(Nobeldagen 2007) Vackert det är att se festligheterna på TV! Jag blir lite stolt i mitt svenska hjärta för att vi erbjuder detta vackra och festliga mitt i mörkret som en hyllning till forskning och utveckling. Sedan kan man ju alltid diskutera den inriktning som prisen fått med åren. Jag hade förmånen att vara med på Nobelfestligheter på 1980-talet, då jag var igång för fullt med immunologi forskningen och gav allt till forskarvärlden.

Minns hur roligt det var för mig, som ung, nybliven doktorand, att träffa mina “idoler” som fick nobelpriset 1984 för metoden att framställa monoklonala antikroppar. Det var en helt ny metod och en central del av min doktorsavhandling. Georges Köhler som var ung medicinpristagare (40-års åldern) var verkligen trevlig, lättsam och glad. Då var vi en grupp från Lunds Forskarskolan (som jag drog igång vid Lunds universitet 1984) som även fick tala med pristagarna och få deras autografer. Köhler tyckte det var jättekul att komma ifrån det stela och prata med oss ungdomar. Det känns verkligen länge sedan!

“Catch the momentum” heter det bättre uttryckt på engelska, och det är vad jag försöker göra. Det är bästa tipset gällande framgång att fånga och agera när man har kraften, momentet, för en viss sak. Det är därför jag skriver nu, helt spontant för att jag vill det. Eller som surfaren säger, “när du fångar en våg – rid den till slutet”! Därför har det råkat bli så att jag för närvarande skriver min åttonde bok på nio år – det var inte alls tanken från början! Men jag låg och väntade på vågen och fångade den visst, hälsovågen som bara verkar bli större och större!

Nu är den mest moment för att skriva färdigt matboken, så därför denna ofrivilliga paus här. Det händer annars saker varje dag som jag skulle vilja skriva om. Men idag blir det kort så återkommer jag med mera sen.

Glädjande är en understreckare i SvD idag som kritiserar föreningen VoF, de som är en liten förening för vetenskapsfundamentalister i Sverige och som verkar för att bekämpa allt nytt som inte passar deras världssyn. Speciellt då alternativmedicin, energimedicin och mig… man får inte ens informera om det. Varje gång jag är ute och föreläser så mejlar de och “varnar för mig” och detsamma till tidningar med artiklar om mig. Det försöker alltså att censurera mig, tysta mig. Trots att folk vill höra på mig (har talat för 60 000 personer) och det sålts över en halv miljon böcker. Men de vet ju bäst. Det är inte långt från nazismen och andra diktaturers synsätt… Enligt etablerade professorer ställer de tyvärr till skada för vetenskapen med sitt agerande. Otroligt att så reaktionära (bakåtsträvande) typer orkar hålla på fortfarande – välkomna till 2000-talet!

Enligt artikelförfattaren, Martin Gustafsson som är forskarassistent i teoretisk filosofi vid Stockholms universitet, så sätter de självutnämnda “folkbildarna” krokben för sig själva. Ingress:

FRITÄNKARE? Vi lever i en vetenskapsfientlig tid, menar föreningen Vetenskap och Folkbildning som i en ny samlingsskrift går till angrepp mot bland annat Freud. Men den självbelåtna tonen är kontraproduktiv, och ingenstans diskuteras frågan hur tilltron till vetenskaplig expertis går på tvärs mot idealet att tänka själv.

Folkbildare sätter krokben för sig själva

Blogg Arkiv 2007Dr Sanna Ehdins blogg