1. Energieffektivisera arbetsplatsen

När du arbetar hemifrån är du oftast beroende av din dator, internetuppkoppling och andra teknologiska lösningar. Energikonsumtionen för hemmakontoret kan snabbt skena iväg och därför är det viktigt att du energieffektiviserar din arbetsplats.

Det första du bör göra är att stänga av alla apparater när du inte använder dem. Apparater i stand-by läge drar ström och därför bör du ha som vana att stänga av datorn och den externa bildskärmen när du inte använder dem. Dra ut alla sladdar, inklusive mobilladdaren, när de inte används för att minska din energikonsumtion.

Här är några andra tips för ett energisnålt hemmakontor:

  • Installera en dimmer som gör det möjligt att anpassa ljusstyrkan efter behov.
  • Släck alla lampor när du inte använder kontorsytan.
  • Köp miljömärkt teknik och energisnåla produkter med bra energiklass. Sedan 2021 gäller en ny energimärkning inom EU.
  • Se över ditt elabonnemang och välj miljömärkt el från förnybara källor som vindkraft, vattenkraft, solceller eller biomassa.
  • Sänk temperaturen i hemma kontoret med en eller två grader.
  • Skaffa energismart belysning genom att byta ut alla lampor mot LED-lampor.

Läs också: Strålning från teknik och våra barn – vad varje förälder behöver veta

2. Skriv inte ut papper i onödan

Att minska papperskonsumtionen är viktigt för de nationella och globala miljömålen. Därför bör du försöka hålla ditt hemmakontor papperslöst.

Genom att undvika onödiga pappersutskrifter och kopiering kan du minska miljöpåverkan samtidigt som du slipper betala utskriftskostnader. Idag skriver många ut papper av ren vana, men det mesta går faktiskt att läsa på skärmen.

Om du ändå måste skriva ut bör du skriva ut dokumentet dubbelsidigt. Kom ihåg att papper är en förnyelsebar produkt som kan återvinnas. Se därför till att sortera dina utskrifter på rätt sätt och ta med dem till en återvinningsstation.

3. Välj miljömärkta produkter

När du arbetar hemifrån kan du då och då behöva inhandla olika kontorsmaterial, exempelvis pennor, papper, kuvert och sudd samt tekniska apparater. Oavsett vad du behöver till just ditt kontor är det viktigt att du försöker välja produkter som är certifierade inom miljö eller hållbarhet.

Olika produktkatagorier har förstås olika miljömärkningar, men följande kan vara bra att hålla utkik efter:

Läs också: Hållbar utveckling – vad är det?

4. Källsortera och återvinn

Se till att källsortera allt avfall från hemmakontoret på rätt sätt. Sortera allt på ett korrekt sätt och återvinn så mycket som möjligt. Undvik att ha en papperskorg till allt skräp. Genom att skapa en sorteringsstation med olika behållare är det betydligt enklare att källsortera på rätt sätt.

Allt som kan återvinnas tar du med till din närmaste återvinningsstation. Kom ihåg att separera och sortera förpackningar av papper, plast, metall och glas på rätt sätt. När du återvinner kan materialet bli till nya produkter, vilket är bättre för miljön.

För att minska miljöpåverkan är det bland annat viktigt att du sorterar elavfall som lampor och el- eller batteridrivna produkter separat. Läs på om hur källsortering fungerar och hur olika sorters avfall ska sorteras.

Läs också: 10 tips för en Zero waste-livsstil

5. Köp kontorsmöbler på second hand

Genom att köpa begagnade möbler till hemmakontoret kan du spara pengar och värna om miljön samtidigt.

Idag är det lätt att hitta bra möbler och föremål second hand. Dels finns det många bra butiker som säljer begagnat, men även köp-och-sälj-hemsidor som gör det enkelt att inreda kontoret på ett miljövänligt sätt. Begagnade möbler är dessutom bättre för plånboken och ger ett mer charmigt och personligt intryck.

Om du väljer att köpa nytillverkade kontorsmöbler och föremål bör du välja miljömärkta produkter. Välj möbler av hållbara material av god kvalitet som håller länge. Undvik billiga slit-och-släng-föremål och tänk alltid långsiktigt när du köper nytt.

När du köper nya saker bidrar du till ökade utsläpp av växthusgaser. Köp därför bara sådant som du verkligen behöver till ditt hemmakontor. Om du har möjlighet att låna eller byta är det också ett bra och miljövänligt alternativ till nyköp.

Sammanfattning

Genom att skapa ett miljövänligt hemmakontor bidrar du till en mer hållbar värld. Med energieffektiva lösningar, minskade pappersutskrifter, miljömärkta produkter, korrekt källsortering och begagnade kontorsmöbler minskar du kontorets utsläpp av växthusgaser. På så sätt kan du skapa en arbetsplats hemma som är bättre, både för miljön och plånboken.

ekologiskthållbarhethållbarlivsstilkällsorteringmiljö