Vad är rosenkvitten?

Låt oss börja med att berätta en historia om Afrodite, främst känd som en kärleksgudinna. Afrodite hade ett mycket speciellt träd i sin trädgård vars frukter grekiska legender kallade för ”det gyllene äpplet” – ett träd som idag är känt som rosenkvitten. Rosenkvittens superfrukter spelade en viktig roll vid grekiska bröllop under antiken. För vilken frukt kan väl vara bättre att välsigna brudpar än kärlekens frukt?

Rosenkvitten (Chaenomeles japonica) är ett växtsläkte bestående av lågväxande buskar som blommar på våren och ger röda blommor. På grenarna växer ljusgula frukter som mognar sent på hösten. Frukterna går inte att äta som de är eftersom de är hårda och mycket syrliga, men får en god smak om de kokas eller tillagas.

Många odlar rosenkvitten som prydnadsbuske utan att veta om att frukterna faktiskt är fulla av antioxidanter. Frukten innehåller även hög halt äppelsyra och kinasyra och har en smak som påminner om både citrusfrukter, äpplen och päron.

Läs också: Ogräs du inte visste att du kunde äta som finns i det vilda

Varför är rosenkvitten så nyttigt?

Frukten från rosenkvitten kallas för superfrukt på grund av dess hälsofrämjande egenskaper. Frukten är rik på följande:

 • C-vitamin
 • Fibrer
 • Fenoler

Rosenkvitten innehåller ungefär lika mycket antioxidanter som blåbär och dubbelt så mycket som hallon och svarta vinbär. Frukten består främst av C-vitamin och olika fenolföreningar.

Nu kanske du frågar dig själv varför du inte hört talas om rosenkvitten tidigare eller varför har den ännu inte nått den vanliga marknaden, trots att detta är en av de äldsta frukterna vi känner till.

Rosenkvitten har varit mycket svår att processa i stor skala på grund av dess sköra konsistens. Under flera år har forskare förädlat kvittenfrukten för att ge en bättre skörd och kvalitet under odlingen, och 2018 registrerades en helt ny sorts rosenkvitten.

Läs också: C-vitamin är livsviktigt

Recept med rosenkvitten

Rosenkvitten är en mångsidig och smakrik frukt som fungerar utmärkt som smaksättning i soppor, grytor och olika sorters efterrätter. Den kan även användas som huvudingrediens i marmelad, saft, glass, sirap, puré och annat.

Här är några tips på enkla recept innehållande rosenkvitten.

Rosenkvittenjuice

Om du har en juicecentrifug eller juicepress kan du enkelt göra din egen rosenkvittenjuice. Pressad rosenkvitten innehåller dock en mycket hög andel äppelsyra och kinasyra, vilket kan behöva balanseras med tillsatt fruktos. Tänk på att skala frukterna innan pressning.

Läs också: Boosta kroppen & huden med juice!

Rosenkvittenmarmelad

Marmelad är ett av de absolut populäraste recepten med rosenkvitten. För det behöver du följande ingredienser:

 • 250 gram syltsocker
 • 250 gram strösocker
 • 400 gram skalad rosenkvitten skuren i bitar
 • 150 gram vatten


Gör så här:

 1. Koka den skalade frukten i vatten i cirka 10 minuter. Frukten ska bli mjuk utan att kärnhuset spricker.
 2. Använd en trådsil för att pressa frukten till en puré. Om du vill ha fruktbitar i marmeladen kan du spara några bitar.
 3. Blanda fruktpurén med socker och vatten. Tillsätt eventuella fruktbitar.
 4. Koka upp blandningen under ett par minuter. När vätskan har kokat bort ställer du av den.
 5. Häll upp marmeladen i fina burkar.

Tips! Om du vill ha en lite mildare smak kan du byta ut hälften av rosenkvitten mot äpplen eller päron.

Testa kärleksdrycken du också  

Alexander Neumann är grundare till OmiOpi, ett svenskt företag med helhjärtat fokus på förädling av kvitten. Han berättar stolt om familjens historia med kvittenfrukten.

“Mina farföräldrar odlade den ursprungliga kvittenfrukten i sin trädgård och använde den ofta i sin matlagning. Denna fantastiska smakupplevelse ger mig glada minnen och jag skulle gärna vilja dela detta med dig via OmiOpi. “

“Vi är det första företaget i Sverige som lanserar en ekologisk kolsyrad dryck med smak av rosenkvitten på utvalda ICA-butiker och gör även kvittensmaken tillgänglig för glasstillverkare som StikkiNikki. Vi tillverkar 100% ekologiska och 100% veganska produkter. Vad mer kan man önska sig? Det är bättre för dig, för djuren och för naturen. “

“OmiOpi är helt enkelt vår kärlek till historia, vår kärlek till idag och vår kärlek till framtiden. Vill du också testa kärleksfrukten? Vi erbjuder rosenkvitten i alla dess former: pulver, puré eller färdig dryck. Besök gärna vår hemsida för mer information: www.omiopi.se.”

receptRosenkvittentips