En miljon kvinnor i Sverige har underfungerande sköldkörtel (hypotyreos) enligt sjukvårdens uppskattning, men mörkertalen är sannolikt stora. Män är också drabbade men det är tio gånger fler kvinnor. Tecken på underfungerande sköldkörtel är främst ökande övervikt, stor trötthet, torrt, sprött hår och en allmänt sviktande hälsa. Rätt kost och näring samt även matpaus kan hjälpa till att balansera din energi. (Uppdaterad, urspr. publicerad 11 juni, 2017.)
Orsakerna till nedsatt sköldkörtelfunktion kan vara stress, sömnbrist och näringsbrist (dålig kost). Underproduktion har även att göra med inflammationer i sköldkörteln, vilket med tiden ger problem i binjurarna. De måste nämligen jobba hårt för att kompensera för sköldkörtelns nedsatta funktion. Men det går att balansera den till normal nivå och jag har gjort det själv flera gånger med hjälp att kosttillskott och koständring.
Sköldkörteln är väldigt viktig för energinivån eftersom den reglerar ämnesomsättningen, blodsockerhalten och kroppens temperatur. Men den styr även binjurarna, och därmed indirekt produktionen av stresshormonerna adrenalin och noradrenalin. En under- eller överfungerande sköldkörtel ger upphov till en rad symtom, bland annat nedsatt energinivå och trötthet.
Tecken på nedsatt sköldkörtel
Tecken på underfungerande sköldkörtel är listade nedan. OBS enskilda symtom kan givetvis ha andra orsaker också. En obehandlad underfunktion påverkar hela kroppen och kan till och med påverka fostret om moderns sköldkörtel är underaktiv under graviditeten, med försämrad intellektuell kapacitet som följd. Så det är viktigt att identifiera problemet och åtgärda obalansen.
- kalla händer och fötter på grund av försämrad blodcirkulation
- ödem, svullnad av armar, ben och ansikte är tecken när det gått längre
- gulaktig hud främst på händerna, då sköldkörtelhormon hjälper till och omvandlar betakaroten till a-vitamin.
- envisa infektioner
- håravfall
- smärta i leder
- uttorkning av huden (rynkig och torr hy, glanslöst hår, sköra naglar)
- artrosliknande smärta i knän och leder
.
Ny syn på test och behandling
Det råder delade meningar om hur man bäst testar funktionen hos sköldkörteln. De traditionella testerna av sköldkörtelhormonerna T3 och T4 visar bara en del av bilden. En god bakterieflora i mag-tarmkanalen är också viktig, då en antibiotikakur slår ut de mikrober som omvandlar 20-30 procent av T4 till T3. En mer individanpassad behandling efterfrågas. I Kureras artikel (länk nederst) berättas om en kvinna som inte fick hjälp av Levaxin men väl av naturligt svinsköldkörtelextrakt.
Orsakerna till nedsatt sköldkörtel kan vara flera, som exempelvis stress, otillräckligt med sömn och näringsbrist (dålig kost), underliggande infektion, inte haft eller tagit tid för återhämtning. Det kan oftast balanseras till normal nivå med ändrings av kosten och kosttillskott.
Det viktigaste är att ändra livsstil och kosten.
Min erfarenhet
Jag har haft nedsatt sköldkörtel ett par gånger, första gången när jag var 32 år och höll på att hämta mig från en Candidainfektion i tarmen samt lunginflammation med penicillin (vilket utlöste Candidan). Innan dess hade jag varit vegetarian i två år, men fick inte i mig tillräckligt med protein. Jag har en snabb ämnesomsättning och min snabba hjärna ställer högre krav där protein och naturligt fett är mycket viktigt. Jag fick tillbaka god sköldkörtelfunktion med hjälp av ändrad kost – mer protein framför allt – och kosttillskott.
Jag gjorde en läkarkontroll för ett par år sedan, då jag fortfarande var nedsatt efter massiva parasitangrepp jag slogs mot 2011-12, och hade då en underfungerande sköldkörtel. Läkaren ville skriva ut Levaxin. Vänta, sa jag och gick hem och tog extra mycket kosttillskott och både sov och tränade mer. Testade igen ett par veckor senare och till läkarens förvåning hade jag perfekta värden. Har man mycket låga värden ska man dock promenera och ta det lugnare. Att bli av med övervikt hjälper också sköldkörteln. Samt eventuellt matpaus (periodisk fasta) – se nedan.
