Jag utnämner 2008 till kostens år! Om 2007 var miljöns år då vi på allvar fick upp ögonen på klimatförändringarna så kommer 2008 vara året när det sker stora förändringar inom kosten. (Min blogg från 4/1-07)
Bästsäljaren “Hemliga kocken” är bara början på insikterna om vad som egentligen finns i maten, hur den producerar och tillverkas. Det kommer många fler sådana böcker och filmer om dagens “snuskiga” mathantering. Snuskig för att den skapar mycket skräp som prånglas ut på marknaden och i affärer som det var mat. Livsmedel ska skapa liv och inte bidra till inflammation och sjukdomar som en stor andel av den “moderna” maten gör.
- Visste du till exempel att det normalt tar två år för en gris att nå 100 kg, men med dagens intensivuppfödning med bl a kraftutfodring kan man i Sverige förkorta detta till sex månader. I USA kan de mha bl a antibiotika och syntetiska hormoner korta tiden till endast 4,5 månader. Vad blir det för en sorts mat?
- På samma sätt har man lyckats höja mjölkproduktionen från 2 liter per dag 1850 till dagens ca 50 liter! Dessutom inseminerar man tidigt de nyligen förlösta korna, vilket innebär att 80 proent av den komjölk som säljs till konsumenter kommer från gravida kor och är rik på hormoner och speciellt östrogener. Vad blir hälsokonsekvenserna av det?
- Det är inte bara människors kost utan även djurens föda som ändrats drastiskt. Djurfoder baseras numera på stärkelse och andra snabbt absorberbara kolhydrater: säd, soja, melass och socker. Även djuren får metabolt syndrom, och kalvarna utvecklar snabbt glukos- och insulinresistens.
Modern mat ger moderna sjukdomar
Modern mat ger moderna sjukdomar med andra ord. Därför menar jag att vi nu kommit till den punkten att vi måste ta ställning. 2008 är det år vi verkligen måste välja. Det är iögonfallande att se polarisen smälta och stora stycken falla ner i havet. Klart vi reagerar på det, men samtidigt känns det lite långt borta från t ex Stockholms gator. Men prognosen för människors hälsa är ju precis lika avgrundsdjupt miserabel. Det är ingen nyhet, men att det går såpass fort nu är nytt.
Det viktiga är att vi ser till att göra något i vår egen vardag. För tänk vad lätt det är att blunda för det vi har närmast oss. Annars kan det ju bli så att våra matvanor ändras ännu mer radikalt och på ett sätt som vi inte önskar. Vi är ju beroende av att kunna odla i jordens ytskikt, men det tunnas ut och förorenas kraftigt med bekämpningsmedel, tungmetaller och andra miljögifter. Vad ska vi då odla på?
2008 blir året då det är upp till bevis för livsmedelproducenterna att visa att de kan förändra till det bättre.
Precis som industrin de senaste 30-40 åren systematiskt gått in för att förfuska vår mat med en rad tillsatser, smakämnen, konstinsgivare etc får de nu skriva tillbaka tiden till kvalitet och näring. Frågan är: Kommer de att klara det eller slås de ut?
Du tycker kanske att jag tar i? Men jag har haft rätt i det mesta annat som jag förutspått de senaste tio åren så sannolikt har jag rätt även i denna fråga. Det hjälpte inte att Danisco försökte skrämma och hota mig till tystnad år 2000, folk fattade galoppen med socker ändå inom ett par år och producenterna fick drastiskt och snabbt ändra sockerinnehållet i sina produkter.
När det svänger i lilla Sverige så svänger det fort. Det är därför McDonald har oss som sin testmarknad för sina nya produkter (om du undrade varför det hela tiden är reklam för nya McDonald’s produkter på TV).
.
Använd konsumentmakten
Alltså – du kan påverka genom att använda konsumentmakten. Börja därför med det du handlar och din hälsa. Man kan inte göra något för alla, men alla kan göra något för att förändra till det bättre:
• Handla så mycket lokalt och ekologiskt odlade produkter du kan.
• Köp helst hela råvaror och undvik en massa industrimat för det medför direkt en miljöförstöring. Det finns tyvärr ingen “skonsam” och miljövänlig massproducerad tillverkning av mat. Vi måste inte ha den heller, det är en bekvämlighet som varken sparar tid eller pengar eftersom vi blir sjukare och mår sämre.
• När du köper hel- eller halvfabrikat välj produkter med så få ingredienser som möjligt och helst inga E (tillsatser). Bara för att maten inte ruttnar på hyllan hindrar ju inte att den ruttnar i dig.
• köp färre produkter men med bättre kvalitet. Det får hellre kosta mer, men så har du det längre.
Så det finns gott om hopp, men du kan inte vänta längre med att fatta bra beslut!
Ha en god start på året!
Sanna
- Läs mer om detta i artikeln “Hälsa och ohälsa i 21 seklet” av professor em Stig Bengmark (Näringsmedicinsk tidskrift nr 1, 2008)
- Foto 2007 av Paulina Westerlind (som har fotat porträttbilderna på nästan alla omslag).