Att kolhydrater skulle vara något dåligt är ett vanligt missförstånd. Visst finns det människor som mår bra av en lågkolhydratdiet, exempelvis LCHF, men det finns egentligen ingen anledning att undvika kolhydrater – så länge du äter dem i rätt form.

Snabba vs långsamma kolhydrater

Det går att dela in kolhydrater i två grupper: snabba och långsamma. De långsamma kolhydraterna håller blodsockret på en jämn nivå och ger en längre mättnadskänsla, vilket också ger en jämn energinivå. Exempel på långsamma kolhydrater är havre, vete och fullkornspasta. 

Snabba kolhydrater fungerar istället tvärtom – de ger en snabbare energikurva, får blodsockret att stiga snabbt och ger en betydligt kortare mättnadskänsla. Även om snabba kolhydrater i anses vara “sämre”, så är de faktiskt inte begränsade till enbart socker, bakverk och vitt mjöl. De finns i de flesta frukter som du med gott samvete kan och ska konsumera då de är rika på nyttiga fibrer, vitaminer och mineraler.

Läs också: 9 av 10 metabolt ofriska

7 tips på bra kolhydrater att inkludera i kosten

Nedan tipsar vi om sju hälsosamma kolhydrater du kan äta mer av med gott samvete.

1. Quinoa

Quinoa är ett näringsrikt frö som har blivit ett väldigt populärt val bland hälsomedvetna personer. Kokt quinoa innehåller 70 procent kolhydrater och är dessutom en utmärkt källa till både protein och viktiga mineraler. Dessutom är quinoa glutenfritt, vilket gör det passande för personer som av olika anledningar undviker gluten i kosten. 

Quinoa är i övrigt väldigt mättande tack vare sitt relativt höga innehåll av både fiber och protein, och kan av denna anledning bidra till att främja en hälsosam viktkontroll och tarmhälsa. 

2. Havre

Havre är väldigt hälsosamt och en utmärkt källa till många vitaminer, mineraler och antioxidanter. Du kan äta dem råa eller tillagade, exempelvis i form av gröt eller i en smoothie. Havre är också en bra proteinkälla som håller dig mätt längre, så att äta gröt till frukost är ingen dum idé.

3. Bovete

Bovete är, trots sitt namn, inte släkt med vete och innehåller faktiskt inte heller gluten. Rått bovete innehåller 75 gram kolhydrater per 100 gram. Det är näringsrikt och innehåller fler mineraler och antioxidanter än många andra spannmål. Att inkludera bovete i kosten kan bland annat gynna hjärthälsa och blodsockerreglering. 

Läs också: Mat som kan bekämpa depression och ångest

4. Sötpotatis

Sötpotatis är en läcker och näringsrik rotfrukt som är en bra källa till vitamin A, Vitamin C och kalium samt är rik på antioxidanter. Perfekt att göra mos av eller att rosta i ugnen!

5. Apelsiner

Apelsiner består huvudsakligen av vatten, men innehåller ändå ungefär 15,5 gram kolhydrater per 100 gram. Apelsiner är även en bra källa till fiber och är rika på vitamin C, vissa B-vitaminer och kalium. 

6. Kikärtor

Kikärtor är en del av baljväxtfamiljen och innehåller 27,4 gram kolhydrater per 100 gram. De är rika på både fibrer, vitaminer och mineraler, bland annat järn, fosfor och B-vitaminer.

7. Bananer

En stor banan innehåller cirka 31 gram kolhydrater, men har också ett högt innehåll av kalium, vitamin B6 och C. Tack vare sitt höga innehåll av kalium kan bananer hjälpa till att sänka blodtrycket och bidra till en bättre hjärthälsa. Mindre mogna bananer eller bananer som precis mognat innehåller dessutom resistent stärkelse och pektin, som båda stöder en hälsosam matsmältning och ger bränsle till de nyttiga bakterierna i din tarm. 

Det finns inte en diet för alla

Vissa personer mår bra av att äta mer kolhydrater, andra inte, och det finns inte bara en diet som passar alla. Men kolhydrater är något som utan problem kan ingå i kosten. Faktum är att många av de hälsosammaste livsmedlen vi har faktiskt innehåller mycket kolhydrater. Så njut av näringsrika kolhydrater som en del av en hälsosam kosthållning och experimentera för att hitta just dina favoriter!

Av Elsa Larsson

energinäringsnabba kolhydrater