Förslag till åtgärder
- Sköldkörteln stärks av till näringstillskott som jod, selen, zink, C-vitamin och mix av flera B-vitaminer
- Gör koständringar
- Födopaus – periodisk fasta aktiverar autofagin (storstädning)
- Stressa av och ta tid för återhämtning – att vila och få inre lugn är ett aktivt val
Kosttillskott
Tillskott av främst jod, selen, zink, C-vitamin och mix av B-vitaminer är bra för att återfå balans eller stötta sköldkörteln vid stress. Selen stöttar sköldkörteln och ökar välmåendet vid sköldkörtel-obalans. Professor Mikael Björnstedt vid Karolinska Institutet har forskat på selen i många år och han menar att det finns få ämnen som kan jämföras med mineralen selen. Bildningen av T3, som är det mest aktiva sköldkörtelhormonet, är beroende av selen.
I Sverige och på många andra platser i världen finns det för lite selen i jordarna. Det gör att vi får i oss för lite selen i den mat vi äter. En vanlig dag får du som bor i Skandinavien i dig cirka 30–40 mikrogram selen, om du äter inhemska baslivsmedel. Men du behöver ungefär 100 mikrogram varje dag för att mätta selenoproteinerna, så att de processer som selen är inblandade i ska fungera så bra som möjligt. Den är även av betydelse mot can´cer. Ta gärna tillskott av jod också för det behövs för sköldkörtelns funktion. Läs mer och referenser här.
Koständringarna
Att ta bort gluten och helst även komjölksprodukter, är essentiellt då de vetenskapligt visat ökar risken för autoimmuna reaktioner i kroppen. Att äta mer protein får fart på kroppen. Min syn är att det bästa är en ordentlig koständring och ibland kosttillskott för att återställa sköldkörtelns funktion. Lämpligt är att ta bort alla snabba kolhydrater och öka protein- och fettkonsumtionen, och Gröna kuren fungerar utmärkt bra..
Det är viktigt att äta så ”ren” mat som möjligt, alltså mat utan tillsatser – så undvik industrimaten för den är kemiskt processad. Att sitta ner vid måltiden, tugga väl (tugga dubbelt så länge) främjar både matsmältningen och ett gott näringsupptag. Det kan vara bra att ta saltsyratabletter (med HCl och trypsin) och även enzymer för bättre matsmältning. Se till dina individuella behov, vi är olika och behöver lite olika
Födopaus – periodisk fasta
Det kan även vara bra att ta en helg och äta mycket lite eller inget (fasta) – för det ger vila och återhämtning för kroppen och matsmältningen. Fasteterapeut Stephanie Saidra, 33 år, läkte sin sköldkörteln med periodisk fasta och koständringar – och kunde fasa ut sina mediciner helt! Det fick positiv uppmärksamhet i seriös artikel i Hälsoliv Expressen (länk) – och det stöddes av Kerstin Brismar, professor i endokrinologi vid Karolinska institutet. Stephanie beskrev: –Jag har fått tillbaka orken och energin. Minnet är på plats och jag kommer ihåg saker.
Stephanies förändrade sin kosthållning:
• I långa perioder äter hon Gröna kuren: enbart gröna grönsaker, kött, fisk och fett, undviker helt kolhydrater – pasta, potatis och ris.
• periodisk vattenfasta två dagar varannan vecka. Då får hon enbart dricka vatten, grönt te och svart kaffe. I början 16 timmar, numera 18-25 timmar under två dagar. Men aldrig två dagar efter varandra. Hon gjorde sedan även VASS – vattenfasta Sanna special på 1,5 dygn där man gör Saltvattenflushen.
Många fastar på juicer, citronvatten, allt vad det kan vara, men då bryter man den livsviktiga autofagin. Man behöver låta bli alla kolhydrater och protein för att autofagin ska aktiveras och bibehållas. Vid fasta under en längre period storstädar kroppen: Celler repareras, gamla celler kasseras. Även inre organ – som hjärta, hjärna, lever, tarm och hud – repareras och föryngras. Läs mer om hur autofagi rensar och föryngrar här.
