Om det är en sak som är oerhört viktig för det kommande året, så är det att folk får upp ögonen för betydelsen av artegen föda – både för oss och de djur som vi äter. För det är nämligen få som äter artegenföda idag, industrialiseringen av födan har nästan helt förstört det. Artegen föda innebär att äta den mat som våra kroppar är evolutionärt anpassade till. Utan det blir vi sjuka – förr eller senare.

På bilden ser du den stora skillnaden mellan boskap som är uppfödd på sin naturliga gräsföda (till höger under Organic grass-feed) och de som är industriellt uppfödda på spannmål och foderkakor (till vänster). De köttbitar som ligger intill varandra vid skiljegränsen är från samma del på biffkon.

Den industriella födan ger en snabbare tillväxt och större biomassa, men du ser att det är mycket mer fett i musklerna och ett helt annat utseende på det köttet än när boskapen äter sin naturliga gräsföda (kolla min blogg på passagen för större bild). De gräsuppfödda får inte heller någon antibiotika eller hormoner, vilka båda ger snabbare viktökning. Ett renare kött helt enkelt, och det smakar otroligt mycket godare.

Djuren blir fetare helt enkelt med den industriella födan som främst består av spannmål och foderkakor som är rester från oljeframställning (raps och soja t ex). Det kan även vara biprodukter från livsmedelsindustrin som melass och vassle. Alla dessa en högre omega 6/omega 3-kvot, vilket bäddar för inflammation. Gräsätande boskap har en naturligt högre innehåll av de nyttiga omega 3-fettsyrorna.

Det allvarliga är att det inte artegen föda för boskapen är gräsätare – inget annat. Vad blir konsekvenserna för oss människor på sikt när vi äter kött från dessa broilade, fetare biffkor med inflammation i kroppen och även en del insulinintolerans? Sannolikt inte särskilt bra.

Precis som vi människor behöver äta artegen föda (som LCHF förespråkar) behöver djuren göra det. Man kan definitivt göra paralleller mellan skillnaden på köttets utseende och hur det ser ut i våra kroppar…

Dagens svenskar får i genomsnitt i sig mer än 70% av sin dagliga energi från livsmedel som är nya för människan som djurart – mejeriprodukter, matfett, socker och spannmål. Människan är inte fröätare av naturen och spannmålsprodukter har vi bara ätit i ca 10 000 år (5 000 år här uppe i Norden). Även dessa kan därför betraktas som artfrämmande för oss som djurart. Raffinerat vetemjöl har vi bara ätit i stor skala sedan andra världskriget, och det är då som fetma, diabetes och välfärdssjukdomarna har exploderat i antal.

Människans förfäder har helt livnärt sig på jakt, fiske och insamling av vegetabilier såsom rotfrukter, frukt, bär och nötter under två miljoner år, vilket innebär att vi genetiskt är anpassade till denna kost.

Välfärdssjukdomar är ett resultat av den moderna födan. Jag har sagt det i över tio år och det är ännu sannare idag med all forskning som bekräftar det. Åderförkalkning och andra folksjukdomar är inte normala tillstånd hos de studerade samlare-/jägarekulturer som äter ursprunglig (artegen) kost.

Men bland västerlänningarna har majoriteten i 30-årsåldern och nästan 100% efter 60 års ålder fullt utvecklad åderförkalkning i sina kranskärl. Det är skrämmande. Ju mer man antagit västerländska kostvanorna desto vanliga förekomst av åderförkalkning, visar jämförelser mellan olika länder.

Ursprunglig föda ger noll hjärtattacker och plötslig hjärtdöd.

Forskningsstudier av befolkningar som äter sin ursprungliga föda visar en total avsaknad av plötslig hjärtdöd och stroke, detta trots att förvånansvärt många uppnår hög ålder. Docenten och läkaren Staffan Lindeberg har studerat en av de sista folkgrupperna av de slaget på en ö utanför Nya Guinea. Trots att 6 % var äldre än 60 år och den äldsta personen var 96 år, var spontana plötsliga dödsfall och halvsidig förlamning liksom andra motsvarigheter till propp och blödning i hjärnan okända företeelser.

Hos 24 studerade populationer av jägar-samlare har vilt, fisk och skaldjur med dominans av kött utgjort 1/3 av kosten (per vikt). Resten har varit vegetabilier, huvudsakligen grönsaker, frukt, rötter, bär och nötter. Dessa livsmedelsgrupper sammanslagna äter vi idag i snitt med mindre än 30% av energin.

Så slutbudskapet – som jag illusterat här med köttbilden – är att vi människor ska äta vår artegna föda. Eller som Bitten Jonsson brukar säga, man ger ju inte entrecote till hästar…

Det finns ingen annan väg till bestående hälsa än artegen föda. Tillräckligt mycket forskningsdata stöder detta. LCHF rörelsen gör ett stort och viktigt bidrag till denna koständring.

“Know your meet and Poultry” står det på skylten ovan – hur många är det som gör det egentligen?

Sprid gärna info genom att länka till artikeln – vi måste få ändring på både de egna matvanorna och boskapsuppfödningen och bästa sättet är att folk gör andra val när de handlar!

Läs mer här:
www.lchf.se
Annika Dahlqvist
www.bittensaddiction.com

Denna blogg skrev jag 2010, lika aktuell fortfarande…

Dr Sanna Ehdins bloggLCHF