Att tappa hår kan ofta vara psykiskt påfrestande, framför allt bland kvinnor. Ändå är tillståndet väldigt vanligt – faktum är att upp till 50 procent av alla kvinnor drabbas av håravfall någon gång i livet. Risken är dock som störst efter klimakteriet. 

Den nya studien som publicerades i tidskriften Health Science Reports visar dock hoppfulla resultat. Barkextraktet från den franska maritima tallen verkar nämligen kunna hjälpa mot håravfall.

76 kvinnor fick barkextrakt eller placebo

I studien deltog totalt 76 kvinnor i klimakteriet som slumpmässigt tilldelades ett dagligt tillskott med barkextrakttabletter (Pycnogenol) eller placebo under sex månaders tid. Forskarna mätte hårdensitet, mikrocirkulation i hårbotten och flera andra hudfysiologiska parametrar vid baslinjen efter två samt sex månader.


Efter studiens slut visade det sig att hårdensiteten i gruppen som tagit Pycnogenol-tabletter hade ökat avsevärt jämfört med kvinnorna som fått placebo. Ett tydligt tecken på att behandlingen kan vara effektiv för att minska håravfall bland kvinnor.

Läs också: 8 produkter som kan hjälpa vid manligt håravfall

Ökade hårdensiteten med upp till 30 procent

Enligt studien ökade Pycnogenol-tillskottet kvinnornas hårdensitet med hela 30 procent efter två månader och 23 procent efter sex månader. Tillskottet visade sig också kunna förbättra mikrocirkulationen i hårbotten. I placebogruppen noterade man inga av dessa effekter.

Även om denna studie är en av de första som granskar sambandet mellan Pycnogenol och kvinnligt håravfall stöder resultatet tidigare forskning, särskilt när det gäller tillskottets effekt på huden. 

En studie publicerad i Skin Pharmacology and Physiology 2012 visade till exempel att ett dagligt tillskott med Pycnogenol under 12 veckor ökade hudens elasticitet med 25 procent och hudens återfuktning med 8 procent. Förutom det verkade tillskottet också kunna minska rynkor.

Läs också: ”Svenskarna och håret” – resultatet från Sveriges största hårtest 2022 är här

Stimulerar blodcirkulationen och bekämpar inflammation 

Franskt maritimt tallbarkextrakt är en kraftfull antioxidant som främst har blivit känt för sin förmåga att förbättra blodcirkulationen. Det har att göra med dess naturliga innehåll av procyanidiner, bioflavonoider och organiska syror. Förutom att öka cirkulationen kan extraktet också göra kroppens mjuka vävnader, så som hud och blodkärl, extra starka och elastiska.

Exakt varför tallbarkextraktet verkar kunna stimulera hårväxt och motverka håravfall kan forskarna inte svara på i dagsläget. Förmodligen har det att göra med tillskottets positiva effekt på mikrocirkulationen i hårbotten, men också dess antioxidativa egenskaper. I många fall är håravfall nämligen förknippat med oxidativ stress, något som antioxidanter kan förebygga.

Av Elsa Larsson

BlodcirkulationhåravfallinflammationKosttillskottpycnogenol