Skriv även en lista på allt du ska göra/uträtta – och stryk hälften! Det är ett mycket bra sätt.
Stressa av och ta tid för återhämtning
Måttlig träning och promenader är bra för ökad energi också. Samt ta bort lite av alla måsten. Ge dig tid för återhämtning, vila och roliga aktiviteter. Skratta och ha roligt är mycket bra både för att stressa av och främja kroppens alla positiva processer.
Lätta på trycket och lägga in tid för avslappning och meditation varje dag. Jag rekommenderar varmt att göra följande metoder jag utvecklat för att lugna kroppen och hjärnan fort, och få bestående resultat vid upprepad tränng:
- Blissful body–metoden, tar bara ett par minuter och lugnar hela kroppen direkt med hjälp av hjärtat.
Sammanfattningsvis så resulterar en långvarig stress (utan återhämtning) oftast i en utmattning av sköldkörteln och binjurarnas hormonproduktion, och detta
Stress påverkar kroppen både kemiskt och fysiologiskt. I korthet kan man säga att alla reaktioner innebär en viss mängd stress, och för att hantera det krävs en rad vitaminer och mineraler. Läs om åtgång av näringsämnen vid stress, enligt Selyes stresscykler här: stress ger näringsförlust.
Alla dessa faktorer ovan har en mycket större betydelse än vad den medicinska vetenskapen idag lyfter fram. Samt att vi kan åtgärda det själva relativt enkelt. Det är min syn på det, och idag är det viktigt att själv vara påläst och kunnig innan man konsulterar experter.
Din kropp, din hälsa – ditt val.
Referenser och läs mer:
- Text ur Nya Självläkande människan
- “Sköldkörteln och mitokondrierna” av läkaren Helena Roth Svensson
- Läs mer om sköldkörteln i Kureras utmärkta artikel Hur står det till med sköldkörteln?
- Läs även det jag skrivit om kroppens ämnesomsättning samt binjurestress.
- Professor Mikael Björnstedt “Därför behöver vi kosttillskott”
- Mer info om vattenfasta och VASS-fasta i Sannas Fastebok
50 Comments
Hej! Kan jag som har bortopererad sköldkörtel (tror att det lämnades kvar en liten del) efter struma för 23 år sedan, tänka likadant? Eller behöver jag göra något annorlunda eller mer tror du? Jag lyckas inte till 100% men försöker vara gluten och sockerfri samt äta ekologiskt. /Christina
Tänka likadant i form av bra kost o tillskott – ja. Men jag kan inte svara på detta m Levaxin behövs, konsultera http://www.mialundin.se för det.
Lyssna på din doktor! Om du inte har en sköldkörtel behöver du medicin punkt slut. Jag blir så arg över alla icke vetenskapliga belägg om att kosten kan påverka! Jag har också bortopererad sköldkörtel och väljer att lyssna på de sin är specialister på området
Kan sköldkörteln vara påverkad trots värden inom rekommendation?
Det är ju referens och standardvärden så de ger en viss garantu, men bäst är att lyssna på sin kropp o lära känna den.
Hej Sanna,
Söker efter kosttillskott som inte innehåller gluten och då också ris mm eller mjölk. Känner du till ngt märke?
Hälsningar Tina
Tack för fin sammanfattning av sköldkörtelunderfunktion!
Min undran är kring järnbrist och D-,B-brist orsakas av levaxin, lio(T3) ndt (naturligt sköldkörtelhormon). Jag förstår att många får denna brist när man medicinerar. Jag är vegetarian äter inte gluten och mjölkprodukter förutom smör och ost. Tål inte mjölkprodukter men ibland funkar en liten mängd men nästa gång är det kört.
