UPPDATERAD! Saltvattenflush är en effektiv “bio hack” som aktiverar tarmrörelser och tömmer tarmen på ett skonsamt sätt. Genom att dricka en havssaltlösning kan vi använda kroppens egen försvarsmekanism för att tillfälligt avbryta ”matsmältningen”, och istället aktivera kroppens eliminering som snabbast möjligt för ut saltvattnet ur kroppen. Samtidigt spolar det rent hela vägen från magsäcken så både tunntarmen och tjocktarmen! NYTT: bikarbonat är tillagt efter man druckit havssaltlösning för det löser upp skadlig biofilm och effektiviserar flushen. UPPDATERAD 2023-06-18, 2022-05-19 och först upplagd 2020-01-16. (OBS mina hälsoråd är alltid för välmående personer som lever med en hälsosam livsstil. Något annat kan jag inte uttala mig om.)

 • Varför flusha tarmen? Tarmens hälsa är centret för kroppens hälsa, immunförsvaret och hjärnans välbefinnande. Har vi problem med tröga, igensatta tarmar med dålig tömning fungerar allt sämre. Att flusha tarmen är en enkel och effektiv metod att spola ut gamla problem, och bädda för nytt och friskare. Saltvattenflushen kan du själv göra hemma, och den är klar inom 1-3 timmar, så perfekt att göra på helgen.

Magen och tarmarna är ett stort kraftcentrum, där vi hämtar näring och energi ur maten. Hela 80–90 procent av kommunikationen går från tarmen till hjärnan, så vårt psykiska välbefinnande hänger på en frisk tarm och tarmflora. Här (och i vår detoxcentral levern) sker både produktion och omvandling av hormoner.  Tarmen är därför central för immunförsvaret och hormonerna – och vi är beroende av att ha positiva synergister i tarmfloran som samverkar och stärker vår kropp! 

Men över hälften av alla svenskar har problem med tarmen, väldigt ofta tröghet och förstoppning. Många är ovetandes om att de har en uttänjd tjocktarm (se nederst), och det kan ge förstoppning. Vi behöver lösningar för detta.

Saltvattenflush är en bra och skonsam rengöring av de inre rören, både tunntarmen och tjocktarmen. Havssaltlösningen har samma saltkoncentration som vår extracellulära vätska, så det är inget konstigt med det. Saltvattnet man dricker går inte via njurarna utan kroppen gör sig av med det snabbast möjligt, så det tömmer tarmen väl hela vägen. Man kan behöva upprepa för det tar sin tid att rensa tarmen. 

––> Om man inte flushar beror det vanligen på brist på salt och mineraler i kroppen, vilken tacksamt absorberar allt. Det går utmärkt då att göra om Saltvattenflushen dagen efter. Läs om saltbrist och betydelsen av havssalt här.

Ändringar:

 1. Ta bikarbonat efteråt. I nuvarande protokoll blandar man ner bikarbonat i saltlösningen, men jag har lagt det efteråt eftersom det är skonsammmare för alla att dricka bara saltlösningen. I det uppdaterade protokollet tar man bikarbonat och C-vitamin en timme efter man druckit havssaltlösningen, och det kommer ändå att öka på effekten. Bikarbonat höjer pH, tillför syre och har möjlighet att lösa upp skadlig biofilm som kan dölja parasiter och tarmplack.
 2. Drick eventuellt mindre mängd saltlösning. Då en del har svårt att svälja ner en liter havssaltlösning går det bra blanda ut saltet i en mindre mängd vatten, 0,7 liter, vilket alltså smakar saltare men mindre volym. Ett tag efter man svalt ner den behöver man dricka 1-2 glas vatten för att öka på vätskeintaget.
 3. Aktivt kol absorberar gifter. Då saltvattenflushen kan riva loss toxiner av olika slag från tarmen är en fördel att inta 1 tsk aktivt kol i vatten, så att det som frisätts inte tas upp i blodet och går ut i kroppen.
 4. För garanterad flush: inta 0,5-1 tsk svartkumminolja kvällen innan saltvattenflushen. Den kan även hjälpa matsmältningen och verksamt mot trög mage generellt, ta då ca 1 tsk per dag vid måltid. Läs mer om Svartkumminolja.

