(26/11-07) Först, jag är oerhört tacksam att jag sitter och skriver detta nu. Det var så nära att en bil körde in i mig i dag. Han kom snabbt utsvängandes från vänster utan att respektera sin stopplikt, och tack vare att jag väjde blixtsnabbt och båda bromsade snabbt klarade det sig. Hans bil stannade ett par centimeter från min förardörr. Det var inget trevligt. Där hade jag änglavakt.

Resten av dagen blev helt annorlunda, väldigt lugn och fin. I stället för att bli arg på föraren (som bara kostar energi för mig) valde jag att ta det som en tydlig markering om hur små marginalerna är. Vi tar så mycket för givet och är griniga eller gnäller över det som är jobbigt, när vi borde vara tacksamma för allt som faktiskt är bra och fungerar. Jag är mycket tacksam över att dagen blev så fin som den blev! En liten stund senare körde jag förbi ett litet träd längs vägen där det hängde många röda, fina äpplen. Det såg nästan absurt ut i det gråkarga landskapet, som om någon faktiskt hängt upp dem där. Livet är fullt av överraskningar.

Tillbringade min söndagseftermiddag och tidiga kväll igår tillsammans med ett par tusen andra som lyssnade Tony Robbins fantastiska seminarium i Kungliga Tennishallen i Stockholm. Det var oerhört inspirerande och givande. Egentligen var det inte så avancerade saker för mastering your life, men det är just det enkla och ibland självklara som man behöver bli påmind om. Själva framförandet var en stor del av behållningen. Eftersom jag talar och skriver om flera av dessa saker var det extra inspirerande att få lyssna och ta emot hans presentation.

Tony Robbins har fokus på just fokusering och peak performance, så det blev mycket glädje, kramar, high-five och utlevelse. Blev bjuden på hans femdagars seminarium i London i midsomras, och där gick 12 000 personer från hela Europa loss för fullt. Jag var nyfiken på hur stela svenskar skulle ta hans uppfodringar om peak performance och ecstacy, men det gick långt över förväntan. Ja, om man kan skrika och jubla vid en fotbollsmatch kan man göra det på en föreläsning!

Tanken bakom är att demonstrera hur viktigt ens känslotillstånd är. Därför att det emotionella stadium man är i påverkar ens tankar och det som händer. Är man negativ och nere, har låg entusiasm på en skala mellan ett och tio, så påverkar det både viljan att göra något och även resultatet. Men om man medveten kan plocka fram glädje, entusiasm och till och med känslor av eufori så blir det en helt annan sak att göra något. Man kan till exempel tänka på hur bra det känns efteråt och plocka fram de goda belöningskänslorna redan innan för att få igång ens energi. Ett bra sätt är att röra på sig därför att ”motion equals emotion”.

Folk dras till dem som har mest energi, så vill du få något uträttat se till att ha en god och hög energinivå för då får du lättare med folk på det hela. Vi fick skriva ner det område i livet som vi är mest lyckliga för respektive mest olyckliga med samt motivera varför. Sedan skriva ner hur vi ska gå tillväga för att ändra på det som vi var olyckliga med.

För dig som inte hade möjlighet att komma vill jag dela med mig och han syn på hur man går tillväga för att ändra på saker – de tre pelarna i ett extra-ordinärt liv enligt Tony Robbins (du kan läsa mer i hans böcker):
1) Bli fokuserad och klar över vad du vill göra. ”Where ever focus goes energy flows”. Skriv ner vad, varför och var samt fokusera på vad det kommer att ge dig, inte vad det vill kosta för dig!

2) Skaffa de bästa redskap, strategi, coaching för att nå det du vill. Omge dig med personer som stödjer det du vill åstadkomma ”who you spend time with is who you will become”.

3) Bli integrerad med det du vill åstadkomma. Vilket innebär att du låser upp ev. blockeringar som finns på insidan och blir som ett med det du vill göra. Det är samma som att få med hela dig i det du gör.

Roligt att se att det han presenterade överensstämmer bra med det som jag skrivit om i ”Din inre framgång”. Där har jag samlat mina erfarenheter och hur jag levt de senaste 15 åren, och det är väl inte konstigt att flera upptäckt samma sätt för att nå framgång och lycka. Det är ju inte en slump eller turen som många vill tro. Det är målmedvetet och hårt arbete.

Det är lätt att se till en människas alla framgångar och bli avundsjuk och tycka det är lätt förtjänta pengar, men då vet man oftast så lite om vad som finns bakom. Kanske många års hårt slit i motgång, svåra prövningar och stora utmaningar. En del vill kanske vara i min situation med flera publicerade och uppmärksammade böcker, men jag vet att ingen skulle vilja byta plats med mig när det gäller vägen jag vandrat för att bli den jag är… Dessutom får man välja bort en väldig massa för att få ur sig en bok och framför allt få den klart! Det blir som långa tentainläsningar och det sociala livet blir lidande i perioder. Inte heller har jag varit strategisk och följt ett rakt spår utan följt mitt hjärta under vägen. Då blir det aldrig rätlinjigt, vilket dessutom är ett abstrakt och tråkigt begrepp för en kreativ person!

Så du kan använda Tonys råd genom att när du ska göra något. Genom att sätta dig i ett tillstånd av glädje och lust får du en helt annan energi att lägga in i det du gör och därmed ett helt annat resultat. Enkelt och mycket effektivt, jag garanterar!

Blogg Arkiv 2007Dr Sanna Ehdins blogg