Det är tråkigt att behöva säga det men våra konsumtionshögtider som Alla hjärtans dag, Halloween och Mors/fars dag ger negativ påverkan på miljön. Vissa väljer att inte fira dem med den anledningen men vill du ändå fira genom en gåva kan du välja att ge något som inte är en lika stor belastning för miljön.

Undvik småprylar som ballonger, nallebjörnar och kort med plast och metall som är omöjliga att återvinna rätt. Överväg också att skippa omslagspapper eller slå in med en vacker bit tyg eller liknande – något som går att återanvända. 

Gåvorna som är hållbara och kärleksfulla

Låt måltiden bli firandet 

Genom att ta tiden att laga en god måltid och tänka på inramningen. Du vet – ren duk, härlig musik och tända ljus. Att få sin favoriträtt eller något nytt spännande serverat kan få vem som helst att känna sig utvald. 

Ge välgörenhet

De flesta av oss har allt vi behöver och mycket mer därtill. vet du att den du vill fira har en särskild fråga de brinner för. Flickors utbildning, djurens rättigheter eller miljön – ge pengar till det ändamålet och skriv ett fint kort. Garanterat populärt. 

Läs också: Tareq Taylor: Maten som gör dig lyckligare

Åk bort där ni bor 

På engelska kallas det här staycation och på senare tid är det mer aktuellt än någonsin. Tänk efter om din partner nämnt något lokalt utflyktsmål och planera en dag ni åker dit. Skriv ett presentkort att ge på alla hjärtans dag. Ta med en picknick och njut av ledig tid tillsammans. 

Skydda din partners fertilitet 

Ge din partner något han ändå behöver fast i en uppgraderad version. Kalsonger är en klassiker men det finns underkläder som har oväntade fördelar. Kalsonger med skydd mot strålning kan vara ett sätt att bevara och öka fertiliteten i samband med användning av tekniska prylar. 

Läs också: Skydd mot strålning ökar mannens fertlitet. 

En växt för att minnas dig 

Gillar den du vill ge en gåva växter och odling? Då blir hen säkert glad för en grön gåva. Då kan du antingen ge en krukväxt du själv tagit en stickling på eller välj en som är hållbart odlad. Tänk igenom valet och ta en växt som den andra personen kommer klara att ha hand om och som hen tycker är fin. Den blir ett minne av er relation och rätt ompysslad kan den leva länge. 

En skön sömn

Vem längtar inte efter bättre sömn? Bara en sådan enkel sak som att byta ut kudden kan göra stor skillnad. Investera i en riktigt skön kudde åt din partner, som både är ekologisk och ergonomisk. Bättre för både miljön och hälsan – och kanske även samlivet med en utvilad bättre hälft.

Boka in er på en kurs 

Gillar ni sport och idrott kan ni gå en kajakkurs eller slipa på skidåkarkunskaperna. Numer finns många kurser online. Låter det inte spännande med exempelvis indisk matlagning eller bakning under handledning av ett proffs? 

Det är enkelt att följa med strömmen och välja säkra kort, en pryl eller annat som kanske inte är så genomtänkt. Låt ditt val av gåva visa att du inte bara bryr dig om den du ger den till utan även hållbarhet. Det plockar du pluspoäng på.  

Av Katarina Fornander

alla hjärtans daghållbar utvecklinghållbarhetkärlekpresent