Förberedelser

Du behöver bikarbonat, C-vitaminpulver och havssalt (bäst är Celtiskt havssalt som tas från 500 m under havsytan). Du kan även använda äkta himalyasalt – men absolut INTE bordssalt eller liknande som är 98–99% NaCl och har arseniksalt som klumpförebyggande medel. Det är en fördel om du tar aktivt kol för det absorberar eventuella gifter som frisätts. Svartkumminolja är en mycket verksam olja som ökar effekten på tarmtömningen. Du finner allt samlat på VASS-sidan hos NaturalShop.

Saltvattenflush protokoll:

Detta finns numera på min nya Onlinekurs “FlushDetox” och du finner info om den här: FlushDetox Saltvattenflushen finns även beskriven i Sannas Fastebok

I en kortvideo (bild ovan) visar jag hur man gör och dricker Saltvattenflushen, den finns när man köper onlinekurser FlushDetox och Audio onlinekersen Allt om fasta

Saltvattenflush kan vara bra att upprepa flera gånger, typ 1-2 ggr per vecka i ett par veckor tills man tömt ut. Viktigt att ta pauser också, för att främja återuppbyggnad av frisk och naturlig tarm. Saltvattenflush och alkalisk flush är effektivt för att rensa ut skadlig biofilm, läs om biofilm här.

.

Alkalisk flush

Ett mildare sätt att hjälpa tarmen att få fart (tömma ur) och sam tidigt tillföra viktiga mineraler – det är att göra en alkalisk flush! Den fungerar även som ett alternativ till Saltvattenflushen om du vill vattenfasta ett dygn i veckan.

Jag utvecklade Alkalisk flush-metoden som ett mjukare sätt att få fart på en trög tarm. Den finns numera beskrivet på min nya Onlinekurs FlushDetox

Denna alkalisk flush menar jag är enklare att göra, än att svälja en större mängd Saltvatten – men det är individuellt vad man föredrar. Alkaliska flashen är skonsam, naturlig  och vänlig för tarmen. Epsomsalt är milt laxerande och bikarbonat både basar (alkaliskt salt) och tillför syre, så det ger vanligen en rejäl tömning av tarmen två till sex timmar senare. Tidigare för en del, så se till att ha toalett nära när du gör denna. OBS! Det är viktigt att dricka mer vatten under dagen eftersom epsomsaltet drar vätska från kroppen till tarmen.

 • Ta det aktsamt och lyssna på din kropp. Ha största respekt för kroppen. Dessa protokoll är för välmående personer med en hälsosam livsstil.

.

Vad äter jag sen?

Ät lite och lätt samma dag som du gjort Saltvattenflushen. Kokt och lagad mat, och det går bra med kött och fisk också om du äter en karnivorekost. Benbuljong eller grönsaksbuljong är bra som lätt tillgänglig och snäll näring. Ät en mindre portion mat och ingen råkost, starka kryddor eller dylikt.

 • Drick gärna 1–2 koppar Malörtste på kvällen, låt dra med 1 tsk i max en minut för det blir för bittert annars. Du akn använda samma för att brygga en kopp malörtste till och låt det dra ett par minuter då. Det är lite chockerande beskt och starkt första gången man dricker det, men man vänjer sig. Det gör gott för kroppen! Läs om Malörtens positiva effekter.

Att börja äta igen efter Saltvattenflush eller efter VASS-fastan är ett utmärkt tillfälle att observera hur du egentligen mår av det du vanligen äter. Ska du fortsätta äta det eller ska du lägga om till nya matvanor? Fasta är idealiskt för att byta dina matvanor mot sådana som gagnar din kropp bättre. Vattenfasta kallas terapeutisk fasta pga djupgående förbättringar av det mesta!

Läs mer på Fastebokens instagramsida “Sannas Fastebok

Ta hjälp av Fasteterapeuter!

Konsultera gärna en av mig utbildad Fasteterapeut, eller gå med i deras Fastegrupper som är på 4 eller 8 veckor via webben. De är alla skickliga, erfarna och kunniga och att delta i deras Fastegrupper är bästa sättet att förbereda dig och din kropp till min stärkande VASS-fasta! 💦 Ni får även fler gynnsamma rensande och stärkande protokoll och övningar är via dessa fastegrupper. Samt en individuell hälsoanalys och bedömning innan start. Jag rekommenderar dem varmt! Se Lista på fasteterapeuter här och var de finns i Sverige.

.

Beprövad metod

Saltvattenflushen är en forntida yogisk rengöringsmetod, som finns i olika varianter och har använts sedan tusentals år. Den finns inom ayurveda, i Kina och som hawaiiansk tarmrening med mera. Saltvattenflushen har sedan spridit sig över världen – för att den hjälp många till bättre tarmhälsa. Kommentera gärna nedan hur det gick för er om ni gör dessa protokoll!

