Hej fina du!

Vi håller för fullt på med vår nya utbildning till Fasteterapeut hos Holistic Health Academy!

Vi är så glada att det är så många som redan har visat sitt intresse för utbildningen. Här kan du anmäla ditt intresse om du är nyfiken på att veta mer om utbildningen till Fasteterapeut. Det kommer mer information snart 🙂

Idag tänkte jag ge dig mer kunskap om tarmens viktiga mikrober.

Du har mirkober i tarmen som är en del av ditt immunsystem. De är oerhört viktiga för kroppens funktion på olika sätt. Du har flera olika arter av dessa mikrober och tillsammans bildar det ditt mikrobiom.

Mikrobiomet räknas som ett eget organ, så häftigt! 

“Du är vad du äter”, borde bytas ut till “du är vad dina mikrober äter.” För allt du äter påverkar omedelbart ditt tarmmikrobiom, som sedan avgör hur din hälsa är.

Hoppas att du tycker detta är lika spännande som jag! 🙂

6 olika livsmedel som främjar ditt mikrobiom

Biljoner mikroorganismer, inklusive bakterier, virus och svampar, som bor i din tarm och dessa spelar en betydande roll för din hälsa. 

Du har själv makten att se till att ditt mikrobiom har den bästa förutsättningen, som i sin tur gör att hela du mår bra. De har olika funktioner, som att smälta mat, stärka immunsystemet, hjälpa till att stå emot sjukdomar samt påverka beteendet.

Något man sett är exempelvis att de kan producera amyloid och lipopolysackarider, som båda sägs medverka i patogenesen av Alzheimers sjukdom. 

Dina bakterier spelar även en viktig roll vid fetma, genom nivån av de olika bakteriegrupperna Firmucutes och Bacteroidetes. Kort sagt, när förhållandet mellan de två bakterierna skiftade mot ett högre överflöd av Firmicutes, har det visat sig att man kan vara mer benägen att drabbas av fetma.

I samma takt som vi äter mer av den processade maten ökar också försäljningen av tillskott av probiotika. Många har problem idag med mage/tarm och vi har också tappat många av våra goda bakterier. 

Vad vi äter påverkar våra tarmbakterier oerhört mycket. Viss typ av mat skapar förutsägbara förändringar i tarmfloran.

Jag ger dig 6 livsmedel som gynnar till en mikrobiotisk mångfald och ett bättre mikrobiom.

1. Fibrer
Osmältbara kolhydrater, så kallade prebiotisk mat (fibrer) gynnar tarmen genom att stimulera tillväxten av goda tarmbakterier. En kost med ett lågt fiber intag är kopplad till lägre bakteriellt överflöd, medan en kost rik på dessa icke-smältbara kolhydrater ökar bifidobakterier och laktobaciller (goda bakterier). Ett Högre fiberintag resulterade även i minskningar av det proinflammatoriska cytokinet IL-6 och insulinresistens. Men även en minskad produktion av kortkedjiga fettsyror förekommer vid en minskad kost med fibrer. Prebiotika finner du naturligt i grönsaker som lök, vitlök och jordärtskocka mfl.

2. Protein
Vilken proteinkonsumtion du äter är kopplad till vilken bakteriell mångfald du har i tarmen. Ärt -och hampa ökar bl.a Bifidobacterium och Lactobacillus bakterierna, medan de också minskade på Bacteroides fraglis och Clostridium perfringens (patogena – de orsakar sjukdom).

Ärt -och hampa protein ökar även nivåerna av kortkedjiga fettsyror, som är antiinflammatoriska och spelar en viktig roll i slemhinnans funktion.

3. Fetter
Bakterierna Actinobacteria (Bifidobacterium och Adlercreutzia), och mjölksyrabakterierna (Lactobacillus och Streptococcus) samt Verrucomicrobia (Akkermansia muciniphila) ökar vid ett intag av fiskolja. Vilken gynnar till en bättre mikrobiell tarmflora och hälsa. Dessutom spelar bra fettsyror som omega 3 från fisk, en viktig roll då de är antiinflammatoriska.

4. Fermenterad mat
Förutom makronäringsämnen och fibers inverkan på våra tarmbakterier, visar sig även fermenterade livsmedel vara bra för dina mikrober. De innehåller mjölksyrabakterier och ökar nivåerna av bifidobakterier och laktobaciller, som är mycket viktiga för tarmhälsan. Tillsätt gärna en matsked syrade grönsaker till varje måltid.

5. Polyfenoler
Polyfenoler inkluderar katekiner, flavonoler, flavoner, antocyaniner, proantocyanidiner och fenolsyror (finns i livsmedel som frukt, frön, grönsaker, te och kakao). Dessa ökar Bacteroides och minska patogena bakterier såsom Staphylococcus aureus, Salmonella typhimurium och Clostridium-arter.

6. Vatten
Att fasta är bra för dina tarmbakterier och tarmen mår bra av att få vila emellanåt. När du inte äter dyker det upp en helt annan uppsättning mikrober och rensar upp din tarmvägg, äter sockerarter och annat, vilket är viktigt för ett bra immunförsvar.

När du har en bra sammansättning av goda bakterier stärks också ditt immunförsvar. Ungefär 80% av ditt immunförsvar befinner sig i mage/tarm. Så viktigt att du tar hand om dina goda vänner i tarmen som gynnar hela din hälsa!

Ha en fin dag!

Kram
Johanna – Din Hälsohero! 

Holistic Health AcademyJohanna Bjurström