Lyckligtvis finns det många livsmedel som kan effektivt kan lugna en orolig mage och hjälpa dig att må bättre. Här tipsar vi om sju av dessa. 

1. Kamomill

Kamomill är en klassisk huskur för att lugna oroliga magar. Växten har använts i många år för att behandla diverse magproblem, från flatulens och diarré till illamående och kräkningar. Trots det är forskningen på kamomill fortfarande ganska begränsad. 

Vissa mindre studier visar att kamomill kan minska kräkningar i samband med cellgiftbehandling. Det finns också tecken på att växten kan minska mängden vatten i avföringen vid diarré

Att dricka kamomillte, exempelvis vid magsjuka, kan vara ett bra sätt att få i sig vätska samtidigt som det kan lugna en mage i obalans.

2. Ingefära 

Ingefära är en rot som visat sig lindra både illamående och kräkningar, både i samband med graviditet, cellgiftbehandling och även åksjuka. Studier gjorda på 500 gravida kvinnor visar faktiskt att så lite som 1 gram ingefära per dag effektivt kan reducera morgonillamående.

Exakt hur ingefäran verkar är fortfarande inte helt klarlagt, men forskare tror att ingefäran reglerar nervsignalerna i magen. Detta påskyndar tömningen, vilket i sin tur kan lindra illamåendet. 

Ett för stort intag av ingefära kan dock förvärra besvären och orsaka både halsbränna och diarré. Överstig därför inte 5 gram per dag.

Läs också: Effektiv hjälp vid IBS och ballongmage

3. Pepparmynta

IBS (Irritable Bowel Syndrome) är en kronisk sjukdom som kan göra magen känslig och orolig. Vanliga symtom inkluderar uppblåsthet, gaser, förstoppning, diarré och magvärk. 

Att leva med IBS kan vara besvärligt, men det finns studier som visar att ett regelbundet intag av pepparmynta, framför allt i form av pepparmyntsolja, kan vara effektivt för att minska besvären

Forskningen tyder på att pepparmyntsolja har en avslappnande effekt på musklerna i magsystemet. Det krävs dock fortfarande mer forskning för att säkerställa om pepparmyntsblad har samma effekt. 

Tänk på! Konsultera en läkare innan du tar pepparmyntsolja om du har problem med njurar, lever eller gallblåsa. 

4. Papaya 

Papaya används ofta som en huskur för diverse matsmältningsproblem. Denna exotiska frukt innehåller nämligen det kraftfulla enzymet papain som hjälper kroppen att bryta ner och absorbera proteiner i det du äter. Det kan i sin tur lindra förstoppning och reducera uppblåsthet.

Papayafrön har dessutom visat sig ha antiparasitära egenskaper. Det betyder att de kan eliminera parasiter i magen som kan orsaka både obehag och näringsbrist. 

5. Linfrön 

Linfrön är fulla av näringsämnen och fibrer som kan vara fördelaktiga för matsmältningssystemet. De sägs bland annat kunna minska magont, men också vara effektiva vid förstoppning.

Studier visar att bara 4 ml linfröolja per dag under två veckors tid kan ha en god effekt på tarmrörelserna och förbättra konsistensen på avföringen. Tänk dock på att inte överstiga den dagliga rekommendationen då för stor mängd linfrön kan orsaka förgiftning.

Läs också: 8 livsmedel som hjälper mot trög mage

6. Pektintillskott

Pektin är en typ av fiber som bland annat finns i äpplen och citrusfrukter. Eftersom kroppen inte bryter ned pektin stannar ämnet i tarmkanalen där det kan vara effektivt för att motverka diarré. Utöver det kan pektin stimulera tillväxten av goda bakterier i mag- och tarmsystemet.

Tyvärr går det fortfarande inte att säga om livsmedel innehållande pektin är lika effektiva som rena pektintillskott. 

7. Probiotiska mejeriprodukter

Slutligen kan livsmedel höga på probiotika vara värda att testa för att lugna en orolig mage. Probiotika är goda tarmbakterier som kan förbättra bakteriefloran i tarmen. Detta kan i sin tur minska besvär som gaser och uppblåsthet, men även IBS-relaterade symtom. 

Några bra exempel på livsmedel rika på probiotika är yoghurt, kefir, miso, kimchi och kombucha. Det är också möjligt att ta tillskott med probiotika. 

Av Elsa Larsson

IBSmageörter