 • Till skillnad från vad många tror är naturliga mineralsalter lika viktigt för kroppen som vatten (det gäller havssalt med 80 olika mineraler och spårämnen samt himalayasalt). Det gör att kroppen producerar hydroelektrisk energi, bibehålla en god kemisk balans i blodet, balansera mängden vatten i blodet och i cellerna, ha en bra matsmältning och främja en bra fungerande muskelfunktion och nervsystem. Utan mineralsalt kan man varken tänka eller agera! Läs om saltbrist och betydelsen av havssalt här.
 • Här finns bra Celtic havssalt: VASS-sidan hos NaturalShop.
 • Himalaya salt fungerar också men det ska vara bättre kvalitet och inte det som består av 99% NaCl!

.

Förstorad tjocktarm

Jag började testa Saltvattenflush när jag sökte efter sätt att bli av med trög magen, och för att avlägsna inälvsmask och skadlig biofilm ur tarmen. Det fungerade mycket väl för mig, och jag har upprepat det regelbundet i tre år. Det ger en lätt och behaglig känsla efteråt. Var svårast att göra första gången, nu gillar kroppen att dricka saltvattnet!

Saltvattenflush kan vara hjälpsamt vid förstoppning, ett problem som är vanligt numera. Visste du att idag har många förstorad colon – tjocktarm? En obducent berättade att 60–80 procent av alla människor hon obducerar, från små barn till gamlingar, har en tjocktarm som är två till tre gånger förstorad! Uttänjd alltså… Allvarligt med tanke på att colt cancer i colon och ändtarmen (rectum) ökat stort på relativt kort tid. Och den ökar mest hos unga människor 25–35 år.

Detta har flera orsaker såsom fel mat, försämrad bakterieflora av antibiotika och kolhydratrik kost som gynnar jästsvampar. Kronisk stress försämrar även tarmfloran fort. Men också av om man inte går på toaletten och tömmer när signalen kommer – för att man “inte hinner”. Eller att man sitter för kort tid, och inte hinner tömma ut. Ha med dig en god tidning och läs, ta tid på dig.

 • Tips: sätt upp fötterna på en pall eller kartong 20-30 cm upp så att du hukar lätt, det är så vi är skapta för att tömma tarmen – hukandes. Vi har en spärr mot att tömma när vi står upp eller i stolssittning.

Visste du att tunntarmen är cirka två och en halv meter lång, men i avslappnat tillstånd är den två till tre gånger längre – det vill säga upp till 7,5 meter! Tjocktarmen ser man på med hjälp av koloskopi, men långa och väl veckade tunntarmen är lite av en svart box. Det är svårt eller omöjligt att få reda på hur den ser ut och mår.

IBS, SIBO och HIT

Många har problem med irriterad tarm (IBS) histaminintolerans (HIT), och SIBO idag. SIBO står för överväxt av bakterier i tunntarmen och då kan saltvattenflushen i kombination med speciella örter vara hjälpsam för att rensa ur. Colonics är populärt, att skölja tjocktarmen – men den kommer inte åt tunntarmen alls. Det är i tunntarmen som en rad olika parasiterna (inklusive mask) frodas för där finns den lättflytande näringen. Tunntarmen är vår näringstarm där näringen tas upp, medan tjocktarmen är mer som en jäsnings och syrningstank med mängder av bakterier.

 • När det gäller SIBO rekommenderar jag användning av det nya Örtpreparatet GutClear – framtaget av två svenska läkare och forskare vid GutFeelings labs i Lund, just för att hjälpa mot för mycket bakterier på fel ställe, SIBO. För bästa resultatet gör 1–2 Saltvattenflusher innan man tar örtpreparatet GutClear. Läs om SIBO och hur problemet kan lösas i HIstaminintolerans allt vanligare.

 • Tack för det stora intresset för populära Saltvattenflushen! Följ gärna Sannas Fastebok på Instagram för där kan du läsa massor av frågor och svar under sparade händelser.
 • Läs mer om olika sätt att fasta i Sannas Fastebok
 • OBS mina hälsoråd är alltid för välmående personer som lever med en hälsosam livsstil. Något annat kan jag inte uttala mig om. Jag ger inga konsultationer, individuella eller kliniska råd.

Dr Sanna Ehdin

Immunolog, PhD, författare till 16 böcker och föreläsare.

.

Dr Sanna Ehdins blogg