En miljon kvinnor i Sverige har underfungerande sköldkörtel (hypotyreos)  enligt sjukvårdens uppskattning, men mörkertalen är sannolikt stora. Män är också drabbade men det är tio gånger fler kvinnor. Tecken på underfungerande sköldkörtel är främst ökande övervikt, stor trötthet, torrt, sprött hår och en allmänt sviktande hälsa. Rätt kost och näring samt även matpaus kan hjälpa till att balansera din energi.  (Uppdaterad, urspr. publicerad 11 juni, 2017.)

Orsakerna till nedsatt sköldkörtelfunktion kan vara stress, sömnbrist och näringsbrist (dålig kost). Underproduktion har även att göra med inflammationer i sköldkörteln, vilket med tiden ger problem i binjurarna. De måste nämligen jobba hårt för att kompensera för sköldkörtelns nedsatta funktion. Men det går att balansera den till normal nivå och jag har gjort det själv flera gånger med hjälp att kosttillskott och koständring.

Sköldkörteln är väldigt viktig för energinivån eftersom den reglerar ämnesomsättningen, blodsockerhalten och kroppens temperatur. Men den styr även binjurarna, och därmed indirekt produktionen av stresshormonerna adrenalin och noradrenalin. En under- eller överfungerande sköldkörtel ger upphov till en rad symtom, bland annat nedsatt energinivå och trötthet.

Tecken på nedsatt sköldkörtel

Tecken på underfungerande sköldkörtel är listade nedan. OBS enskilda symtom kan givetvis ha andra orsaker också. En obehandlad underfunktion påverkar hela kroppen och kan till och med påverka fostret om moderns sköldkörtel är underaktiv under graviditeten, med försämrad intellektuell kapacitet som följd. Så det är viktigt att identifiera problemet och åtgärda obalansen.

  • kalla händer och fötter på grund av försämrad blodcirkulation
  • ödem, svullnad av armar, ben och ansikte är tecken när det gått längre
  • gulaktig hud främst på händerna, då sköldkörtelhormon hjälper till och omvandlar betakaroten till a-vitamin.
  • envisa infektioner
  • håravfall
  • smärta i leder
  • uttorkning av huden (rynkig och torr hy, glanslöst hår, sköra naglar)
  • artrosliknande smärta i knän och leder

.

Ny syn på test och behandling

Det råder delade meningar om hur man bäst testar funktionen hos sköldkörteln. De traditionella testerna av sköldkörtelhormonerna T3 och T4 visar bara en del av bilden. En god bakterieflora i mag-tarmkanalen är också viktig, då en antibiotikakur slår ut de mikrober som omvandlar 20-30 procent av T4 till T3. En mer individanpassad behandling efterfrågas. I Kureras artikel (länk nederst) berättas om en kvinna som inte fick hjälp av Levaxin men väl av naturligt svinsköldkörtelextrakt.

Orsakerna till nedsatt sköldkörtel kan vara flera, som exempelvis stress, otillräckligt med sömn och näringsbrist (dålig kost), underliggande infektion, inte haft eller tagit tid för återhämtning. Det kan oftast balanseras till normal nivå med ändrings av kosten och kosttillskott.

Det viktigaste är att ändra livsstil och kosten.

Min erfarenhet

Jag har haft nedsatt sköldkörtel ett par gånger, första gången när jag var 32 år och höll på att hämta mig från en Candidainfektion i tarmen samt lunginflammation med penicillin (vilket utlöste Candidan). Innan dess hade jag varit vegetarian i två år, men fick inte i mig tillräckligt med protein. Jag har en snabb ämnesomsättning och min snabba hjärna ställer högre krav där protein och naturligt fett är mycket viktigt. Jag fick tillbaka god sköldkörtelfunktion med hjälp av ändrad kost – mer protein framför allt – och kosttillskott.

Jag gjorde en läkarkontroll för ett par år sedan, då jag fortfarande var nedsatt efter massiva parasitangrepp jag slogs mot 2011-12, och hade då en underfungerande sköldkörtel. Läkaren ville skriva ut Levaxin. Vänta, sa jag och gick hem och tog extra mycket kosttillskott och både sov och tränade mer. Testade igen ett par veckor senare och till läkarens förvåning hade jag perfekta värden. Har man mycket låga värden ska man dock promenera och ta det lugnare. Att bli av med övervikt hjälper också sköldkörteln. Samt eventuellt matpaus (periodisk fasta) – se nedan.

Förslag till åtgärder

  1. Sköldkörteln stärks av till näringstillskott som jod, selen, zink, C-vitamin och mix av flera B-vitaminer
  2. Gör koständringar
  3. Födopaus – periodisk fasta aktiverar autofagin (storstädning)
  4. Stressa av och ta tid för återhämtning – att vila och få inre lugn är ett aktivt val

Kosttillskott

Tillskott av främst jod, selen, zink, C-vitamin och mix av B-vitaminer är bra för att återfå balans eller stötta sköldkörteln vid stress. Selen stöttar sköldkörteln och ökar välmåendet vid sköldkörtel-obalans. Professor Mikael Björnstedt vid Karolinska Institutet har forskat på selen i många år och han menar att det finns få ämnen som kan jämföras med mineralen selen. Bildningen av T3, som är det mest aktiva sköldkörtelhormonet, är beroende av selen.

