Nedan tittar vi närmare på vad ett familjeretreat är och hur de kan vara värdefulla för att hålla ihop familjen!

Vad är en familjeretreat?

En familjeretreat beskrivs bäst som en tillflyktsort där familjer kan ta ett kliv tillbaka från den dagliga stressen och istället ägna tid åt att koppla av, umgås och förstärka sina relationer. Retreatet kan till exempel vara en kort helgresa till en ny stad eller en veckolång vistelse på en lugn och naturskön plats. Oavsett var eller hur den genomförs, är syftet med ett familjeretreat att skapa meningsfull tid tillsammans och öka samhörigheten mellan familjemedlemmarna.

Fördelarna med familjeretreat

Det finns många fördelar med familjeretreat – här är några av de främsta. 

Förstärker banden

Ett familjeretreat ger familjemedlemmar möjlighet att komma närmare varandra och förbättra sina relationer. Genom att spendera kvalitetstid tillsammans, utan distraktioner i form av jobb eller skola, kan ni lära er att kommunicera bättre, dela erfarenheter och utveckla en djupare förståelse för varandra.

Läs också: Prova nya roliga och givande aktiviteter tillsammans med familjen: Familjeretreat den 14-16 juli

Skapar positiva minnen

En annan fördel med familjeretreat är förstås att ni får en unik möjlighet att skapa positiva och värdefulla minnen tillsammans. Att ge sig ut på äventyr och utforska nya platser eller bara anordna roliga aktiviteter ihop är saker som garanterat kommer att finnas med er resten av livet.

Utvecklar er kommunikationsförmåga

Ett familjeretreat är också ett utmärkt sätt att förbättra kommunikationen inom familjen, även efter att retreaten är över. Genom öppen och ärlig kommunikation kan alla familjemedlemmar få möjlighet att uttrycka sina behov, lyssna på varandra och lösa konflikter på ett mer hälsosamt sätt.

Avkoppling och stresshantering

Stress är en naturlig del av vardagen för de flesta, inte minst för familjer. Jobb ska skötas, skolarbeten ska lämnas in, barn ska köras fram och tillbaka till aktiviteter och så vidare. Ett familjeretreat kan vara ett bra sätt att ge familjen en välförtjänt paus från det ständiga vardagspusslet. Att ge familjen tid för återhämtning och att släppa på stress och åtaganden kan förbättra välbefinnandet inom familjen. 

Uppmuntrar till självreflektion

Ett familjeretreat kan också ge värdefull tid för självreflektion. Det ger alla familjemedlemmar möjlighet att tänka över sina egna beteenden, värderingar och mål. Och genom att reflektera över er själva och er plats i familjen kan ni också hitta nya områden som går att förbättra, vilket gör att ni alla växer som individer.

Läs också: 6 sommarretreats du inte vill missa

Tips på olika typer av familjeretreats

  1. Naturnära retreat. Hyr en stuga eller ett fritidshus i en vacker miljö. Det kan vara en nationalpark, en sjö eller bara i närheten av skogen. Tillbringa dagarna med att vandra, ha picknick, fiska, cykla eller bara utforska er omgivning. Det här ger en möjlighet för familjen att koppla av och återansluta med naturen, men också med varandra.
  1. Strandretreat. Om ni gillar sol och bad kan en strandretreat vara perfekt. Hyr en stuga eller ett hotellrum vid havet och njut av soliga dagar på stranden. Bygg sandslott, simma i havet, spela roliga strandspel eller njut bara av att vara tillsammans och koppla av under solens strålar. Glöm inte att lämna mobilerna hemma!
  1. Kulturell retreat. Hitta en stad eller en destination med ett kulturellt värde och sevärdheter som ni tycker verkar intressanta. Utforska museer, besök historiska platser eller delta i olika evenemang som kan ge er en djupare förståelse för platsens kultur och historia. 
  1. Wellnessretreat. Ett annat alternativ är att åka på ett wellnessretreat som fokuserar på familjens hälsa och välbefinnande. Ni kan till exempel testa yoga- och meditationsklasser, spa-behandlingar, hälsosam matlagning och andra aktiviteter som är avkopplande för både kropp och själ.
  1. Äventyrsretreat. För familjer som älskar utmaningar och äventyr kan en äventyrsretreat vara det perfekta valet. Här finns det mängder av aktiviteter att testa, så som klättring, ziplining, forsränning, bergsvandring eller mountainbike. Snacka om minnen för livet!

Vill du gå på Ekoappens familjeretreat den 14-16 juli? Köp din biljett och läs mer här

Delbetalning med Klarna är möjlig!
Din investering är 3,600.00 kr för vuxen och 1, 600 kr för barn.

 I priset ingår:
♥ Två middagar
♥ Tre luncher
♥ Två frukostar
♥ Två övernattningar i delat rum
♥ Alla föreläsningar och workshops
♥ Tillgång till kaffe, the, frukt och Framgångsgårdens Smoothiebar
♥ Goodiebag.

Vill ni få 10% rabatt

Är ni fler än 3 personer i en familj och bokar efter den 31/5 kan ni bli medlemmar i Ekoappens medlemsklubb för att få 10% rabatt.

Gå med i Ekoappens kostnadsfria medlemsklubb, så hittar du en rabattkod där.

Missade du en retreat? 

Se alla våra kommande retreats här.

Av Elsa Larsson

Ekoappen retreatfamiljfamiljelivretreat