Till skillnad mot när du använder vanliga sömnmedel blir du inte sömning eller trött – tvärt om. Du blir piggare och orkar mer under dagen samtidigt som får lättare att varva ner och slappna av. Att komma till ro och att sova.

Hjälp från två håll

Förklaringen är att när ashwagandha kombineras med saffran hjälper det kroppen att få lugn och avslappning från två håll. Studier visar att stresståligheten ökar samtidigt som nervsystemet blir lugnare, ett resultat av att funktionen hos de viktiga signalsubstanserna dopamin och serotonin förbättras. Avslappningen fördjupas och det blir lättare att sova.

Studier och tradition

Att kombinera ashwagandha med saffran är inget nytt påfund. Kunskapen kommer från Ayurveda, världens äldsta läkekonst, där har kombinationen används i årtusenden för att ”läka nervsystemet och för att lugna och stärka kroppen”. Det unika med niDRA, som produkten heter, vilket betyder sömn på sanskrit, är den omfattande kliniska dokumentationen. 29 extraktspecifika, dubbelblinda, placebokontrollerade och randomiserade studier visar att de två extrakten i niDRA, KSM66 och Affron sänker stressen och lugnar nervsystemet.

Ashwagandha sänker stressen

KSM66, vilket är ett ekologiskt fullspektrumextrakt av ashwagandha har en tydlig förmåga att sänka stressen och därigenom normalisera produktionen av kortisol. Resultatet blir att kroppen får lättare att vila och att återhämta sig, något som avspeglar sig t.ex. på produktionen av våra köns- och sköldkörtelhormon. Den hormonella balansen förbättras vilket är grunden för att få tillbaka ork, lugn, och emotionell balans. Egenskaper som är viktiga inte bara för en lugn natt utan för hela vårt välbefinnande.

Läs också: Ashwagandha ökar effekten av träning

Fem kg mindre fett

När kortisolproduktionen kommer i balans ökar också energiproduktionen i våra celler vilket innebär att vi får mer energi samtidigt som ämnesomsättningen ökar. Resultatet blir både att orken ökar samtidigt som kroppen blir mer lättränad. Det blir också lättare att hålla vikten. Enligt studie från Ohio Clinical Research Center visar att kaloriförbrukningen ökar med i snitt 100 kalorier per dag när stresståligheten ökar. Det motsvarar ca 5 kg fett per år.

Lugnare nervsystem

Affron® , vilket är världens mest väldokumenterade saffranextrakt, har tillskillnad mot ashwagandha en unik förmåga att förbättra nervcellernas funktion – kommunikationscentralen i vårt nervsystem.  Ett system som är centralt för vårt känsloliv, välbefinnande och vår sömn eftersom det bland annat styr vårt belöningssystem. Ett system som lätt kommer ur balans vid långvarig stress.

Dopamin och serotonin

Avgörande för att belöningssystemet skall fungera är synapsen – gapet mellan nervcellerna. Det är här som t.ex. dopamin och serotonin finns – signalsubstanser som är speciellt viktiga för välbefinnande och sömn. Studier visar att saffran revitaliserar nervcellerna och signalsubstansernas funktion vilket underlättar signalöverföringen mellan cellerna.

Avgörande för att belöningssystemet skall fungera är synapsen – gapet mellan nervcellerna. Det är här som t.ex. dopamin och serotonin finns – signalsubstanser som är speciellt viktiga för välbefinnande och sömn. Studier visar att saffran revitaliserar nervcellerna och signalsubstansernas funktion vilket underlättar signalöverföringen mellan cellerna.

Egenskaper som förklarar varför saffran kan fördjupa lugnet och därmed förbättra sömnen när det kombineras med ashwagandha.

Läs också: 4 skäl till att rödbetan förbättrar din uthållighet och prestation vid träning

Mjukverkande kosttillskott

Funktionen skall inte förväxlas med läkemedel som har en direkt effekt på receptorer och signalsubstanser. niDRA är ett mjukverkande kosttillskott som arbetar i harmoni med kroppen för att återskapa en normal balans – och därmed hjälpa kroppen till återhämtning, vila och sömn.

Inte vanebildande

niDRA är inte vanebildande och några interaktioner med läkemedel är inte rapporterade. niDRA kan därför användas så länge som man känner det behövs. Förbättringen på sömnen märks oftast inom första veckan och förstärks över tiden.

Av redaktionen

Medicine GardenniDRAsömn