I Sverige och på många andra platser i världen finns det för lite selen i jordarna. Det gör att vi får i oss för lite selen i den mat vi äter. En vanlig dag får du som bor i Skandinavien i dig cirka 30–40 mikrogram selen, om du äter inhemska baslivsmedel. Men du behöver ungefär 100 mikrogram varje dag för att mätta selenoproteinerna, så att de processer som selen är inblandade i ska fungera så bra som möjligt. Den är även av betydelse mot can´cer. Ta gärna tillskott av jod också för det behövs för sköldkörtelns funktion. Läs mer och referenser här.

Koständringarna

Att ta bort gluten och helst även komjölksprodukter, är essentiellt då de vetenskapligt visat ökar risken för autoimmuna reaktioner i kroppen. Att äta mer protein får fart på kroppen. Min syn är att det bästa är en ordentlig koständring och ibland kosttillskott för att återställa sköldkörtelns funktion. Lämpligt är att ta bort alla snabba kolhydrater och öka protein- och fettkonsumtionen, och Gröna kuren fungerar utmärkt bra..

Det är viktigt att äta så ”ren” mat som möjligt, alltså mat utan tillsatser – så undvik industrimaten för den är kemiskt processad. Att sitta ner vid måltiden, tugga väl (tugga dubbelt så länge) främjar både matsmältningen och ett gott näringsupptag. Det kan vara bra att ta saltsyratabletter (med HCl och trypsin) och även enzymer för bättre matsmältning. Se till dina individuella behov, vi är olika och behöver lite olika

Födopaus – periodisk fasta

Det kan även vara bra att ta en helg och äta mycket lite eller inget (fasta) – för det ger vila och återhämtning för kroppen och matsmältningen.  Fasteterapeut Stephanie Saidra, 33 år, läkte sin sköldkörteln med periodisk fasta och koständringar – och kunde fasa ut sina mediciner helt! Det fick positiv uppmärksamhet i seriös artikel i Hälsoliv Expressen (länk) – och det stöddes av Kerstin Brismar, professor i endokrinologi vid Karolinska institutet. Stephanie beskrev: –Jag har fått tillbaka orken och energin. Minnet är på plats och jag kommer ihåg saker.

Stephanies förändrade sin kosthållning:
• I långa perioder äter hon Gröna kuren: enbart gröna grönsaker, kött, fisk och fett, undviker helt kolhydrater – pasta, potatis och ris.
• periodisk vattenfasta två dagar varannan vecka. Då får hon enbart dricka vatten, grönt te och svart kaffe. I början 16 timmar, numera 18-25 timmar under två dagar. Men aldrig två dagar efter varandra. Hon gjorde sedan även VASS – vattenfasta Sanna special på 1,5 dygn där man gör Saltvattenflushen.

Många fastar på juicer, citronvatten, allt vad det kan vara, men då bryter man den livsviktiga autofagin. Man behöver låta bli alla kolhydrater och protein för att autofagin ska aktiveras och bibehållas. Vid fasta under en längre period storstädar kroppen: Celler repareras, gamla celler kasseras. Även inre organ – som hjärta, hjärna, lever, tarm och hud – repareras och föryngras. Läs mer om hur autofagi rensar och föryngrar här.

Skriv även en lista på allt du ska göra/uträtta – och stryk hälften! Det är ett mycket bra sätt.

Stressa av och ta tid för återhämtning

Måttlig träning och promenader är bra för ökad energi också. Samt ta bort lite av alla måsten. Ge dig tid för återhämtning, vila och roliga aktiviteter. Skratta och ha roligt är mycket bra både för att stressa av och främja kroppens alla positiva processer.

Lätta på trycket och lägga in tid för avslappning och meditation varje dag. Jag rekommenderar varmt att göra följande metoder jag utvecklat för att lugna kroppen och hjärnan fort, och få bestående resultat vid upprepad tränng:

Sammanfattningsvis så resulterar en långvarig stress (utan återhämtning) oftast i en utmattning av sköldkörteln och binjurarnas hormonproduktion, och detta

Stress påverkar kroppen både kemiskt och fysiologiskt. I korthet kan man säga att alla reaktioner innebär en viss mängd stress, och för att hantera det krävs en rad vitaminer och mineraler. Läs om åtgång av näringsämnen vid stress, enligt Selyes stresscykler här: stress ger näringsförlust.

Alla dessa faktorer ovan har en mycket större betydelse än vad den medicinska vetenskapen idag lyfter fram. Samt att vi kan åtgärda det själva relativt enkelt. Det är min syn på det, och idag är det viktigt att själv vara påläst och kunnig innan man konsulterar experter.

Din kropp, din hälsa – ditt val.

Referenser och läs mer:
Dr Sanna Ehdins bloggMat & näringStärk självläkningen