Du är inte vad du äter, utan vad din kropp kan ta upp. Vår matsmältning är därför en av huvudnycklarna till hälsa, enligt den tusentals år gamla hälsoläran ayurveda. Om matsmältningen inte funkar som den ska så tar vi inte upp näringen optimalt, vilket i förläningen leder till ohälsa.

Samtidigt lider var och varannan människa av gaser i magen, förstoppning och svullnad efter mat. Vår livsstil och kosthållning utmanar matsmältningen till max. Men det finns ayurvediska råd för att få en mer harmonisk och välmående mage och matsmältning. Här är fem busenkla tips som kan göra stor skillnad även för den krångligaste magen.

1. Byt ut det kalla vattnet mot varmt

Att dricka kallt vatten är som att hälla vatten på en eld – matsmältningen slocknar, enkelt uttryckt. För att i stället hålla den igång mellan måltiderna är det bästa du kan göra att byta ut det kalla vattnet/läsken/saften mot uppkokt, varmt vatten. Det stimulerar i stället matsmältningen vilket i sin tur ger en mer välfungerande mage. Till maten kan du också dricka små klunkar hett vatten mellan tuggorna. 

Läs mer: Gurkmeja lindrar IBS enligt studie

2. Ät varm, väl tillagad mat

Kall och rå mat är svårsmält, därför är det bästa vi kan göra för vår matsmältning att äta tillagad och varm mat. Särskilt du som har problem som gaser, svullen mage och förstoppning bör undvika rå och kall mat.  

3. Ät det största målet mellan 10 och 14

Mitt på dagen är vår matsmältning som mest kraftfull, då passar det bra att äta det största målet mat. Från omkring klockan 18 på kvällen blir matsmältningen svagare, därför är det bäst att äta dagens sista måltid senast då.   

4. Ät bara när du är hungrig

Om vi äter utan att vara hungriga stör vi arbetet med nedbrytning och upptag av föregående måltid, vilket gör att den bli mindre effektiv. Undvik att småäta mellan måltiderna.

Lär mer: Därför minskar stressen i naturen

5. Tugga, tugga, tugga

Jo, jag vet att du har hört det förut, men det är så viktigt att det behöver upprepas: Ät i lugn och ro och tugga maten ordentligt! Minst 25-30 gånger per tugga bör vi tugga maten för att maten ska vara så finfördelad som möjligt när den kommer ner i magen. Just måltiderna ska vi helst inte stressa igenom! 

Av Tia Jumbe

ayurvedaballongmageförstoppningmatsmältningsvullen mage