Kärlek är en färdighet, något man kan träna upp och bli riktigt bra på. Att öka sin självkärlek är en viktig del i detta. Ju mer man tränar sig att ge och uppleva kärlek, desto bättre blir det. Det gäller såväl dig själv som för de i omgivningen.

Precis som att man blir skickligare på att spela ett musikinstrument ju mer man övar, så kan man öva upp sin förmåga att både ge och ta emot kärlek.

Kärleksenergin uppenbarar sig i många former. Det kan vara uppskattande ord, en lätt beröring, ett leende eller en vacker blomma. Att visa att vi bryr oss om någon, att andra betyder något. Att vi ringer eller textar bara för att höra hur det är med en vän.

Bland det mest kärleksfulla vi kan göra mot en annan människa är att lyssna på henne, med vår fulla uppmärksamhet. Inte ge råd, bara vara helt närvarande. Detsamma kan vi göra med oss själva…

Det är de små vänliga handlingarna i vardagen som spelar störst roll. Kärleken finns överallt, det är ett faktum. Ler du mot någon och håller kvar blicken så är det mycket stor sannolikhet att personen ler tillbaks.

Kärleksenergi ger liv

Kärleksenergin är som en trygg och varm famn. Vi kan överleva utan den till viss del, men i dess frånvaro går livet på tomgång.

Kärleksenergin ger läkning, tillväxt, glädje, samhörighet, mening, god hälsa och långt liv. Den kärleksfulla kraften är den som ger personlig styrka, mod och lust. Den är vacker, den är vild, den är en naturkraft.

Ju mer vi använder Kärleken, desto rikare blir källan!

I stället för att jaga kärleken där ute, är det bättre att börja här och nu med att öka självkärleken. Det gör vi genom att skapa en bra och kärleksfull relation till oss själva och vårda den.

.

Vetenskaplig definition av kärlek

Den världsberömda forskare på positiva känslor Dr Barbara Fredrickson definierar kärlek kan rent vetenskapligt som positivitetsresonans, ”positivity resonance”. Det innebär en positivt laddad kontakt eller anknytning med andra levande varelser. För att få ett möte med en annan människa är första förutsättningen att ni delar en eller flera positiva känslor, för det leder till en synkronisering mellan dig och den andra personens biokemi och beteende.

Därefter, om det blir ett nästa steg, så innebär det en ömsesidig investering i varandras välmående och att man bryr sig om varandra. Det är detta som Barbara Fredrickson kallar för positivitetsresonans; detta ömsesidiga växelspel som skapar grunden för kontakt och kanske även kärleksband mellan två människor. Läs mer om hennes forskning i min blogg här!

Men detta gäller i kontakt och relation till alla människor, man behöver inte ett parförhållande – och det är precis samma kärleksenergi som stärks i Självkärleken. Så när du tränar och ökar din egen Självkärlek blir det lättare i relation till andra!

.

Självkärleken

En sak kan vi göra helt utan kostnad, materiell nivå eller andra människor: odla vår självkärlek! Se till att må bra, respektera dig själv och gör så att du trivs med livet. Därför att allt omkring oss är en reflektion av vår insida, förändras också saker när vi blir mer kärleksfulla gentemot oss själva.

Självkärlek handlar egentligen om att man blir en kärleksfull förälder till sig själv och gör goda saker. Så var både snäll och kärleksfull, men även respektfull, bestämd och konsekvent mot dig själv.

Intuitionen – eller den subtila inre rösten – är ett ovärderligt redskap när det gäller den ökande självkärleken. Därför att den hjälper dig att ta reda på vad som är bra för dig – eller vad du kanske borde vara utan.

Vi har alla en intuitiv förmåga som kan ökas genom att vara öppen för andra intryck än synintrycken. Dessa kan lätt förvilla och lura oss med en fin yta. Det är lätt att göra det vi tror att vi borde göra för att det verkar rätt, men det viktiga är vad vi har för känsla. Vad kroppen sänder för signaler inifrån.

När vi blir mer kärleksfulla mot oss själva förändras också allt på utsidan.

Öka din självkärlek

Här är några bilder och övningar som kan hjälpa dig på vägen till ökad självkärlek:

Se dig själv som en vacker planta eller blomma. Vad är du då? Denna planta behöver vårdas och pysslas om. Den behöver vatten, värme, solljus och näring. Ge dig själv det du behöver så att du kan växa, frodas och trivas i livet! Det är du värd.

Säg några vänliga ord till dig själv varje dag. Det innebär att börja gärna dagen med att säga något snällt och uppskattande till dig själv i badrumsspegeln – medan du ser dig själv i ögonen.

Boka en dejt med dig själv med jämna mellanrum. Gör något du tycker är roligt och mysigt. Gå på en föreställning, bio, ett evenemang eller se en film hemma i soffan. Du får bestämma helt och hållet. Köp något gott och skapa en behaglig stund. Umgås med dig själv och njut av ditt eget sällskap!

Vårda din kropp genom att ta varma såpabad eller avslappnande och mjuka behandlingar med jämna mellanrum. Det ger signaler till dig själv att du är värdefull.

Självkärlek kan vara att gå i samtalsterapi för att lära känna dig själv. När du avsätter tid för bara dig, ger du ditt inre signaler om att du är värdefull.

Planera in tid för avskildhet varje dag. Det kan vara meditation eller stilla reflektion. Släpp taget om det du gör och ägna en halvtimme åt att bara vara – gå in i varandet. Lägg dig till exempel på sängen eller sitt stilla och se ut genom ett fönster.

Rör på dig på ett lustfyllt sätt. Dansa, cykla, vandra, paddla kanot, ut och spring eller gör vad du känner för. Det är naturligt och lustfyllt för kroppen att röra sig och det ger ditt inre glädje!

.

• Vänd på de hårda, bestraffande och dömande orden till vänliga, uppskattande genom Blissful body-metoden 

Dr Sanna Ehdins bloggMening, kärlek & glädje