Lyckligtvis kan kosten även minska besvären. Här listar vi tolv livsmedel som kan hjälpa dig att förebygga ballongmage!

1. Avokado

Avokado innehåller mängder av nyttiga näringsämnen som är viktiga inte minst för vår maghälsa. De är framför allt rika på kalium, en mineral som är viktig för vätskebalansen i kroppen samt för att hålla sodiumnivåerna på en normal nivå. 

Utöver det innehåller avokado folat, vitamin C och vitamin K samt fibrer som stimulerar tarmrörelsen. Det kan i sin tur minska risken ballongmage orsakad av förstoppning.

2. Bär 

Jordgubbar, blåbär och björnbär är fullproppade med viktiga vitaminer och mineraler. De innehåller också en stor mängd antioxidanter som stärker kroppens skydd mot fria radikaler samt fibrer som bidrar till en gladare mage.

Läs också: Magens påverkan på det psykiska måendet

3. Yoghurt 

Yoghurt kanske inte verkar som det mest lämpliga livsmedlet vid uppblåst mage eftersom detta är en mjölkprodukt. Samtidigt innehåller yoghurt probiotika, en god form av bakterier som spelar en viktig roll för matsmältningen och tarmarna.

Probiotika har bland annat visat sig kunna förbättra tarmrörelsen och konsistensen på avföringen. Även vid besvär med IBS har probiotika haft goda resultat. 

4. Grönt te

Grönt te innehåller en stor mängd antioxidanter som skyddar kroppen mot inflammation, men också flour som skyddar våra tänder. Det innehåller inte lika mycket koffein som vanligt kaffe, men kan trots det vara stimulerande för tarmen och förebygga förstoppning. 

5. Ingefära

Ingefära är en ört som blivit känd för att kunna lugna diverse magproblem, dels ballongmage, men också illamående. Ingefäran innehåller dessutom enzymet zingibain som underlättar nedbrytningen av protein i kroppen, vilket förbättrar matsmältningen. 

Örten kan också vara fördelaktig för personer som vill gå ner i vikt eftersom den visat sig bidra till en ökad mättnadskänsla. 

6. Selleri

Selleri är en rot som liksom gurka består av 95 procent vatten. Trots det är detta en mycket nyttig grönsak som dels hjälper dig att få i dig vätska, men som också kan motverka uppsvälldhet genom att verka vätskedrivande. Selleri innehåller även mannitol, en sockeralkohol som kan förbättra avföringens konsistens. 

7. Banan

Bananer är ett klassiskt mellanmål och en utmärkt källa till både fibrer och kalium. Båda dessa näringsämnen bidrar till en bättre tarmhälsa genom att förebygga uppblåsthet och vattenretention. 

8. Papaya

Papaya är kanske inte den vanligaste frukten att köpa, men den innehåller faktiskt mängder av nyttigheter som kan vara bra för din mage. Förutom att vara rik på vatten har den även ett högt fiberinnehåll. 

Papaya innehåller också enzymet papain som hjälper kroppen att bryta ner aminosyror, vilket kan underlätta matsmältningen. 

9. Havregryn

Havregryn är inte bara mättande, goda och näringsrika, de kan också vara bra för dig med uppblåst mage. Grynen innehåller nämligen en stor mängd fibrer – faktiskt upp till 4 gram per servering – och har även antiinflammatoriska egenskaper. 

Läs också: Uppkörd mage? Här är 10 tips för balans

10. Gurkmeja

Gurkmeja är en vanlig ingrediens i grytor och soppor som ger både smak och färg. Den är också känd för sina antiinflammatoriska egenskaper och goda effekt vid magbesvär. Studier visar faktiskt att gurkmeja kan lindra besvär i samband med både IBS, gaser, förstoppning och uppsvälldhet. 

11. Äpple

Även äpplen har ett högt vatteninnehåll och är likt bananer och avokados rika på kalium. Ett medelstort äpple innehåller dessutom 5 gram fibrer (alltså mer jämfört med en portion havregryn). De kan dessutom göra det enklare för maten att röra sig genom matsmältningssystemet, vilket kan reducera ballongmage. 

12. Fänkål

Fänkålen är nära besläktad med selleri och morötter och känd för sin lakritsliknande smak. Likt selleri kan fänkål verka vätskedrivande, men den har också kramplösande egenskaper. Det betyder helt enkelt att den kan hjälpa musklerna i mage och tarm att slappna av och på så sätt förhindra uppsvälldhet. 

Lindra din ballong naturligt

Octean Silicea Mag-Tarm – är ett tillskott som är effektivt vid halsbränna, gaser, diarré och IBS-relaterade besvär. 

Pureness Maghälsapaket – lindrar mot uppsvälldhet, gaser, sura uppstötningar, förstoppning och magknip.

Thorne FiberMend – En blandning av vegetabiliska, vattenlösliga fibrer som tas för att främja regelbunden tarmfunktion och en god glykemisk balans.

Av Elsa Larsson

ballongmageLivsmedel