathione-SR är ett glutationstillskott med förlängd frisläppning som hindrar glutationet från att brytas ned av magsyra och matsmältningsenzymer. Åldrandeprocessen förknippas med ökad minskade nivåer av reducerat glutation samt ökande oxidativ aktivitet.

Edura Liposomal glutation är ett ämne som skapas i våra kroppar av aminosyror och svavel och lagras i levern. I kroppen används glutation bl a i leverns avgiftningsprocesser, men det används också i andra organ som t ex hjärnan.

Quicksilver Scientific Liposomalt Glutation ger ett mycket effektivt upptag. Glutation är ett ämne som finns i nästan varje levande cell i våra kroppar. De högsta koncentrationerna finns i levern, bukspottkörteln, mjälten, njurarna och i ögonen.

SafeCell är en acetylerad form av glutation för oralt intag som kosttillskott med mycket god absorption och effekt. I SafeCell ingår denna exklusiva form av glutation i den effektiva distributionsformen CyLoc.

Av Elsa Larsson

Glutation