Jag rekommenderar inte Levaxin utan att du uppsökt en läkare. Mitt tips är även att man balanserar med kost, näring och vila/återhämtning. Så kan inte uttala mig om negativa sidoeffekter av Levaxin. Mitt råd är låt bli alla mjölkprodukter och koka ghee, proteinfri smörolja så är det bättre. Många är kaseinintoleranta utan att veta om det, och det kan ge trötthet (matallergi) och påverkar sköldkörteln. Recept på Ghee: http://www.annaskipper.se/ghee.html
Hej
Jag har precis fått veta att jag har väldigt låga värden på sköldkörteln.
Fick levaxin 50mg/dag till att börja med. Gissar på att jag haft låga värden länge men inte lyssnat på min kropp. Vilka tillskott rekommenderar du att jag ska ta?
Tack för att du skrev så bra om sköldkörteln, gav många svar till mig!
Tack Iréne och så är det oftast, att man inte lyssnar på kroppens signaler. Jag anger i artikeln vad som behövs och ändra kosten definitivt så länge! Låg energinivå gör att man äter mer sockermat och det förvärrar det hela! Ta bort gluten också, för det sätter ner sköldkörtelns funktion för en del.
Tack fina Sanna!
Min sambo (man) som är 27 år har problem med extrem trötthet ibland. I år kom det i samband med våran detox under aprilmånad. Han har tidigare kollat skölsdkörtelfunktionen eftersom hela familjen har problem. Han tog ett blodprov som visade på höga värden och läkaren rekommenderade levaxin fram till juli då hans får komma på en ordentlig kontroll. Han är tveksam mot medicinering så han tar inte levaxin än. Vi vill veta mer..
se fortsättning
Läkaren menar att det är hypoteros. Han går aldrig upp i vikt oavsett, är smal.
Andra symptom han har är koncentrationssvårigheter, tröghet, långsam i sitt sätt, introvert, sämre kortsiktigt minne.
Har du några råd att ge?
Mitt råd är att gå till en bra näringsterapeut. för man måste se till hela bilden. Hur äter han, sover, när började det? Han kan ju ätit sig till stora näringsbrister, och det ger de symptom du beskriver: https://ehdin.com/artikel/tecken-pa-naringsbrister/
Här finns lista på erfarna och utbildade näringsterapeuter med två års utbildning i basmedicin: https://ehdin.com/artikel/lista-pa-naringsterapeuter/
En till Tekla :), Har han underliggande obearbetade trauma så tar det också mycket näring att trycka undan, och kan resultera i de symtom du beskriver – och just att inte orka med sin omvärld så mycket. Se info om det: https://ehdin.com/artikel/stress-ger-naringsforlust/
Är den förstorad på grund av inflammation? Låta bli gluten och mjölprodukter o sött (inkl glutenfritt för det är snabba kolhydrater) är första rådet. Vad hände då för 15 år sedan när den blev förstorad? Svårt att säga något om just detta utan att veta en hel del. Sök gärna till en kinesiolog, som Pernilla Carrier http://www.carriercarrier.se, och be henne kolla din kropp och ev reaktivitet. Analyser är dyra och man behöver veta vad man ska leta efter. Uppsök alltid läkare vid behov.
Tack för svar. Jag var väldigt stressad när den förstorades. Men jag äter glutenfritt, mejerifritt och utan socker sedan 3 år tillbaka. Ingen förändring. Ska kolla din länk, tack!
Hej Sanna,
Har du några råd att ge mig?
Känner igen alla de symptom du beskriver, onormal viktuppgång, torrt hår o hud, orkeslös, ingen feber när jag är sjuk etc. men har vid varje test på HC haft värden som legat på gränsen och vägrats testa Levaxin. Har struma sedan tio år tillbaka som gudskelov inte växer. Känner mig nonchalerad av vården. Vad gör jag för att må bättre?
Vänligen
Evelyn Klöverstedt
Så snart vi har möjlighet. Nya produkter ska tas in och just nu är det fokus på Crowdfunden så att vi kan försätta den spännande verksamhet vi bygger inom Dr Sannas. 🙂
Är det någon skillnad på en sköldkörtel som har låg funktion av sig själv och en sköldkörtel som är opererad eller behandlad med radiojod och har nedsatt funktion pga det? Passar rek kosttillskott till båda?
Jag äter levaxin sen 20 år men har massor med symptom som du anger här ovan bla låg kroppstemperatur och ingen feber vid infektion. Det visste inte min läkare när jag frågade.
