Om du en gång drabbats av urinvägsinfektion är risken stor att du drabbas igen. Att ta antibiotika vid varje infektionstillfälle kan leda till antibiotikaresistens och därför är det många som efterfrågar naturliga alternativ. Ofta går infektionen över av sig själv, men det finns naturlig hjälp som kan snabba upp processen.

Här ger vi dig fyra tips på naturlig lindring vid urinvägsinfektion.

Tranbärsjuice

Tranbärsjuice är den mest populära huskuren vid urinvägsinfektion. Det finns inget vetenskapligt stöd för att tranbär motverkar eller behandlar infektionen, men många kvinnor upplever att det hjälper.

Den sura drycken försurar nämligen urinen, vilket gör att bakterierna inte trivs lika bra. Tranbärsjuice – men också andra sura drycker som lingon, blåbär, citron eller granatäpple – kan därmed drickas både i förebyggande syfte och när du har infektionssymptom.

Just tranbär har en prebiotisk verkan som stimulerar tillväxten av goda bakterier i kroppen, vilket är bra för hälsan. Du kan även äta bären som de är för att uppnå samma effekt. De flesta föredrar dock juice eftersom det är enklare att dosera och få i sig tillräckligt.

Ett eller ett par glas tranbärsjuice om dagen kan hjälpa dig att lindra eller förebygga urinvägsinfektion. Tänk dock på att välja en juice med lågt sockerinnehåll eftersom dåliga bakterier gärna frodas i det söta.

Läs också: Bästa tipsen för ett hälsosammare (och gladare) underliv

Drick mycket vatten

Vätska är A och O för att behandla urinvägsinfektionen. Så fort du märker av de första symtomen bör du dricka mycket vatten. Vätskan hjälper till att spola bort oönskade bakterier och renar urinvägarna.

Fortsätt att dricka mycket vatten, gärna i kombination med tranbärsdryck eller någon annan sur dryck, under hela infektionstiden för att hjälpa kroppen att driva ut bakterierna. Ett ökat vätskeintag kommer att göra dig kissnödig oftare, men det är också bra för att få ut bakterierna snabbare.

Oreganoolja

Oreganoolja är en annan huskur som kan ge lindring vid urinvägsinfektion. Oljan har nämligen antibakteriella egenskaper som kan ta död på dåliga bakterier i kroppen.

När du känner av de första symptomen kan du ta en matsked oreganoolja. En matsked olja per dag brukar vara tillräckligt för att uppnå önskad effekt.

Läs också: Svårighet att viktminska kan vara kvinnosjukdomen lipödem

Probiotika

Probiotika, som är goda och nyttiga mjölksyrebakterier, är framför allt kända för att stabilisera bakteriefloran i tarmkanalen. Det är dock inte alla som vet att de även är viktiga för att bibehålla en hälsosam bakteriebalans i underlivet där det finns många laktobaciller.

Laktobacillerna ser till att hålla pH-värdet lågt, vilket motverkar infektioner, bakterier och svamp. Probiotika ger ett ökat tillskott av mjölksyrebakterier och främjar tillväxten av naturliga antibakteriella ämnen som i sin tur minskar risken för urinvägsinfektion.

Fler tips

Förutom naturliga ingredienser och livsmedel finns det några andra saker du kan göra för att minska risken för urinvägsinfektion.

  • Tvätta inte underlivet för ofta eller med tvål eftersom det kan torka ut slemhinnorna och därmed öka infektionsrisken. Ljummet vatten eller ekologisk olja är mycket bättre än starkt parfymerade tvålar.
  • Kissa alltid efter bad och sex för att förhindra att främmande bakterier stannar kvar i underlivet.
  • Håll dig varm. Se till att inte bli för kall eftersom det kan trigga igång en urinvägsinfektion.

När är det dags att söka vård?

Om du upplever svåra symptom vid urinvägsinfektion kan det vara nödvändigt att söka vård. Detta gäller framför allt:

  • Barn under 15 år
  • Gravida
  • Kvinnor som nyligen fött barn
  • Män
  • Vid feber och/eller blod i urinen

Kvinnor över 15 år som upplever vanliga symptom kan prova egenvård, exempelvis ovanstående naturliga tips, eftersom infektionen vanligtvis går över av sig själv.

Kosttillskott som kan motverka urinvägsinfektion

Greatlife D-Mannose med tranbär, hibiskus & maskros är en produkt speciellt framtagen för att motverka urinvägsinfektion. 

BioCare Cranberry Intensive är en unik formula för kvinnor som innehåller en kombination av tranbär, kaliumsalter, levande bakterier och hibiskusextrakt tillsammans med C-vitamin.

Av Elsa Larsson

urinvägsinfektion