Flera forskare har genom åren tittat på sambandet mellan fertilitet och intag av vitaminer och mineraler hos män såväl kvinnor. Selen är en av de mineraler som ofta kopplas ihop med fertilitet.

Nedan kan du läsa mer om vad selen är samt hur selenbrist kan ha en negativ inverkan på fertiliteten.

Viktigt för hela kroppen

Selen är ett livsviktigt mineral som finns i kroppens alla celler. Det är bland annat viktigt för följande områden:

  • Immunresponsen
  • DNA-syntesen
  • Bildandet av sköldkörtelshormoner
  • Män och kvinnors fertilitet

Selenbrist kan minska chanserna att bli gravid

De senaste åren har allt fler forskare tittat på sambandet mellan selen och fertilitet. Många har brist på selen utan att veta om det och ny forskning visar att det kan vara en orsak till att par har svårt att bli gravida.

Tidigare är det många som trott att svårigheter att bli gravid har att göra med spermiernas kvalitet, men nu visar alltså forskning att det kan bero på selenbrist. Studien, som publicerades i Obstetrician & Gynaecologist, visar till och med att selenbrist kan öka chanserna för missfall.

Läs också: Ekologiskt jordbruk kan leda till selenbrist

Bra för mäns fertilitet

Flera studier och undersökningar visar att selen kan förbättra kvaliteten på mannens spermier. Bland annat kan selen öka antalet spermier samt deras förmåga att förflytta sig. Resultatet är att fler spermier kan nå fram till ägget.

I en undersökning deltog män med nedsatt fertilitet. Deltagarna fick dagligen ett tillskott med 100 milligram selen. 56 procent av männen uppnådde förbättrad fertilitet efter regelbundet intag. Med andra ord kan det vara ett bra alternativ att testa kosttillskott som innehåller extra selen om du som man har fått konstaterat att du har nedsatt sädeskvalitet.

Även äldre studier, exempelvis en studie från 1998 som genomfördes av ett skotskt forskarteam, bevisar att tillskott med selen kan minskar antalet missbildade spermier. Tillskottet ökade reproduktionen och spermierörligheten.

Även bra för kvinnors fertilitet

Det finns även studier som visar att selen påverkar kvinnans fertilitet. Exempelvis kan selenbrist ha en negativ inverkan på kvinnans folliklar, vilket är den plats där ägget ligger i äggstockarna. Med andra ord måste kvinnan få i sig tillräckligt med selen för att kunna producera friska ägg som kan bli befruktade.

Selen påverkar även sköldkörteln som i sin tur producerar hormoner som är viktiga för utveckling och tillväxt. Sköldkörteln är mycket viktig för reproduktionen och en störning på grund av selenbrist kan minska fertiliteten.

Även gravida kvinnor måste få i sig selen dagligen. Gravida kvinnor med selenbrist har nämligen högre risk att få missfall eller föda för tidigt. Brist på selen kan leda till att fosterhinnan brister och vattnet går innan det beräknade födelsedatumet.

Selen är också mycket viktigt för att fostrets ska utvecklas ordentligt och därför är det rekommenderat att gravida kvinnor är noggranna med sitt dagliga selenintag.

Läs också: Restless legs? Så kan selen hjälpa

Mat som innehåller selen

Utöver tillskott finns det även selen i många olika livsmedel, exempelvis:

  • Fisk och skaldjur
  • Kött, exempelvis inälvsmat
  • Ägg
  • Ost och mjölk
  • Nötter

Andra bra tillskott för att förbättra fertiliteten

Det är inte bara selen som kan ha en god effekt på fertiliteten. Här är tre andra naturliga tillskott som kan vara värda att testa:

Slutsats

Selen kan hjälpa par som försöker bli gravida. Det finns ingen garanti för att ett ökat intag av selen förbättrar fertiliteten, men det kan vara värt att försöka. Att ta tillskott med selen är betydligt billigare och mindre tidskrävande än många fertilitetsbehandlingar.

Kosttillskott Selen

Holistic Selen  bidrar till många viktiga funktioner i kroppen och med Holistic Selen kan du tillgodogöra dig mineralet på ett enkelt och lättupptagligt sätt för kroppen.

Thorne Selenomethionine hjälper till att bibehålla normalt hår och naglar, till immunförsvarets normala funktion, till normal sköldkörtelfunktion och till att skydda cellerna från oxidativ stress.

Bättre Hälsa Selen + E Green Line skyddar kroppens celler från oxidativ stress, bidrar till normalt hår, och naglar samt till normal funktion av immunförsvaret och sköldkörtelfunktion samt till normal spermaproduktion.

Pharma Nord SelenoPrecise innehåller patenterade selenjäst med biotillgängligt organiskt selenometionin och fler än 20 andra organiskt bundna selenföreningar.

Av Elsa Larsson

fertilitetSelen