Jag är så tacksam att jag kan få klara råd här.
Det är helt omöjligt att ge klara råd eftersom jag inte vet något om din livsstil i övrigt, motion, kost, kosttillskott, sömn, stress, relationer. Gå gärna till en näringsterapeut och få hjälp eftersom du har påverkade skäldkörtlar. Lista finns här Men ta det som jag rek för att stärka sköldkörteln. Kroppen har finurliga sätt att kompensera för nedsatt funktion, och näring stödjer.
Vad innehåller detta paket? Kan man fortsätta äta sitt vanliga kosttillskott? Jag lider av hypotyreos samt Sjögrens. Kram!/Johanna
Vi tar det när paketet kommer, så kan du jämföra med det du har. Om du har Sjögrens ta bort alla komjölksprodukter och gluten, om du inte redan gjort det och var försiktig med legymer och bönor. De innehåller starka lektiner som ställer till det m autoimmuna sjukdomar. Konsultera allrid en läkare. kram till dig!
Vad för slags bönor är olämpliga?
Soja….gröna…..vax….bruna..vita…röda…eller linser???
Alla bönor innehåller starka lektiner som kan ställa till det, så har man problem med nedsatt sköldkörtel bör man fakta försiktighet med dem. Man blötlägger bönorna länge för att inaktivare mycket av lektinerna, men de finns där ändå.
Sanna! Jag känner igen symtombilden för hypothyreos. Stämmer in bra på mig. Var på VCT för provtagning men allt var bra enl läk. Nu tänker jag ta tag i detta själv med hjälp av dina rek. Jag bara undrar om jag kan fortsätta ta mina kosttillskott när jag fastar? MVH Maj-Britt
Min generella rekommendation är att man första ska ställa det tillrätta genom att åtgärda orsaker som ger obalans eller inflammation. Kosten är mkt viktig, bort med gluten och minska/uteslut sockermaten. Mer protein etc som jag skrev i bloggen – samt kosttillskott. Var inte orolig, bli VD för din egen hälsa och agera. Kunskapen finns, det är upp till oss själva att tillämpa den. Uppsök dock alltid läkare vid behov.
Hej Sanna! Tack för ditt svar. Vart ska jag vända mig för att få veta mer specifikt vad som gäller för mig?
Varma hälsningar!
Till en utbildad näringsterapeut: https://ehdin.com/artikel/lista-pa-naringsterapeuter/
Du har en bild på kål men jag ser inget i texten om goitrogena grönsaker som ju varit på tapeten i flera år som olämpligt för personer med sköldkörtelproblem. Vet inte om du känner till Medical Medium, men i och med att du lever och andas kostens betydelse för hälsan tror jag inte du missat honom. forts nästa inlägg….
forts. Han skriver att goitrogena grönsaker tvärtom är bra vid sköldkörtelbesvär, och att avråda från dessa produkter är ett stort misstag. Personligen älskar jag kål/broccoli/blomkål och äter det dagligen. Har käkat levaxin i 6 år men har på eget bevåg dragit ner på levaxindosen (150mcg) till 2-3 tabletter i veckan då jag inte känner några av de typiska hypo-symptomen alls.
Så, vad anser du om goitrogener och sköldkörtelbesvär?
Tack för kommentaren Madde, ska se om kommentarerna kan vara lite längre. Jag har sett olika uppgifter om det och menar att man kan äta det, men kanske inte för mycket och definitivt kokt. Så en gång i veckan utan problem. Förr åt jag nog broccoli fem ggr i veckan men drog ner på det till 1-2 ggr och sen låter jag bli i perioder. Jag äter gärna färsk grönkål o tuggar länge på den, tänker att enzymerna i saliven gör bra då!
“Max 500 tecken” är svårt att rent spontant ha koll på om inte formuläret visar återstående antal, därför fick jag dela upp 🙂
Ja visst kan svullnaden gå ner när du balanserar dig med rätt kost och kosttillskott, har sett det hos många. Att det är vanligare hos kvinnor kan bero på att många har mycket ansvar, både på arbete och i hemmet. Forskning visar att stressen går ner hos män när de sker hem från arbetet, medan den går upp hos kvinnor för man ska ta hand om barn, hem och mat. forts…
VI kvinnor behöver nog bli bättre på att be om hjälp, sätta gränser och ta hand om våra egna behov. Män är nog generellt lite bättre på att prioritera sina fysiska behov, medan vi kvinnor kanske sätter andras behov före oss själva. kör på hårt o sedan får vi betala pris på det. De säger att idag går kvinnor “in i väggen” efter andra barnet fötts… Det är inte bra utveckling!
Hej Sanna!
Vet du fler som kan lämna sina historier om hur de hjälpte sin sköldkörtel att bli frisk utan medicin? Och vilken av de två näringsterapeuter i Malmö, du skrev i listan, tror du kan bäst om sköldkörteln? Har länge försökt laborera själv med vitaminer och mineraler, nu tänker jag be om hjälp
Happy heart❣️
Hej. Intressant läsning. Symptomen känns igen och har balanserats med Levaxin sen jag var 9 månader gammal. Nu är jag dryga 57. Jag är nämligen född utan fungerande sköldkörtel.
Hej Carina! Tack för din kommentar! Oj, ja då vet du verkligen vad du pratar om. Hoppas du mår bra och har välinställda Levaxindoser, det kan verkligen göra stor skillnad. Ha en riktigt fin dag! Hälsa & välmående, Hanna – Team Sanna
Hej Sanna
Tack för en utmärkt sida.
Jag har gjort en blodanalys och hade förhöjt S-THS värde och normalt S-T4. Hur påverkas detta av att jag fastar 16/8 varje dag? I övrigt är jag pensionär (ingen stress) och tränar 5-6 gånger i veckan och äter åt LCHF-hållet
Mvh
Stefan
Hej Stefan, jag är inte läkare och ger inte kliniska råd. Mätvärdena på sköldkörtelfunktion är satta mot generella värden och enligt min syn är det viktigaste att du känner du mår bra av din livsstil. Den låter utmärkt tycker jag – fortsätt med det!
Om jag formulerar frågan så här:
Hur skulle du ur ett näringsperspektiv bedöma att 16/8-fasta påverkar hormonerna till och från sköldkörteln?
Intressant fråga som kräver en egen djupdykning. Sedan är det så att vi har olika hög o låg funktion på sköldkörteln så fullkomligt omöjligt att ge ett generellt svar. Beror på kroppstyp, kön, ålder, påfrestningar o sjukdomar och livsstil i övrigt. Bäst att du kollar dig själv individuellt hos en näringsterapeut för att få svar på det.
forts. Folk behöver komma ifrån tron att en sak gäller för alla. Vi är biokemiskt unika, har en av fyra olika grundkroppstyper – dvs olika biokemi redan där. Sedan beror det som sagt på faktorerna ovan och en mängd andra frågor. Mänsklig hälsa är brett, det blir lätt lite som att fråga hur lagar man en fantastiskt fasanmiddag. Och det blir en rad svar på det förstås. Mänsklig hälsa är att likna vid att laga mat, en mängd faktorer involverade och fingertoppskänsla behövs.
I slutet av veckan.
Hej!
Vill rekommendera att man slutar med fluortandkräm också. Det gör stor skillnad.
Hälsningar
Marianne
Tack för att du delar med dig och bidrar till positiv hälsa, Marianne!
Hej Sanna. Jodbrist är ett stort problem och bidrar till många dåliga effekter på hälsan och Kelpasan (Vogel) är en väldigt bra produkt som verkar direkt. Problemet med att ta bort mjölkprodukter är att det blir ännu mindre jod per dag. Man måste äta fyra ägg eller en liter mjölk för att få dagsbehovet om man är vegetarian, och Veganer får nästan inget om de ej tar tillskott. Skillnaden i hälsa blir enorm! Jag började äta Kelpasan och märkte så stor skillnad direkt på energi, sömn, livsglädje, styrka att jag inte nog kan poängtera vikten av denna bortglömda spårämne.
Titta lite på vad som skrivits i Dagens Medicin, om dessa rekommendationer.
Man ska uppsöka sjukvården och få råd och diagnoser av medicinskt utbildad personal.